IHM : Számítógépek átadása óvodáknak

MTI Sajtóadatbank, 2003. május 22. 10:02
[smallimage 1 left] Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) tervei szerint 2006-ig valamennyi magyarországi óvodát felszerelik informatikai eszközökkel, a Brunszvik Terézről elnevezett program keretében idén 300 millió forintból mintegy 500 hátrányos helyzetű település intézménye kaphat számítógépeket.
Csepeli György, a szaktárca politikai államtitkára szerdán 30 óvodának adott át informatikai eszközöket Budapesten. Az óvodai számítógépes programot az IBM Magyarország Kft. 2002 végén - jótékonysági kezdeményezésként - indította útnak az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal (IHM) együttműködve, ennek keretében kifejezetten gyermekeknek készített biztonságos, színes, ütésálló számítógépeket adományoznak az óvodáknak.

Az első gépeket 2002 decemberében Zircen adták át. A program első lépcsőjében eddig 30 gépet ajándékoztak, elsősorban vidéki óvodáknak, amelyet idén további 60 eszköz átadása követ. A cég kezdeményezését az IHM a Brunszvik-program keretében folytatja, bővíti ki közbeszerzési eljárás keretében. A közbeszerzési eljárás várhatóan 2003. második felében zajlik le, így lehetőség nyílik több száz számítógép felszerelésére. A felhívásra elsősorban óvodák jelentkezését várják, a pályázaton elsőbbséget élveznek az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került és az Élhetőbb faluért programban részt vevő települések.

Csepeli György elmondása szerint az elmúlt három hónapban a program fogadtatásáról, a gyermekek képességeinek javulásáról számos pozitív visszajelzés érkezett. A politikai államtitkár utalt arra, hogy a projekt kapcsolódik a Magyar Bálint oktatási miniszter által kezdeményezett Sulinet programhoz.

Egy app lehet a híd a szülő-gyerek közötti digitális szakadék felett

A jövő generációjának tagjai átlagosan tízéves korukban kapnak telefont, de ez korántsem jelenti azt, hogy tisztában vannak az online jelenlét veszélyeivel is. A szülők legegyszerűbb eszköze a tiltás és a használat, illetve alkalmazások korlátozása, így azonban jelentős digitális szakadék alakulhat ki a szülő és gyermeke között. A Start it @K&H-ban fejlődő Mongu for Teen startup csapata erre az aktuális kihívásra kínál megoldást. A szülő-gyermek együttműködésére épülő alkalmazás segítségével ugyanis a gyermek biztonságosan felépítheti online magánszféráját, felismerheti és kivédheti a veszélyeket, miközben biztosítja a lehetőséget a szülői védelemre is.

2019. szeptember 18. 15:39

Steve Wozniak előad Budapesten

Steve Wozniak, az Apple társalapítója is látható lesz a CIB Bank és anyavállalata által szervezett Novathon konferencián, amely a korábbi hackathon formátum helyett idén a pénzügyi innováció és a digitális kultúra átalakulásának regionális seregszemléjeként tér vissza. 

2019. szeptember 18. 15:08

Új felsővezetők a KPMG-nél

16 év után új vezérigazgatója lesz a KPMG magyarországi irodájának. 2019. október 1-én Robert Stöllingertől Rózsai Rezső, az audit részleg jelenlegi vezetője veszi át a stafétát a vezető partneri pozícióban. Beer Gábor, a cég adó- és jogi tanácsadási szolgáltatásokért felelős partnere lesz az üzleti tanácsadási részleg vezetője, illetve egyben a helyettes vezető partneri pozíciót is ő tölti majd be.

2019. szeptember 18. 14:32

Új Oracle megoldások

Az Oracle OpenWorld 2019 konferencia második napján számos új megoldást jelentettek be: mostantól elérhető az Oracle AI-vezérelt hangasszisztens, új CX platform és új ERP tulajdonságok is.

2019. szeptember 18. 11:16

Nagy az érdeklődés a BKK Mobiljegy iránt

Jelentős forgalmat bonyolított az év kilenc hónapja alatt a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által üzemeltettet Nemzeti Mobilfizetési Rendszer. A mobilparkolást, az e-matricát és a HU-GO díjtermékeket kiszolgáló rendszeren keresztül 2018. végétől több állatkertben és vadasparkban is elérhető a sorban állás és plusz költségek megfizetése nélküli elektronikus belépőjegy szolgáltatás, illetve 2019. június elejétől a digitalizált fővárosi közösségi közlekedési jegy-megoldás a BKK Mobiljegy. A 2019. év kilenc hónapja alatt a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer mintegy 21 milliárd forint forgalmat bonyolított.

2019. szeptember 18. 11:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás