Nagy változások a hazai IT piacon

Emelkedett a Rentaserver IT Finanszírozási Index

forrás: Prím Online, 2015. október 14. 17:29

A Rentaserver Kft. hazai KKV-k és nagyvállalatok körében végzett immár második alkalommal felmérést, amely a hazai IT piac dinamikáját és finanszírozási hátterét vizsgálja. A tavalyi eredményekhez képest jelentős változások tapasztalhatóak: az IT eszközpark-beruházások terén jelentős növekedés várható, ám visszaesőben a készpénzes finanszírozási megoldás, helyét egyre inkább az EU-s támogatások és a bérlet veszi át. A tavaly megszületett IT Finanszírozási Index és IT Beruházási Barométer igen pozitív elmozdulást mutatnak.

A Rentaserver immár második, 120 céget megkérdező telefonos felmérése hazai KKV-kat és nagyvállalatokat vizsgált. A friss felmérés szerint a cégek kevéssel több mint 28%-a 2-4 évente, közel 34% 4-8 évente hajt végre jelentős IT eszközpark frissítést, míg 23,1% ad hoc módon, ahogy éppen szükség van rá. A tavalyi adatokhoz képest sokkal kisebb az ad hoc módon történő frissítés aránya.


2016 – ugrásszerű fejlődés várható

A megkérdezett KKV-k a korábbiaknál nagyobb hajlandóságot mutatnak az IT-beruházások növelésére. Míg 2014-ben a megkérdezett vállalatok közel 80 %-a vélte úgy, hogy 2015-ben IT beruházásaik stagnálni, közel 17 %-uk szerint kis mértékben növekedni fog, és csak 2,5 % tervezett jelentős bővítést, addig 2016-ra ezek a számok jelentős változást mutatnak: már csak közel 60% válaszolta, hogy stagnálni fog, kevéssel több mint 28% kismértékű, de már 7,4% jelentős mértékű növelést tervez.

 


A 2016-os IT befektetések összegét a megkérdezettek közel 54%-a 2 M Ft alatt tervezi, míg tavaly ez az arány közel 85% volt, a többiek ennél nagyobb összegben gondolkoztak és gondolkoznak. A nagyvállalatok 12%-a azonban 50 M feletti beruházásban gondolkozik. A tavaly évhez hasonlóan idén is leginkább szintén hardver és szerver fejlesztést akarnak, bár úgy tűnik, a nagyvállalatoknál jóval nagyobb arányú a hardver, a hálózat és a mobil fejlesztés terve.

A Rentaserver tavaly két mutatót is megalkotott, ezek közül egyik a „Rentaserver IT Beruházási Barométer”, amely az IT beruházások stagnálásának/csökkenésének, illetve növelésének egymáshoz viszonyított arányát vizsgálja. Ez a tavalyi évben 0,25 volt, vagyis négyszer annyi cég tervezett idénre stagnálást/csökkentést, mint növelést. (Ha az IT Beruházási Barométer magasabb, mint 1, akkor beszélhetünk arról, hogy nagyobb a növelés, mint a stagnálás/csökkentés). Idén ez az érték 0,55, ez azt mutatja, hogy már csak kb. kétszer annyi cég tervezi szinten tartani vagy csökkenteni beruházásait, mint amennyi növelni. A kutatást végző, IT eszközök bérbeadására szakosodott Rentaserver Kft. ügyvezetője, Székely Balázs szerint nem meglepetés a piac bővülése, és ha a jelentősebb piaci szereplők rájönnek, hogy szoftvert is lehet már ily módon finanszírozni, az további bővülést eredményezhet.  „E mellett egyre képzettebb a magyar vállalkozói szféra is, míg korábban beruházás- és tulajdon orientált volt az üzleti gondolkodás, addig mára a marketing, a kutatások, a fejlesztések, a képzések és az emberi erőforrások szerepe értékelődött fel. Jobban megtérülnek, mintha IT eszközben kötné le a tőkét a vállalkozás, így inkább ebbe fektetnek a dinamikus cégek”, véli Székely Balázs.

Kevesebb készpénz, több bérlet

Tavaly – jövőbeli finanszírozási eszközként – leginkább készpénzben (80%) és EU támogatásokban (31,7%) gondolkoztak, a tartósbérlet/operatív lízing mindössze 7,5%-os arány tett ki. Most a készpénz jelentős visszaszorulása (66,9%), ám az EU támogatás (39,7%) és bérlet (14%) előtérbe helyezése látható. A másik mutatószám, amelyet a Rentaserver a tartósbérleti piac hazai alakulásának vizsgálatára alkotott meg, a „Rentaserver IT Finanszírozási Index”, amely a tartós bérlet és saját készpénzállomány finanszírozási formák egymáshoz viszonyított arányát vizsgálja. A 2014-es tényleges arányszám a tavalyi kutatási eredmények alapján 0,028 volt, míg az akkor 2015-re tervezett arányszám 0,093-as értéket mutatott. A mostani mérések alapján a 2015-ös tényleges arányszám a tervezettel alig elmaradóan 0,081 lett, azaz a vállalatok nagyon pontosan követték terveiket. A 2016-os irányérték pedig 0,209, vagyis szemmel látható a tartós bérlet további térhódítása a saját készpénzállománnyal szemben.

 


A Magyar-Mikrohitelező Központ Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és partnervállalatai több mint három év alatt már 5 milliárd Ft kihelyezésével támogatták mintegy 500 KKV fejlesztési elképzeléseit. Gyöngyösi László ügyvezető a kutatási tendenciákat ezen ügyletek lebonyolítása során is érzékeli. „A bérlet ugrásszerű előretörése racionális folyamat eredménye. A vállalatok levetkőzik régi beidegződéseiket, és új szemlélettel fejlesztik üzletüket, főleg akkor, amikor bizonytalanok az EU-támogatások, de látszik, hogy már akkor is nő az érdeklődés a bérleti megoldások iránt, amikor pozitív hírek jönnek ki az EU-s pályázatokról. Kedvelt az a bérleti konstrukció, amellyel az EU-támogatás elnyeréséig használhatóvá, üzembe helyezhetővé lehet tenni az IT rendszert. Ilyenkor a pályázati összeg megérkezésekor – bizonyos pályázatok esetén – a bérlet lezárható, és a rendszer a pályázati pénzből megvásárolható”.


A felmérés eredményei szerint a nagyvállalatoknál nagyobb a tájékozottság, ha hardverek tartósbérletéről, mint finanszírozási lehetőségről van, a szoftverek esetében viszont kevésbé ismert, hogy finanszírozással is működhet a beszerzésük. Az IT eszközök finanszírozását biztosító szolgáltatóknál a válaszadók a hozzáértést, a pénzügyi kondíciókat valamint a hátteret tartják fontosnak.
 

Kulcsszavak: Rentaserver trend piac

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A HONOR most már Európa 5 legsikeresebb okostelefon márkáinak egyike!

2023 utolsó negyedévében az európai okostelefon-értékesítés mérsékelten ugyan, de 3%-kal csökkent éves szinten, a HONOR azonban bámulatos, 116%-os növekedéssel zárta az évet. 

2024. február 25. 15:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07