Már a szolnoki buszokon is működik az érintéses bankkártyás fizetés

Czipperer Dia, 2015. március 20. 09:29

Négy vállalat együttműködésének és munkájának köszönhetően Szolnokon is lehetővé vált az egyérintéses kártyával való fizetés a helyi járatokon. A megoldás az évek óta működő T-City program, a CityPass rendszer mellé csatlakozik a sorba.

A Magyar Telekom, a MasterCard, a NETLOCK és az OTP Bank együttműködése révén egy új technológiai lehetőség áll a szolnokiak rendelkezésére. Évekkel ezelőtt a városban már bevezették a CityPass szolgáltatást, amely révén 2012 júniusában már több mint 1000 kártyát osztottak ki, és azóta lakosok minden helyi buszjáraton használhatják az NFC technológiával ellátott kártyával.

 

A tömegközlekedési eszközön ezentúl viszont Maestro és MasterCard bankkártyákkal is fizethetnek az utasok. Ennek használata nem bonyolult. Mintha a boltban vásárláskor PayPassal fizetne a vásárló (érintéses fizetés), úgy a buszokon is csak a buszsofőr mellett található kihelyezett rendszerhez kell érinteni a kártyát, majd a rendszer automatikusan levonja a menetjegy árát. A felhasználó visszajelzést kap arról, a terminál észlelte-e a kártyát. Az olvasón ebben az esetben egy szöveges üzenet jelenik meg hangjelzés kíséretében. A sikertelen tranzakciót is jelzi a rendszer, ilyenkor a buszvezető is látja az olvasón, hogy az utas nem jogosult menetjegy vásárlására, illetve hiba történt a rendszerben.

 

Fontos azonban kiemelni, hogy az így megvásárolt jegy mindössze fél óráig érvényes és csak egyszeri utazásra jogosít.

 

A rendszer nem bocsát ki papíralapú jegyet, és az érvényesítéshez pedig szintén nincs szükség erre. Az ellenőrök az érvényesítésnél egy, a bankkártya adatok ellenőrzésére szolgáló eszközt használnak. A felhasználóknak viszont nincs okuk aggodalomra, ugyanis az ellenőrök csupán a jegy adatait tudják ellenőrizni, a bankkártya többi információjához, így az aktuális egyenleghez nem férnek hozzá.

 

A most bevezetett rendszer még nem érhető el minden buszon, első körben tíz járaton vezették be, melye körét a jövőben tovább bővítik majd.

 

Kép: szolnokinaplo.hu

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kanadában terjeszkedik a Chameleon Smart Home Zrt.

Kanadában terjeszkedik az okosotthon-rendszereket fejlesztő magyar Chameleon Smart Home Zrt., amely a napokban három torontói toronyházban kialakított mintalakásában tette elérhetővé a 2021-es Dubaji Világkiállításon bemutatott innovatív megoldásait. 

2022. augusztus 12. 19:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24