Elméletben már zöldek vagyunk, a gyakorlatban viszont van hova fejlődni

forrás: Prím Online, 2022. szeptember 27. 21:17

Miközben „gondolati szinten” nagyon erős Magyarországon a környezettudatosság, a tettek szintjén már jóval árnyaltabb a kép – derül ki az Epson hazai internetezők körében végzett reprezentatív felméréséből. Ez a kettősség a veszélyes hulladékok kezelésében is megmutatkozik: bár a többség tisztában van vele, hova kell gyűjteni például a használt nyomtatópatronokat, csak minden ötödik megkérdezett használ háztartási vagy szelektív hulladéknak dedikált szemetest is erre a célra.

„Gondolati szinten” a megkérdezettek 62 százalékának nagyon, további 26 százalékuknak pedig fontos a környezetvédelem – állapította meg friss, reprezentatív felmérésében az Epson. Az elméleti tudatosság a kor előrehaladtával nő: míg a 30 alattiak csupán 57 százaléka tartja nagyon fontos, addig az 50 felettiek körében már 67 százalék nyilatkozott így. Emellett viszont még mindig magas, 12 százalék azoknak az aránya, akiket saját bevallásuk szerint nem foglalkoztat a téma. 

 

A cselekvések szintjén azonban már egészen más eredményt mutat a kutatás. A válaszadók 16 százaléka küzd saját állítása szerint sokrétűen a környezetért, azaz kilencnél többféle konkrét módon tesz is érte. A megkérdezettek további 49 százaléka négy-nyolc féle dologra figyel oda, míg 35 százalékuk gyakorlatilag csupán 1-2, vagy még annyi környezettudatos tevekénységet sem végez. Az, hogy minden harmadik ember elodázza a konkrét cselekvést, azaz csak készül rá, hogy majd egyszer zöld lesz, azt jelenti, hogy a fenntarthatósági barométer egyelőre „esőre áll” – fogalmazott Drienyovszki Anna, az Epson hazai marketing vezetője.

 

 

Mi az, amit teszünk?

A kutatásból kiderül, hogy a háztartási veszélyes hulladékok gyűjtőhelyre juttatását csak a válaszadók 38 százaléka tekinti fontos eszköznek a környezet védelméért folytatott harcában. A többség (67%) szelektív hulladékgyűjtéssel, a víz- és élelmiszerpazarlás elkerülésével (62-59%), a feleslegessé vált ruhák, lakberendezési tárgyak, háztartási eszközök továbbadásával (49%) küzd a zöldebb jövőért. Nem meglepő a nemmel, korral, iskolázottsággal és lakhellyel kapcsolatos eltérések a valós aktivitásban: ahogyan várnánk, a nők, a 50-65 évesek, a magasabb iskolai végzettségűek és a nagyvárosiak mutatnak kiemelkedő aktívitást ezen a téren.

 

 

Mi a teendő a veszélyes hulladékokkal?

Ez a kettősség köszön vissza a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos attitűdökben is. Noha az akkumulátorokról és az elemekről tízből kilenc 18 és 65 év közötti magyar internetező tudja, hogy ebbe a kategóriába tartozik, azzal jóval kevesebben vannak tisztában (a válaszadók csupán 62 százaléka), hogy a használt nyomtató- és tintapatronok is ide tartoznak. Ezek után nem annyira meglepő, hogy a kiürült patronokat a kutatás alanyainak 21 százaléka olykor a háztartási vagy a szelektív hulladék gyűjtésére kijelölt tárolókban helyezi el – olykor még azok is, akik tisztában vannak vele, hova dobhatók ezek. Közülük minden tizedik időhiányra hivatkozva nem a megfelelő helyre viszi a kifogyott patront.

 

 

Milyen előjelű is a nyomtatás?

Összességében a nyomtatást (beleérve a tintapatront, a nyomtatót és a papírt) a megkérdezettek 76 százaléka tartja inkább károsnak, így sokan papír- és nyomtatókímélő digitális alternatívákat használnak. A legtöbben a banki kivonatokat (63%) és a magazinokat (56%) „digitalizálják”, és az egyéb számlák esetén is magas (49%) azok aránya, akik nem papír alapon kérik a számlát. Hasonló a helyzet a rezsiszámlákkal (48%) is. 

 

„Helyes és bátorítandó, hogy a digitalizációval igyekszünk kevesebb papírhulladékot termelni, amíg azonban a szemetesben köt ki a használt elem, az üres tintapatron és az elektronikai hulladék, addig tennünk kell a tudatosságunk növelése érdekében” – szögezte le Drienyovszki Anna. Márpedig a kutatás szerint a leselejtezett elektronikai és elektromos eszközök 10 százaléka végzi a háztartási vagy a szelektív hulladék tárolóiban, míg a lemerült akkumulátorok és elemek esetében különösen magas, 24 százalék ez az arány.

 

Drienyovszki Anna úgy véli, a globális energia- és klímaválság a jövőben még inkább előtérbe hozza a fenntarthatósági szempontokat, amihez az Epson ma már számos környezetkímélő megoldást nyújt a fogyasztóknak és cégeknek egyaránt -például az újgenerációs tintasugaras nyomtatókkal, amelyekkel akár 83 százalékkal is mérsékelni lehet a nyomtatásra fordított energiát.

Kulcsszavak: Epson nyomtató

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A modern idők professzionális felhasználóinak szánja új monitorát a Philips

A kreatív szakemberek és művészek sokoldalú munkát végeznek, és olyan megoldásokat keresnek, amelyek megfelelnek egyéni és speciális igényeiknek, így teljes mértékben kifejezhetik kreativitásukat. Munkájuk támogatásához olyan nagy teljesítményű monitorra van szükségük, amely teljesítménynövelő funkciókat, kiváló minőségű vizuális megjelenítést és kényelmes konnektivitást biztosít.

2022. november 21. 17:21

Az AGON 5. generációja új modellekkel bővül

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT tartozék márkája – bemutatja a legújabb AGON 5 sorozat két újabb modelljét: A 27″/68,6 cm-es AGON AG275QZ/EU Fast IPS panellel és Quantum Dot réteggel rendelkezik, így 1,07 milliárd színt jelenít meg, 240 Hz-es (felkapcsolható 270 Hz-re) frissítési frekvencia, 1 ms GtG és 0,5 ms MPRT válaszidő mellett. Alacsonyabb árú testvére, 27 hüvelykes AGON AG275QZN/EU magas kontrasztú Fast VA panellel rendelkezik és ugyanolyan e-sport specifikációkat nyújt: 240 Hz frissítési ráta, 1 ms GtG és 0,5 ms MPRT válaszidő. 

2022. november 17. 15:27

Megérkezett az M3, a Sony új gamer vonalának legfrissebb tagja

A Sony közzétette az INZONE M3 gaming monitor európai elérhetőségének listáját, mely szerint egyes országokban már most előrendeléseket lehet leadni a termékre. Az új gaming márka magába foglalja a Sony audiovizuális technológiájának úttörő szakértelmét és mindemellett olyan funkciókat kínál, amelyekkel a felhasználók maximálisan átélhetik a játék élményét. Az INZONE-t úgy tervezték, hogy rendkívüli teljesítményének köszönhetően a játékos igazán belemerülhessen az akcióba, és egyszerűbb lehessen számára a győzelem.

2022. november 17. 11:20

Bemutatták a legújabb Alienware termékeket

A Dell Technologies három új Alienware eszközt mutatott be. Az Alienware folytatja azon küldetését, hogy elsőrendű játékélményt teremtsen a most bemutatott három új eszközével: az átdolgozott Alienware R15 asztali számítógépével, a szintén játékosoknak szánt kompakt, de számos kiváló tulajdonsággal rendelkező Tenkeyless billentyűzettel és a már második QD-OLED Gaming monitorral, immáron az alacsonyabb árkategóriában.

2022. november 16. 20:01

Így profitálhat a két legnagyobb asztali FFF 3D nyomtatógyártó összeolvadásából

Az asztali FDM/FFF 3D nyomtatás két meghatározó szereplője, az Ultimaker és a Makerbot nemrég bejelentette a két vállalat összeolvadását. A partnerséget az iparban rendkívül népszerű Ultimaker S5 kétfejes 3D nyomtató globális promóciójával ünneplik.

2022. november 9. 20:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56