A fiatalok ismét megreformálhatják a turizmust

forrás: Prím Online, 2024. február 6. 12:59

Átadták a hazai turizmus fellendítését célzó innovációs ötletekért járó díjat az országos CheckINN Turisztikai Innovációs Versenyen. Idén hazánk egész területéről, 18 egyetemről több, mint 100 hallgató jelentkezett. A legjobb csapatok 3 millió forintos ösztöndíjat kaptak. A nyertesek között van látássérültek turisztikai támogatását célzó projekt, SZÉP kártya applikáció, lovasturizmus fellendítését szolgáló program, valamint olyan digitális fejlesztés, ami a művészeket a lehetséges kiállítóhelyekkel köti össze, így kihasználva a mindkét fél számára előnyös szinergiákat.

 

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány által létrehozott CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny egyik fő célja a hazai turizmust fellendítő új ötletek bevonzása, valamint a turizmus pályára készülő hallgatók szakmai támogatása mentorációval. Az idei évben 18 egyetemről, közel 100 hallgató szállt versenybe a 2x3 millió forintos fődíjért. A 2023 őszén induló pályázaton a Budapesti Corvinus Egyetem diákjai bizonyultak a legvállalkozóbb szelleműnek, de sok projekt érkezett a Pécsi Tudományegyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóitól is. 

 

“Évről évre egyre több és jobb ötlettel jelentkeznek a diákok, ami folyamatosan visszaigazolja az ilyen típusú programok létjogosultságát a turizmus területén is és azt, hogy bőven van még tér az új ötletek számára a hazai turizmusban is. A visszajelzések alapján azt tapasztaljuk, hogy a hallgatók rengeteget fejlődnek a verseny során, ahol lehetőségükben áll valós turizmus szakmai kérdésekkel foglalkozni, felkészítve őket a munkaerőpiaci kihívásokra. Így a való életből vett példákon, gyakorlatokon keresztül próbálhatják ki ötleteiket és fejlődhetnek.” – mondta Rázga-Ilyés Noémi a CheckINN innovációs programigazgatója. “Az idei évben örömmel láttam, hogy a fiatalokat egyre inkább foglalkoztatják a társadalmi témák és a pályázatok között folyamatosan növekszik az érzékenyítő célú projektek száma.” – folytatta.

 

 

Fődíjak

 

Az Aktív turizmus kategóriában a Pécsi Tudományegyetem csapata, "Vakrandi a természettel" című projektjével nyerte el a fődíjat. Céljuk, hogy bővítsék a látássérültek számára elérhető turisztikai lehetőségeket, amelyhez egyedi technikai megoldásokat is fejlesztenének. A csapat, Kopa Marcell, Kocsis Zsanett, és Német Emma elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás iránt, és az ötletük további célja a szolgáltatók érzékenyítése és továbbképzése.

 

A Szállodaipar-vendéglátás kategóriában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata, "SZÉPlace" néven bemutatott digitális innovációval nyerte el a fődíjat. Az alkalmazás széleskörű segítséget nyújt a SZÉP kártya összegek turisztikai célú felhasználásában, és az ötvenezer elfogadóhelyről részletes információt nyújt. A csapat tagjai: Szilágyi Borbála, Szilágyi Sára és Fehér Mátyás Sándor.

 

Különdíjak

 

Az Aktív turizmus kategóriában a "Riding Time" elnevezésű projekt hozta el a különdíjat, amely a hazai lovasturizmus nemzetközi szintre emelését célozza. A csapat tagjai: Gallyas Tünde, Gábos Petra és Tóth Regina, olyan komplex turisztikai élménycsomagot terveztek, amely tematikus, az országos csillagtúrához hasonló lovastúrákon keresztül mutatja be Magyarországot a külföldi lovasok számára.

 

A Szállodaipar-vendéglátás kategóriában az "ImagInn" elnevezésű kezdeményezés kapta meg a különdíjat. A győri Széchenyi István Egyetem hallgatóiból álló csapat, Fukszberger Júlia, Bognár Barnabás, és Csóka Lilla egy olyan digitális fejlesztést tervez, amely segíti a feltörekvő művészek és vendéglátó egységek együttműködését. Az "ImagInn" weboldalon művészek mutathatják be alkotásaikat, amelyek közül a vendéglátó egységek válogathatnak, melyiket szeretnék kiállítani. 

 

A díjazott csapatok kiemelkedő munkájukkal hozzájárultak a hazai turizmus megújulásához. A verseny évről évre bizonyítja, hogy a felsőoktatási hallgatók kreativitása és elkötelezettsége kulcsfontosságú a turizmus fejlődésében. A CheckINN Turisztikai Innovációs Verseny díjazottjait a januári élő pitch után, a február 1-jén megrendezett Turizmus Gálán hirdették ki. 

 

A CheckINN-ről:

 

A CheckINN a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány égisze alatt jött létre. A szervezet célja a turizmus ágazat népszerűsítése, valamint az innovatív gondolkodásmód ösztönzése a felsőoktatásban résztvevő hallgatók körében. A CheckINN egy olyan turisztikai innováció-menedzsment platform, amelyet a turisztikai szolgáltatások minőségi megújítására kész kreatív elmék, innovatív ötletgazdák, az újító gondolatok képviselői számára hoztak létre. A CheckINN azok klubja, akik a turizmus valamely területén látják a jövőjüket, újítani szeretnének, és a terveikhez partnereket és szakmai kapcsolatokat keresnek. A CheckINN turisztikai innovációs hub ötletversenyei számos lehetőséget nyújtanak azoknak, akik kivételes gondolkodásmóddal és tehetséggel rendelkeznek.

 

A verseny díjait ünnepélyes keretek között adták át annak a 4 csapatnak, akik az aktív turizmus és a szállodaipar-vendéglátás területén kiemelkedő ötleteket nyújtottak be. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Konnektivitás újratöltve: a Xiaomi bemutatta az új „Human x Car x Home” koncepcióját

A Xiaomi az MWC Barcelona 2024 rendezvényen bemutatta az új „Human x Car x Home” stratégia jegyében kifejlesztett okos ökoszisztémáját, amely új fénybe helyezi a technológiai integráció fogalmát.  A Xiaomi SU7 elektromos autó ennek az új megközelítésnek a megtestesítője, amely a bejelentéssel együtt debütált nemzetközileg, ízelítőt adva abból, hogy milyennek képzeli el az okos eszközökkel bőven ellátott jövőt a Xiaomi – egy olyan új világot, amelyben a felhasználói igényeket egy közös okos ökoszisztéma fogja kiszolgálni.

2024. február 26. 18:59

Különleges motort fejlesztett az ABB

Az ABB egy újabb világelsőséget ért el az IE5-ös hatékonyságú szinkron reluktanciamotorok (SynRM) fejlesztésében egy olyan új változat piaci bevezetésével, amely egyesíti az ultraprémium energiahatékonyságot a rendkívül jó tényleges teljesítményt nyújtó folyadékhűtés előnyeivel. Az új kialakítás kompakt helyigény mellett új mércét állít fel a nagy kimenti teljesítmény és a megbízhatóság tekintetében. 

2024. február 26. 17:30

A GreenGo hatalmas rakterű autókkal erősíti flottáját

A GreenGo egyre azon dolgozik, hogy környezetbarát és praktikus közlekedési megoldásokat kínáljon ügyfeleinek. A flottához újonnan csatlakozó, Cargo L névre hallgató Opel Vivaro-e típusú tehergépjárművek egyedülállóak a magyar carsharing-piacon, hiszen 100 %-ban elektromosak, méretüket tekintve az eddigi legnagyobbak, így ideálisak a legkülönlegesebb kihívások esetére is.

2024. február 26. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07