Szuperszámítógép gondoskodik a vacsoráról

forrás: Prím Online, 2015. január 15. 14:50

Az IBM mesterséges intelligenciával rendelkező, Watson nevet viselő szuperszámítógépe új feladatot kapott: a hozzávalók alapján recepteket ajánl a felhasználóknak, és ezeket továbbítja is a Miele legújabb fejlesztésű tűzhelyének, hogy az elkészíthesse a kiválasztott fogást. Az innovációt a január elején Las Vegasban megrendezett Consumer Electric Show-n (CES) mutatták be.

Habár az IBM-pavilonnál bemutatott program még csupán esettanulmányi fázisban van, a szakértők a főzés jövőjét látják benne. A felhasználó az okostelefonja segítségével kommunikálhat Watsonnal, mely már nincs helyhez kötve, hanem a felhőből, hálózaton keresztül működik.

 


A fogyasztó jelzi, mit szeretne enni, vagy csupán megadja az elérhető alapanyagok listáját, Watson pedig ezt követően kb. 100 receptet ajánl fel. Ezek között egyaránt vannak klasszikus ételek – melyek más felhasználóktól jó értékeléseket kaptak –, ún. „lepj meg” fogások, továbbá a megadható szűkítésnek megfelelő receptek is, például gluténmentes ételek. Watson a kiválasztott receptet és az előkészítési lépéseket továbbítja a fogyasztó okostelefonjára vagy tabletjére, illetve javasolja a Miele sütőben való elkészítéshez ajánlott automatikus programot, melyet aztán elküld a készüléknek is.


Watson mesterséges intelligenciája több mint 9000 receptet tartalmaz a Bon Appetite-ből. A New York Institute for Culinary Education (New York-i Kulináris Képzések Intézete) szakértői több ezer hozzávalót értékeltek aroma és egyéb tulajdonságok alapján, melyeket aztán adatokká alakítottak. A kifejlesztett recepteket a fogyasztók megkóstolják és értékelik; ezáltal Watson megtanulja, mely hozzávalók illenek egymáshoz, és minden interakció után egyre jobb és jobb szakáccsá válik.


A CES-en a Miele a 48” Dual Fuel Range HR 1956 tűzhelyét mint az új fejlesztésű Range sorozat központi darabját mutatta be. A HR 1956 kifejezetten az észak-amerikai piacra kifejlesztett egyedülálló, háromajtós, korszakalkotó funkciókkal rendelkező koncepció, amely két sütőt, hat gázrózsát, egy serpenyőt vagy grillezőlapot, és egy edénymelegítőt egyesít. A HR 1956 tökéletes sütési körülményeket teremt: klímavezérlés funkciója által jobb pirítást és sütést tesz lehetővé. Az IBM-mel közös projekt legfontosabb feltételei ugyanakkor a hálózati teljesítmény és a magas színvonalú elektronikus készülékszabályozás. Ezek jelentik a receptek továbbításának és az automata programok működésének az alapját.


Az IBM szakértői a ’kognitív számítógép’ mintájára ’kognitív főzésről’ beszélnek. Az emberi tudást és tapasztalatot egyesítik a számítógép erejével. A tűzhellyel való megfelelő összehangolásért a Miele az IBM rendelkezésére bocsátotta több száz automata programjának működési módjait, időtartamait és hőmérsékleteit.


Watson egyike azoknak az újonnan kifejlesztett számítógépeknek, amelyek képesek önállóan adatokból információt előállítani, és ezek mentén gondolkodni. A számítógépes rendszer hasonlít az ember kognitív képességeihez, ezáltal hatalmas lehetőséget tartogat a jövő üzleti élete és társadalma számára. Az adatmennyiség extrém gyorsasággal bővül, és várhatóan mintegy 800 százalékkal növekszik majd a következő 5 év során. Watson akkor vált ismertté az Egyesült Államokban, amikor a „Jeopardy” nevű kvízjátékban a két legjobb jelölt ellen egyértelmű győzelmet aratott. Watsont jelenleg a rákbetegek gyógyításában használják. Hatalmas mennyiségű adatot képes kinyerni a tanulmányokból, a kutatásokból és a szakirodalomból, és miután elemzi azokat, hipotézist állít fel és javaslatot tesz a kezelésre.
 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55