Sony: önmegsemmisítő letölthető mozifilmek

Tóth Kristóf, 2003. június 1. 09:21
[smallimage 1 left] A Sony egyik részlege olyan mozifilmfájlokat kíván áruba bocsátani, melyek adott idő után képesek önmaguk megsemmisítésére.
A Nikkei Business Daily című japán napilap híradása szerint a Sony érdekeltségi körébe tartozó So-net internetszolgáltató cég a közeljövőben már meg is kívánja kezdeni az újfajta mozifilm szolgáltatás kereskedelmi tesztjeit.

A különböző digitális tartalomszolgáltatásokkal foglalkozó cégek az eddigiekben elsősorban úgy oldották meg a filmek interneten keresztül történő legális terjesztését, hogy streaming videoanyagaikba speciális kódokat rejtettek, ily módon azokat lényegében lehetetlen volt elmenteni, illetve terjeszteni. Az internetes filmszolgáltatások ezen válfaja azonban komoly hátrányokat rejtett, illetve rejt magában, ugyanis mivel az internetkapcsolatok sávszélessége általában jelentősen be van határolva, a streaming videomegoldások kép-, illetve hangminősége sok kívánnivalót hagy maga után. Ugyancsak a hátrányok közé sorolható, hogy a felhasználóknak folyamatosan az interneten kell lenniük a filmek megtekintése közben.

Természetesen létezik más megoldás is, például, hogy a szolgáltatók a teljes mozifilmfájlokat elérhetővé teszik az interneten, majd egy hosszabb-rövidebb letöltési procedúrát követően a felhasználók sokkal kényelmesebben, és nem utolsósorban sokkal jobb minőségben nézhetik meg azokat. Ebben az esetben viszont fennáll a veszélye annak, hogy a letöltött videoanyagokat a felhasználók illegális módon másolni és terjeszteni kezdik.

A Sony fejlesztői megoldást találtak a problémára, még pedig oly módon, hogy különleges DRM (Digital Rights Management) technológiákat rejtenek a letölthető mozifilmekbe. A Sony által használt trükkök egyike, hogy a letölthető filmek a felhasználók merevlemezén nem egy nagy fájlban, hanem könyvtárakba szétszórva, sok kisebb fájlban tárolódnak, és csak egy speciális szoftver segítségével játszhatók le. A Sony ezenkívül egy olyan védelmi rendszert is bevet, mely egy előre meghatározott időt követően lényegében megsemmisíti az internetről letöltött mozifilmeket.
Kulcsszavak: Sony mozi film

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59