A HP különleges polipropilén alapanyaggal bővíti a 3D nyomtatási iparág lehetőségeit

forrás: Prím Online, 2020. június 27. 17:08

A HP legújabb bejelentésével irányt mutat a 3D nyomtatás és a digitális megmunkálás terén. Az iparág egyik vezető szereplőjeként a vállalat bemutatja egyedi polipropilén anyagát, amely új távlatokat nyit az additív gyártástechnológiákban. 

A BASF-fel közösen kifejlesztett HP High Reusability Polipropilén sokoldalú, ellenálló és kémiailag rezisztens*  anyag, amely kiválóan használható a HP 3D nyomtatás alapú gyártási rendszereiben és ideális lehet a járműipari, könnyűipari vagy egészségügyi használatra is, ahol a teljesítmény és a költségek minimalizálása egyaránt fontos** . A legújabb partnerével, a gyártási- és dizájn területen működő Oechslerrel közösen fejlesztenek további felhasználási lehetőségeket az új PP és a HP más alapanyagai számára is. A HP bemutatta Metal Jet 3D nyomtatási technológiájának legújabb felhasználóját, a Cobra Golfot. 

 

 

„A járványhelyzetre adott válasz fordulópontot jelent az iparág történetében. A HP és partnerei több mint 22,3 millió alkatrészt gyártottak le 3D nyomtatással, hogy biztosítsák a folyamatos ellátást és enyhítsék a frontvonalban dolgozók terheit – mondta el Ramon Pastor, a HP 3D nyomtatási- és digitális megmunkálás üzletágának megbízott vezetője. – A megváltozott piacon egyaránt bízunk az új és a meglévő partnereinkben és innovatív megoldásokkal, új anyagokkal és minőségi 3D nyomtatással segítjük az ipari termelés újraindítását.” 

 

Egyedülálló PP alapanyag, amely új távlatokat nyit és a fenntartható termelést segíti

A polipropilén egy sokoldalú anyag, amelynek sokféle felhasználása elterjedt az iparban. A BASF-fel közösen kifejlesztett új HP High Reusability PP egy olyan különleges alapanyag az additív gyártási eljárások számára, amelynek főbb tulajdonságai megegyeznek a hagyományos, széles körben használt PP anyagokkal. A kiváló kémiai rezisztenciának, az alacsony nedvszívó képességnek és a hosszú távú ellenállóságnak köszönhetően a PP ideális csövek, folyadékrendszerek és tárolók készítésére. Az autógyártásban például ugyanaz az anyag alkalmas lehet a járműbelső, a külső és a motortér egyes elemeinek prototipizálására és a végső alkatrészek sorozatgyártására is.

 

 

A HP Jet Fusion 5200 3D szériájához, a BASF-fel közösen fejlesztett polipropilén nagyfokú hatékonyságot tesz lehetővé és minimálisra csökkenti a gyártási hulladékot ipari szintű előállítás esetén. A kiváló tulajdonságok és a gazdaságosság mellett az új PP a hulladék mennyiségének csökkentését is segíti*** , hiszen a fölösleges por akár 100 százaléka****  újra használható.

 

A HP a partnereivel, a beszállítóival és az ügyfeleivel közösen folyamatosan keresi a PP számára az újabb felhasználási lehetőségeket. A műanyagiparban működő Extolt az innovatív megoldásai és a piacvezető műanyagösszeszerelési-technológiája mellett az automatizálás és a mérnöki szolgáltatásai teszik különlegessé. A GKN Powder Metallurgy /Forecast 3D fejlett ipari 3D nyomtatást, rövidtávú gyártási kapacitást és nagy tételben gyártást is vállal. A közismert Henkel az ipari ragasztóanyagok és a mérnöki megoldások terén egyedülálló. Az Oechsler az additív gyártási eljárásokhoz biztosít alkatrészeket, a Prototal pedig Európa egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező alkatrészgyártója.

 

 

Új professzionális szolgáltatások segítik a tömeggyártást, kibővülő együttműködések készülnek az Ipar 4.0-ra 

A digitális termelés elterjedéséért a HP az új- és kibővített 3D Professional Services szolgáltatásokkal és iparági együttműködéseken keresztül is tesz. 

  • HP 3D Professional Services: A HP bemutatja új professzionális szolgáltatáscsomagját, amelynek része a tervezési megoldások optimalizálása, a gyártási folyamatok egyszerűsítése a tömegtermelés eléréséhez, valamint az alkalmazási területek hatékony megtalálása. A HP 3D Professional Services szolgáltatásokról további információ a hp.com/go/3DProfessionalServices weboldalon érhető el.  
  • A BASF és a HP stratégiai együttműködésének keretében közösen fejleszt új felhasználási lehetőségeket piacvezető ügyfeleik számára az autóiparban, a nehéziparban és az egészségügyben. Az új PP alapanyag és az innovatív ULTRASINT TPU01 hőre lágyuló poliuretán bemutatásával a két vállalat célja, hogy minden korábbinál fenntarthatóbb és költséghatékonyabb módon gyorsítsák fel a 3D nyomtatott alkatrészek tervezését és gyártását, annak érdekében, hogy az új technológiák hamarabb kerüljenek a piacra.
  • Az Oechsler AG-val kötött új partneri megállapodás által a HP a világ egyik vezető mérnöki megoldásokat szállító vállalatával működhet együtt, amely az additív gyártási eljárások kiemelkedő alkatrészellátója is. A megállapodás a termékéletciklus egészére kiterjed, a tervezéstől egészen a végleges elemek legyártásáig. Az Oechsler HP Jet Fusion 5200 3D Series nyomtatóival és a HP széles alapanyag-portfóliójával szolgálja ki vezető autógyártókból, elektronikai vállalatokból, háztartási berendezésekkel és innovatív orvosi eszközökkel foglalkozó cégekből álló ügyfélkörét. 
  • A világ egyik vezető gyártástechnológiai vállalata, a Fast Radius lett a HP Digital Manufacturing Network, a HP globális közösségnek legújabb tagja. A közösség tagjai olyan műanyag és fém alkatrészek tervezésében és gyártásában adnak támogatást, amelyek a HP 3D nyomtatási megoldásaival elkészíthetők. A HP Digital Manufacturing Network tagjai magas szintű szakértelemmel rendelkeznek az additív gyártás területén, szigorú minőségbiztosítás és átfogó gyártási folyamatok kezelésére is képesek és jelentős beszállítói kapacitással rendelkeznek. A HP Digital Manufacturing Network a világ minden részére, így az USA-ra, Ázsiára és Európára is kiterjed.

 

 

 

Továbbfejlesztett fémalkatrész-gyártás a Cobra Golffal

A golfütő gyártás, innováció és dizájn egyik vezető vállalata, a Cobra Golf a vezető termékinnovációival és a modernizált alkatrészgyártásával a HP Metal Jet-el közösen kíván belépni a 3D nyomtatás piacára. A HP Metal Jet technológiája az iparág vezető platformja a fém alkatrészek tömeges 3D nyomtatásának tekintetében.

 

A golfvilág egyik leginnovatívabb szereplőjeként a Cobra a soha nem látott mérnöki megoldásokra épülő ütőivel, és a játékot forradalmasító eszközeivel elkötelezett a forradalmi technológiai fejlesztések mellett. A Cobra, a HP és a Parmatech közös, több évre szóló stratégiai termék-együttműködése felhasználja a HP additív technológiák területén szerzett tervezési és gyártási tapasztalatait, így biztosít olyan golffelszerelést, amely új szintre emeli a teljesítményt és a játékélményt.

 

„A Cobra Golf célja, hogy nagy teljesítményű termékeivel segítse a golfozókat világszerte, hogy a legjobbjukat tudják nyújtani – mondta el Jose Miraflor, a Cobra Gold marketingért felelős alelnöke. – Ahhoz, hogy ezt biztosítani tudjuk, fontos, hogy a megfelelő eredmények eléréséhez a leghatékonyabb gyártási folyamatokat használjuk a tervezés és a fejlesztés során. A további innovációkhoz és az alkatrészgyártás átalakításához összefogtunk a HP-val és a Parmatech-kel, hogy kihasználhassuk a HP Metal Jet nyújtotta előnyöket. Már az elejétől kezdve látjuk a kötöttségek nélküli tervezés, a gyors dizájnmódosítások és a magas minőségű alkatrészek előnyeit, amelyek minden elvárásunknak megfelelnek.”

 

__________________

* A HP 2020. májusi belső tesztje alapján, amely a mechanikai tulajdonságok megtartását, a méretbeli stabilitást és a súlyváltozást vizsgálta 7-, illetve 30 napos savba, lúgba, organikus oldószerekbe és vizes oldatokba merítéssel.

** A HP 3D alapanyag kínálatában található más anyagokkal összehasonlítva, 2020. májusában.

*** Könnyebben feldolgozható, mint a hagyományos HP 3D High Reusability PA 12, megfelelő tulajdonságok az előkészítésnél és kiváló kompatibilitás a kis részecskeméretnek köszönhetően.

**** A HP 2020. májusi belső tesztje alapján. A HP Jet Fusion 3D nyomtatás esetén a HP 3D High Reusability PP akár 100 százalékkos újrafelhasználhatóságot képes biztosítani, így kiválóan működő alkatrészek készíthetők belőle. A teszteléshez az anyagot valós nyomtatási körülmények között használták. Az újrahasznált anyagból készült alkatrészeket vizsgálják mechanikai tulajdonságok, pontosság szerint is, ezek akár háromszoros újrafelhasználás után sem mutatnak minőségbeli romlást. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

„Pocketdoki” - forradalmi újítás a diagnosztikában és az orvos-beteg kommunikációban

Az INNObyte Informatikai Zrt. olyan komplex egészségügyi digitális mérőeszközt és felhőalapú applikációt fejleszt, mely segítségével lehetővé válik a népbetegségek hatékonyabb kiszűrése, valamint a betegút szervezés új formája. Az alkalmazás egyedi és eddig példa nélküli újdonsága az egészségügyi paraméterek újszerű kommunikációja: digitális asszisztens segítségével lehetővé válik a „távlelet” közvetítése olyan felhasználók számára is, akik helyzetüknél fogva nem tudnak okoseszközöket használni.  A fejlesztés a GINOP-2.1.2-8.1.4-16 támogatási konstrukció segítségével valósul meg. A projekt teljes költségvetése 347,3 millió forint, melyből 191,01 millió forint a támogatás.

2020. augusztus 7. 13:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53
online sportfogadás