Nemzetközi programozó verseny - diákoknak

forrás: Prím Online, 2016. február 6. 15:36

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és a Szekszárdi I. Béla Gimnázium 2016-ban 12. alkalommal hirdeti meg általános és középiskolás diákok számára a nemzetközi Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyt, az alapító Kovács Győző szellemében.

Az eredetileg Garay-versenyként ismert programozó "derbyt" Kovács Győző indította el szülővárosában, Szekszárdon, több, mint 30 évvel ezelőtt. Az alapító 2007-ben így számolt be a verseny átalakulásáról, névváltozásáról, nemzetközívé válásáról:
 
"Azt biztosan tudjátok, hogy a 20. verseny után szerettem volna abbahagyni, miután nem volt jelentkező a folytatásra, én pedig eléggé megöregedtem ahhoz, hogy ezt a sikeres versenyt valaki másnak átadjam. Érdekes módon az elhatározásom kihirdetése után (a 20. Garay versenyen tettem) előbb a versenyző diákok kerestek meg az e-mailjeikkel, majd néhány iskola is, hogy folytassam, ők átveszik tőlem a rendezés terheit, csak azt szeretnék, hogy a verseny későbbi továbbfejlesztésének az ötleteit osszam meg velük, illetve vegyek részt a verseny döntőjének a lebonyolításában. A legállhatatosabb „pályázó” a szekszárdi I. Béla Gimnázium és Informatikai Szakközépiskola igazgatónője, Hajós Éva volt, akinek – végül is – igent mondtam. (Nehezen tud egy magamfajta fiatalember egy hölgynek „nem”-et mondani.) Ráadásul nem sokkal a Neumann-év előtt Szekszárd város önkormányzata a város díszpolgárává választott. Így még nehezebb volt „nem”-et mondanom. Miután éppen a Neumann centenáriumi év volt, magától értetődően az újra kezdett versenynek a Neumann verseny nevet adtam. Rohan az idő, jövőre már a 4. Neumann versenyt rendezzük..."
 
 
 
(Csak zárójelben: 2008-óta újabb 8 év telt el, úgyhogy ezért lesz az idei már a 12. Neumann verseny. De kapcsoljunk vissza Kovács Győző 2007-es szavaira:) "... a verseny kiszélesítésének egyik eszköze lesz, hogy a szomszéd országok idegen anyanyelvű diákjainak is lehetővé tesszük a részvételt, azzal a feltétellel, hogy angolul mutathatják be versenyfeladataikat... Egyik további tervem – amelyet eddig késleltetnem kellett –, hogy más földrészek diákjait is bevonjam a versenybe pl. távkonferencia-rendszer segítségével..."
 
Az idei verseny célja, csak úgy, mint akkor, amikor az egészet Kovács Győző útjára indította, hogy az informatikát szerető diákok számára az általuk elkészített pályamunkák elkészítésén keresztül lehetőséget biztosítson tehetségük kibontakoztatására.
 
A versenyzők a következő kategóriákban küldhetnek be pályaműveket:
 
Oktató programok – amelyek közismereti illetve szakmai tárgyak önálló /konzultáció nélküli tanulására alkalmasak.
Alkalmazói programok – valamely felhasználói probléma megoldására készített alkalmazás.
Játékprogramok – versenyzők saját maguk által készített játékprogramjaikkal versenyezhetnek.
Megépített (digitális) automata berendezés (hardver) és vezérlése (szoftver).
Számítógépes művészeti programok – számítógépes grafika, zene.
Számítógéppel támogatott tervezés – ide tartoznak a különböző CAD programokkal megszerkesztett tervrajzok, látványtervek.
Animáció – számítógéppel előállított animáció.
Weboldal. WEB -es felületeket készítő – CMS rendszereket tevőlegesen adaptáló pályamunkák (csak általános iskolások részére)
 
A versenyen bárki részt vehet, (általános és középiskolás diákok, egyetemisták,) aki a döntő induló napjáig, azaz, 2016.március 17-ig a 20. életévét még nem töltötte be. A versenyre - hagyományosan - egy pályázatot több versenyző közösen is készíthet.
 
További információ és a nevezés a verseny honlapján a http://www.ibela.hu/neumann címen elérhető on-line felületen történik.
Nevezési határidő: 2016.február 15. (A nevezés előtt - a pontos feltételek megismerése céljából - érdemes elolvasni a versenyszabályzatot.)

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05