Még soha nem látott képek a holdra szállásról

forrás: Prím Online, 2019. október 3. 12:41

Lampert Benedek már jó párszor elkápráztatta a közönséget különleges képeivel, amelyeken LEGO figurák a legváltozatosabb díszletekben és szituációkban elevenednek meg. A fiatal fotóst most a holdra szállás 50. évfordulója ihlette meg, ennek a történelmi mérföldkőnek a kulcsmozzanatait alkotta újra képein. Hogy mikre kell figyelni egy jó toy photo elkészítésekor, Benedek egy kihívással szemléltette, amikor is a népszerű influencert kérte meg, hogy rekreálja az Saturn V kilövésének pillanatát.

Lampert Benedek a toy photography, azon belül is a LEGO photography meghonosítója Magyarországon. Munkái attól igazán különlegesek, hogy a díszlet minden eleme egyénileg, a fotós által gyártott, a képeken csak minimális utómunka van, pl. egy-egy fénykard csóvája esetében. Így lesz a végeredmény minden alkalommal élethű, aprólékos részletekben gazdag kép. A legfontosabb munkafázisokat a fiatal művész most egy szórakoztató közös projekt keretében szemléltette. A tesztalany Sirius, az ismert YouTuber volt, akinek a rakétakilövés eredeti fotóját kellett saját kútfőből, Benedek iránymutatása mellett megalkotnia. Íme, egy-egy kép elkészítésének kikerülhetetlen állomásai:

 

 

Témaválasztás

Ma már szinte nincs olyan téma, amihez ne lehetne alkalmas kockákat vagy minifigurát találni. Így annak, hogy milyen fotó készül, csak a képzelet szab határt. Inspirációként szolgálhat egy-egy film vagy sorozat, egy hétköznapi jelenet vagy akár a történelem egy meghatározó mozzanata is. A holdraszállás 50. évfordulója aktuális téma, az űrkutatás egyik legjelentősebb eseménye, így kiváló fotótémává vált.

 

 

Eszközök

A miniatűr jelenetekhez akár a háztartásban vagy annak környékén fellelhető, minden nap használatos eszközöket is be lehet vetni egy kis furfanggal. A liszt könnyen változhat hóviharrá, a sűrű erdő pedig valójában csak gondosan összeválogatott ágacskák sokasága, pont úgy, ahogy az Apollo-11 rakétájának füstfelhője vattacsomókból áll össze. 

 

 

Perspektíva

A kiválasztott eszközök után a megfelelő helyszín megtalálása vagy kialakítása is nagyon fontos. Ezt követően pedig már csak a tökéletes látószöget kell megkeresni, a legjobb irányt és a legkedvezőbb fényviszonyokat is figyelembe véve. A perspektívával játszani is lehet, egy kis játék a figurák és eszközök térbeli elhelyezésével remek alapja lehet a néző érzéki csalódásának.

 

 

Elszántság, kitartás

Az előzetes tervezés ellenére a műfaj jellemzője, hogy számos kihívás a megvalósítás pillanataiban merül fel. Ilyenkor újratervezésre, újraépítésre van szükség, és természetesen türelemre. A fiúk több megoldandó kérdésbe is beleütköztek a kihívás során, amely jól mutatja, hogy egy-egy kép elkészítéséhez és a tökéletes végeredmény eléréséhez akár hosszú órákra lehet szükség.

 

 

Hogy pontosan milyen bökkenőkbe ütközött Sirius, majd hogyan oldotta meg a Benedek által kitalált feladatot, az kiderül ebből a videóból: 

 

 

Lampert Benedek a fotózáshoz az alábbi LEGO készleteket használta:

  • 21309 LEGO Ideas NASA Apollo Saturn V
  • 10266 LEGO Ideas NASA Apollo 11 Holdkomp
  • 60226 LEGO City Marskutató űrsikló
  • 60228 LEGO City Űrrakéta és irányítóközpont
Kulcsszavak: fényképezés Lego

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás