A hamis banki értesítések vezetnek a rosszindulatú spam támadások között

forrás: Prím Online, 2015. március 19. 09:19

A Kaspersky Lab adatai alapján már négy éve azok a leginkább széles körben elterjedt, e-mailben továbbított kéretlen programok, amelyek a felhasználók belépési információinak, jelszavainak, és más fontos adatainak megszerzésére irányulnak.

Mobil spamek

Egyre népszerűbbek azok a spam e-mailek, amelyek úgy álcázzák magukat, mintha mobileszközről küldenék őket. A vállalat kutatói számos nyelven találtak hasonló e-maileket, iPad, iPhone, Samsung Galaxy vagy más modell nevével visszaélve. Egy dolog volt közös az ilyen üzenetekben, a tartalmuk nagyon rövid volt, az aláírásban pedig csak a "Az iPhone készülékemről küldve" sort találták, amelyek többnyire rosszindulatú csatolmányokra irányították a felhasználókat.

 

Hamis értesítések a mobilappokban

 

A spam üzenetek általában különböző mobilos alkamazások (mint a WhatsApp vagy a Viber) értesítéseinek álcázzák magukat. Hiszen a felhasználók már hozzászoktak ahhoz, hogy az alkalmazások szinkoronizálódnak egymással, valamint más alkalmazások belépési adataival, és azok értesítéseivel. Ennek eredményeképp sok felhasználó nem is gondolja át, hogy amennyiben olyan e-mailt kap, amely arról tájékoztat, hogy értesítése érkezett az egyik üzenetküldő alkalmazásában, az nagy valószínűséggel hamis. Mivel ezek az alkalmazások nincsennek kapcsolatban az illető e-mail fiókjával, tehát az ilyen e-mail üzenetek nem lehetnek igaziak.

 

A top 3 ország, amelyekhez a tömeges levélszemét üzenetek gyártása köthető: az Egyesült Államok (16,7 százalék), Oroszország (5,9 százalék), valamint Kína (5,5 százalék).

 

Az internetbiztonsági szakértők összeszedték 2014 legfontosabb adatait:

 

·      Az e-mail folyamokban a spam üzenetek aránya 2014-ben 66,8 százalék volt, ami 2,8 százalékkal alacsonyabb, mint az azt megelőző évben.

 

·      A kéretlen e-mailek számának visszaesése annak köszönhető, hogy a törvényes áruk és szolgáltatások reklámozásához egyre inkább más, hatékonyabb csatornákat vesznek igénybe.

 

·      Az Egyesült Államok bizonyult a spamek legnépszerűbb forrásának (16,7 százalék).

 

·     Az adathalász támadások aránya Brazíliában volt a legmagasabb, ahol a Kaspersky Lab felhasználók 22,5 százaléka találkozott ilyen jellegű támadással. A második Ausztrália lett 23.8 százalékkal, amelyet India és Franciaország követett 23-23 százalékkal.

 

·      Az adathalász támadások során a leggyakrabban felhasznált szervezetek és márkák a következők voltak: Yahoo 23,3 százalékkal, Facebook 10 százalékkal és a Google 8,7 százalékkal.

 

Kép: techweekeurope.co.uk

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50