Öt általános hiba, melyet mindannyian elkövetünk a közösségi média használatakor

forrás: Prím Online, 2019. november 12. 11:52

A Facebook, a Twitter és az Instagram a világ 10 leglátogatottabb webhelye közé tartozik a legutóbbi jelentés szerint. Bár emberek milliárdjai naponta több ezer órát töltenek ezeken a közösségi média platformokon, nem sokan gondolják ezt a tevékenységet kockázatosnak. A kockázat az olyan meggondolatlan online tevékenységekből származik, melynek során olykor elfeledkezünk az adatvédelemről.

Daniel Markuson, a NordVPN digitális adatvédelmi szakértője azt állítja, hogy a saját közösségi hálózati fiók adatvédelme ugyanolyan fontos, mint a posztolt tartalom. Bár a közösségi hálózati szolgáltatások adatvédelme személyes választási lehetőségként vitatható, a szakértő kiemelte a felhasználók által leggyakrabban elkövetett hibákat és elmagyarázza a hibák elkerülési lehetőségeit:

 

Túlzott mértékű megosztás 

A túl sok vagy a túlságosan érzékeny információk, például helyszínek, igazolványszámot tartalmazó repülőjegy vagy útlevélfotó, szabadság előtt az otthon elhagyásáig történő visszaszámlálás, a legújabb költséges vásárlások stb. közzététele veszélyes. Az online felületen leselkedő bűnözők ezeket az információkat személyazonosság eltulajdonítására, betörésre vagy egyszerűen csak zsarolásra használhatják fel. Továbbá a hekkerek gyakran lelkileg sebezhető személyeket keresnek támadás céljából, így az érzelmeidnek a közösségi médiában történő közzététele ellened fordítható. 

 

Ne oszd meg személyes adataidat, például a lakcímedet és telefonszámodat közösségi média profilodban, mivel ezek bárki számára könnyen elérhetők. Daniel Markuson, a NordVPN munkatársa megjegyzi, hogy távollétünk során inkább ne posztoljunk, főleg abban az esetben, ha a tartalom a tartózkodási helyet és a valós időt is tartalmazza. A szakértő továbbá bármilyen olyan dokumentum közzétételét is ellenzi, amely érzékeny információt vagy szkennelhető kódot, például QR-kódot vagy vonalkódot tartalmaz. Személyes érzéseidet semmiképpen ne oszd meg, ne vegyél részt heves online vitákban, mert felkeltheted a csalók figyelmét. 

 

Ugyanazon jelszó használata a közösségi médiában lévő összes fiókhoz

Képzeld el, hogy Twitter jelszavad kiszivárog, és ugyanazt használod a Facebookon és az Instagramon is. Ilyen esetben a hekker kizár téged a közösségi média fiókjaidból, hozzáférhet az összes személyes adatodhoz, a fotóidhoz is, melyeket rosszindulatú szándékkal használhat fel.

 

Az esetleges személyazonosság-lopás elkerülése érdekében különböző jelszavakat kell használni a különféle közösségi platformokon. A jelszavak gyakori megváltoztatása és az erős jelszó használata is jó gyakorlatnak számít. Daniel Markuson jelszókezelő használatát javasolja, mint például a NordPass. A jelszókezelő emlékszik a bonyolult jelszavakra, jelszavakat generál, tárol, rendez, és bárhonnan hozzáfér a jelszavakhoz. 

 

 

Ne feledkezz meg a fiókod adatvédelmi beállításairól 

A közösségi média felhasználói néha megfeledkeznek a kiberbiztonságról amikor érzékeny információkat osztanak meg, ugyanakkor ismeretleneket vesznek fel a barátaik listájába. Az ismeretlen személyek kiber bajkeverők is lehetnek, akik hamis és ártalmas híreket küldözgetnek, vagy vírus kapcsolatokat továbbítanak üzeneteikben. Hozzáférhetnek a fotóidhoz és egyéb adataidhoz, melyeket a barátaiddal osztasz meg. 

 

Ezért a közösségi média platformjain ne barátkozz olyan személyekkel, akiket nem ismersz. Mielőtt felvennél valakit a Facebook-oldaladra, mindig nézd át a közös barátok listáját vagy a közös vonásokat.

 

Még ha nem is barátkozol idegenekkel, de a profilod nyilvános, akkor bárki láthatja az adataidat, melyeket saját alattomos céljaira használhat fel. Daniel Markuson arra hívja fel a figyelmet, hogy online posztolás előtt ellenőrizd, hogy adataidat kivel osztod meg. Győződj meg arról, hogy posztjaidat csak az ismerőseid láthatják, más internet felhasználók viszont nem. 

 

Kvízkészítés 

Hogyan fogsz kinézni 50 év múlva? Melyik szereplő vagy a Trónok harcából? A csalók a rosszindulatú programok beépülő moduljait tartalmazó tesztek révén szerzik meg személyes adataidat. Idén márciusban a Facebook beperelt két ukrán kvízkészítőt, akik ilyen játékokat használtak a Facebook-felhasználók személyes adatainak elérésére és ellopására. A csalók a saját hirdetéseiket jelentették meg a Facebook felhasználók számára a hivatalosan jóváhagyott hirdetések helyett. 

 

Bár a Facebookon megjelenő kvízek teljesen ártalmatlannak tűnnek, nem szabad nekik bedőlni. Az igazat megvallva, az algoritmusuk túl egyszerű, ezért maradj szkeptikus, inkább ne foglalkozz velük. Daniel Markuson, a NordVPN munkatársa szerint, ha továbbra sem tudsz ellenállni a teszt megoldásának, akkor ellenőrizd, hogy milyen profiladatokat kér, és döntsd el, hogy meg akarod-e osztani azokat.

 

A közösségi média használata nem biztonságos nyilvános Wi-Fi-n 

A legfrissebb felmérés szerint a nyilvános Wi-Fi felhasználóinak 79% -a komoly kockázatot vállal a hálózat kiválasztásakor. Megfelelő Wi-Fi jelerősség miatt kiválasztanak egy hotspotot, keresnek egy megfelelőnek tűnő nevet, vagy egyszerűen csak ingyenes lehetőséget választanak. A hekkerek azonban a nem biztonságos nyilvános csatlakozási lehetőségeket használják arra, hogy az eszközökön kémkedjenek és személyes adatokat lopjanak el, beleértve a közösségi média jelszavakat is.

 

Különösen óvatosnak kell lenni ingyenes Wi-Fi-hez való csatlakozáskor a kávézókban, szállodákban és egyéb nyilvános helyeken, mivel ezek valószínűleg nem eléggé védettek.. Ne jelentkezz be közösségi média fiókodba, ne látogass el érzékeny webhelyekre nyilvános Wi-Fi használatakor. Az ingyenes hotspot biztonságos használatának egyik legjobb módja a VPN, például a NordVPN telepítése. Biztosítja a privát internetkapcsolatot, így az érzékeny adatok ellopása nem lehetséges.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05