Tanácsok laptopunk akkujának életben tartására

forrás: Prím Online, 2015. június 8. 08:47

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy tárgyaláson, útközben vagy az iskolában vagyunk – és akkor jön a horror: az akku mindjárt lemerül. Az üzemidő meghosszabbítására ugyanakkor van néhány módszer akkor is, ha csak néhány további percet szeretnénk kifacsarni az akkuból. A Toshiba néhány hasznos tanáccsal látja el a felhasználókat erre vonatkozóan.

Bekapcsolhatjuk a laptopok akkukímélő, vagy más néven eco üzemmódját

A számítógéppel végzett különböző feladatok nem egyformán terhelik meg a hardvert. Játék közben sokkal magasabb teljesítményre van szüksége, mint egyszerű szövegszerkesztésre. A modern eszközöket úgy alakították ki, hogy a használatnak megfelelő energiaséma beállításával az akkumulátor üzemidejét meghosszabbíthassuk. Ezeket a Vezérlőpultban találjuk.

Kikapcsolhatjuk a nem használt eszközöket


Egy eszköz akkor fogyasztja a legkevesebbet, ha ki van kapcsolva. Ez az elég egyértelmű megállapítás is segíthet abban, hogy notebookunk kevesebbet fogyasszon. Kikapcsolhatjuk például az épp nem használt optikai meghajtót, lecsatlakoztathatjuk a külső merevlemezt, billentyűzetet vagy egeret. Ha nincs szükségünk rájuk, a rádiófrekvenciával működő modulokat (wifi, bluetooth stb.) is leállíthatjuk.

Beállítások

A kijelző is jelentős fogyasztó. Ha a fényerőt csökkentjük, rengeteg energiát spórolhatunk. Ugyanez igaz a billentyűzet háttérvilágítására is, kedvező fényviszonyok mellett nem feltétlenül van szükségünk erre a funkcióra. A felbontás csökkentésével és a hang kikapcsolásával is sok energiát takaríthatunk meg, így az akku üzemideje tovább növelhető.

Egyes alkalmazások bezárása, a munkafolyamatok egyszerűsítése

A sokféle futó alkalmazás szintén nagy energiafaló. A notebook használati módjának megváltoztatásával, a folyamatok egyszerűsítésével is rengeteg energiát spórolhatunk. Több alkalmazás egyidejű futtatása remek dolog, ugyanakkor megterheli a processzort, így rendkívül energiaigényes. Akkumulátoros üzemmódban használjunk egyszerre egy alkalmazást, illetve kerüljük a nagy számításigényű programokat.

Az akkumulátor kezelése

Az akkumulátorok egyik legnagyobb ellensége a túlmelegedés. Ügyeljünk arra, hogy az áramforrást ne tegyük ki közvetlen napfénynek. Ha például kültéren használjuk eszközünket, gondoskodjunk arról, hogy ne érje közvetlen napsütés, és szellőzése is mindig megfelelő legyen. Ezen felül persze nagy gondot okozhat, ha a notebook szellőzőnyílását szennyeződés, por eltömíti, vagy esetleg mi magunk takarjuk el. A laptopok belső tisztítását bízzuk szakemberekre, ugyanakkor ügyeljünk arra, hogy mi magunk ne zárjuk el a levegő szabad áramlását.

Új eszköz beszerzése

Mindezeken túl természetesen dönthetünk korszerűbb eszköz megvásárlása mellett is. Manapság a gyártók egyre fejlettebb technológiával egyre kevesebbet fogyasztó eszközöket gyártnak. Az akkumulátorok technológiája is fejlődik, így egy feltöltéssel egyre hosszabb ideig tudjuk notebookunkat használni.

 


A 2 az 1-ben eszközök általában egy tabletet és egy megfelelő dokkolót (egy billentyűzetet) tartalmaznak. Ezekbe a csatolt részekbe több gyártó is kiegészítő akkumulátort épít be. A Toshiba a közelmúltban mutatta be Satellite Click Mini nevű eszközét. Ebbe alacsony fogyasztású Intel Atom processzor működik. A billentyűzet egy kiegészítő akkumulátort is tartalmaz, így notebook üzemideje a gyári adatok alapján akár 13 óra is lehet. Ezzel egy hosszabb repülőutat, vagy másfél munkanapot is túlélhetünk. Az egészben az a legjobb, hogy a kis laptop (illetve a fejlesztő) helyettünk gondolkodik. Amikor akkumulátorról használjuk, először a billentyűzetben lévő áramforrást fogyasztja, így amikor az lemerül, a tablet önállóan, érintésvezérléssel is használható marad. Hálózatra kapcsolva ugyanezt végzi fordítva: először a táblagép töltődik fel, majd amikor ez megtörtént, a kiegészítő akku következik.

Notebook/ Táblagép ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkezett a Huawei új, nagy teljesítményű zászlóshajó notebookja

Új csúcskategóriás notebookkal bővül a HUAWEI MateBook-széria: augusztus 15-től Magyarországon is elérhető a HUAWEI MateBook X Pro. A modell ultravékony magnézium fémházzal, 14,2 hüvelykes 3,1K-os HUAWEI Real Color FullView kijelzővel rendelkezik. 

2022. augusztus 11. 17:25

Augusztustól itthon is kapható a Huawei legújabb, nagy képernyős notebookja

Hazánkba is megérkezik a Huawei legújabb notebookja, az új HUAWEI MateBook D 16, amely 15.6”-es gépházban 16”-es FullView kijelzőt kínál. Ez a gépméret könnyű hordozhatóságot, míg a nagyméretű kijelző, valamint a gyártó által elsőként ebben a modellben alkalmazott 16:10-es képarány kényelmes és hatékony feladatvégzést tesz lehetővé. 

2022. augusztus 11. 15:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24