Eddig rendelj, hogy még a fa alá kerülhessen az ajándék!

forrás: Prím Online, 2023. december 10. 16:03

Közeleg a szeretet ünnepe, és az e-kereskedelem elterjedésének köszönhetően évről évre egyre többen döntenek úgy, hogy a bolti sorban állás helyett, a fotel nyugalmából az internetről rendelnek ajándékot karácsonyra. Nincs is annál kellemetlenebb, mint mikor a gondosan megtervezett és kiválasztott ajándékok nem érkeznek meg időben. Célszerű tehát időben gondoskodni róla, hogy a szeretteinknek szánt meglepetések a fa alá kerülhessenek.

Globálisan 2027-re, további 60%-os növekedés mellett 9,5 billió dollárra becsülik az e-kereskedelem arányát, ennek 50%-át az USA és Kína adják. Magyarországon tavaly 1300 milliárd forint feletti összegben rendelünk, melynek egy meghatározó része a karácsonyi időszakban bonyolódott le.

 

Idén a trend megváltozik és az eddigi meredek növekedés várhatóan stagnálni fog majd. Ennek oka az infláció és a reálbér-csökkenés mellett, hogy az árak viszont folyamatosan emelkednek, így a darabszám várhatóan visszaesik majd. Ennek ellenére az iparág átalakulóban van, például egyre kevesebben idegenkednek a netes rendeléstől, sőt növekszik azok aránya, akik már csak így valósítják meg az ünnepi bevásárlást.

 

 

Így rendeljünk biztonságosan!

 

Már csak pár hét van hátra, így az ünnepek közeledtével jogosan merül fel a kérdés: időben ide fognak érni a karácsonyi ajándékok? Meddig adhatóak le úgy a rendelések a távol-keleti, európai és a magyar webshopokban, hogy a csomagok megérkezzenek a karácsonyfa alá? Az év végi hajrára mindenki készül, és a jellemzően erős infrastrukturális háttérrel rendelkező szolgáltatók munkaerőben, szállítási kapacitásban is bővítenek, mindazonáltal az év ezen időszaka a legerősebb és komoly kihívást jelent: a napi volumen az éves átlag akár duplája is lehet.

 

„Mindenképpen fontos, hogy kizárólag megbízható webhelyekről rendeljünk, esetleg olyanokról, melyeket év közben már kipróbáltunk, és figyeljünk a részletekre. Ezeket érdemes ellenőrizni, mielőtt vásárolnánk: megbízható webshop, cégnév, telephely, telefonos elérhetőség, szerződési feltételek, minőségi kifogások esetén milyen feltételekkel és határidőkkel tudjuk a megrendelést visszavonni. Amennyiben házhoz szállítást kérünk, segítsük a futárok dolgát azzal, hogy pontos címiratot adunk, ha nem leszünk elérhetők, időben gondoskodjunk arról, hogy valaki átvegye csomagunkat vagy időben kérjünk átirányítást. Immáron 4000 csomagautomata is rendelkezésre áll országszerte, hogy a megrendelt termékeket a nap bármely szakaszában átvehessük. Ha ezeket választjuk, figyeljünk oda, hogy általában csak néhány napunk van a csomag átvételére” – árulta el Katkics Attila üzleti tanácsadó, logisztikai és HR szakember.

 

Utolsó pillanatban vagyunk, ha rendelnénk

 

A Távol-Keletről, hacsak nem prémium, garantált szolgáltatással és légi úton rendelünk, már elkéstünk, de európai webshop-okból sem érdemes már december 10 után rendelni. Viszont az itthoni áruházaktól még bátran rendelhetünk: hazai webshop-ból ez a dátum ugyanis december 15. A webshop-ok egyébként arról, hogy meddig kell legkésőbb a rendelést leadni, hogy karácsony előtt átvehető legyen a termék általában a főoldalon adnak tájékoztatást, amit minden esetben érdemes ellenőrizni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, magyarul az „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy szerényebb megélhetést adó, alacsonyabb fejlettségű országból egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító országba. Így humán tőkéjüket (tudásukat, képességeiket, kreativitásukat) immáron egy másik gazdaságban kamatoztatják, serkentve ezzel a fogadó ország gazdaságát. Magyarországon a magasan képzettek elvándorlási rátája jelenleg közel 7%.

2024. február 23. 12:59

Kriptobefektetések: minek nevezzelek?

Nagy hírt kavart az amerikai értékpapírfelügyelet (SEC) január 10-i döntése, amelyben engedélyezte egyes, bitcoinon alapuló termékek tőzsdei bevezetését. Az, hogy ez a fecske mennyiben csinál nyarat (azaz a SEC döntését mennyiben fogják követni hasonló jellegű lépések akár az európai, akár az amerikai értékpapírpiacokon) leginkább a részleteken múlik: többek között azon, hogy milyen nevet is aggatunk a kriptovalutákon alapuló termékekre. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

2024. február 23. 11:33

A tervezettnél gyorsabban halad fenntarthatósági céljai megvalósításával a Schneider Electric

Nagyot lépett előre fenntarthatósági célkitűzései teljesítésében a múlt évben a Schneider Electric, ennek köszönhetően a társaság az eredetileg tervezettnél jobban áll vállalásai megvalósításával. A cég több mint 550 millió tonna CO2-kibocsátás elkerülésében segítette ügyfeleit, a csomagolás közel kétharmadánál pedig már kartonpapírral helyettesítették az egyszer használatos műanyagot.

2024. február 23. 10:08

Autót is vezethetsz a HONOR szemkövető funkciójával!

A HONOR legújabb, mesterséges intelligencia hajtotta szemkövető funkciójával úgy is vezethetsz autót, hogy nem ül benne senki.

2024. február 22. 20:28

Mitől lesz értékálló a cégvagyon? Befektetve, hasznosítva, fialtatva, kiszervezve!

Az elmúlt évben elinflálódott a cégvagyonok értéke is. A hazai kkv-k vagyonuk értékének több mint 40 %-át veszítették el. Sokat tanultunk belőle! A PP Konferenciaközpont és a BKIK „Mitől lesz értékálló a cégvagyon? Befektetve, hasznosítva, fialtatva, kiszervezve!” című hibrid konferenciájának előadói sok megoldást mutatnak a cégvagyon bevédésére, biztonságba helyezésére és befektetésére.

2024. február 22. 19:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07