Már a szolnoki buszokon is működik az érintéses bankkártyás fizetés

Czipperer Dia, 2015. március 20. 09:29

Négy vállalat együttműködésének és munkájának köszönhetően Szolnokon is lehetővé vált az egyérintéses kártyával való fizetés a helyi járatokon. A megoldás az évek óta működő T-City program, a CityPass rendszer mellé csatlakozik a sorba.

A Magyar Telekom, a MasterCard, a NETLOCK és az OTP Bank együttműködése révén egy új technológiai lehetőség áll a szolnokiak rendelkezésére. Évekkel ezelőtt a városban már bevezették a CityPass szolgáltatást, amely révén 2012 júniusában már több mint 1000 kártyát osztottak ki, és azóta lakosok minden helyi buszjáraton használhatják az NFC technológiával ellátott kártyával.

 

A tömegközlekedési eszközön ezentúl viszont Maestro és MasterCard bankkártyákkal is fizethetnek az utasok. Ennek használata nem bonyolult. Mintha a boltban vásárláskor PayPassal fizetne a vásárló (érintéses fizetés), úgy a buszokon is csak a buszsofőr mellett található kihelyezett rendszerhez kell érinteni a kártyát, majd a rendszer automatikusan levonja a menetjegy árát. A felhasználó visszajelzést kap arról, a terminál észlelte-e a kártyát. Az olvasón ebben az esetben egy szöveges üzenet jelenik meg hangjelzés kíséretében. A sikertelen tranzakciót is jelzi a rendszer, ilyenkor a buszvezető is látja az olvasón, hogy az utas nem jogosult menetjegy vásárlására, illetve hiba történt a rendszerben.

 

Fontos azonban kiemelni, hogy az így megvásárolt jegy mindössze fél óráig érvényes és csak egyszeri utazásra jogosít.

 

A rendszer nem bocsát ki papíralapú jegyet, és az érvényesítéshez pedig szintén nincs szükség erre. Az ellenőrök az érvényesítésnél egy, a bankkártya adatok ellenőrzésére szolgáló eszközt használnak. A felhasználóknak viszont nincs okuk aggodalomra, ugyanis az ellenőrök csupán a jegy adatait tudják ellenőrizni, a bankkártya többi információjához, így az aktuális egyenleghez nem férnek hozzá.

 

A most bevezetett rendszer még nem érhető el minden buszon, első körben tíz járaton vezették be, melye körét a jövőben tovább bővítik majd.

 

Kép: szolnokinaplo.hu

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új korszak jön az 5.5G, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú megoldások integrálásával

A küszöbön álló 5.5G-korszak jegyében mutatta be legújabb innovációit és megoldásait a Huawei Technologies az idei Mobil Világkongresszuson. A vállalat várakozásai szerint az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már idén elkezdődik, amely lehetővé teszi új alkalmazási területek kiaknázását. A közelgő új, 10 Gigabites mobilszélessáv korszakában a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre kell törekedniük, hogy ki tudják használni az 5.5G technológia nyújtotta új lehetőségeket. A Huawei partnereivel együtt világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok kereskedelmi telepítésében és tesztelésében.

2024. február 28. 20:26

Helyi rugalmassági piacot tesztelnek Róma villamosenergia-hálózatán

A Róma áramellátását biztosító hálózat csúcsigénye a következő tíz évben várhatóan 2200 MW-ról 3300 MW-ra fog nőni. Ezzel a kihívással nincs egyedül az olasz főváros: a növekvő energiaigények és a megváltozó fogyasztói szokások miatt világszerte és Magyarországon is egyre szükségesebb a villamos hálózatok kapacitásának bővítése.

2024. február 28. 10:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30