Sony: önmegsemmisítő letölthető mozifilmek

Tóth Kristóf, 2003. június 1. 09:21
[smallimage 1 left] A Sony egyik részlege olyan mozifilmfájlokat kíván áruba bocsátani, melyek adott idő után képesek önmaguk megsemmisítésére.
A Nikkei Business Daily című japán napilap híradása szerint a Sony érdekeltségi körébe tartozó So-net internetszolgáltató cég a közeljövőben már meg is kívánja kezdeni az újfajta mozifilm szolgáltatás kereskedelmi tesztjeit.

A különböző digitális tartalomszolgáltatásokkal foglalkozó cégek az eddigiekben elsősorban úgy oldották meg a filmek interneten keresztül történő legális terjesztését, hogy streaming videoanyagaikba speciális kódokat rejtettek, ily módon azokat lényegében lehetetlen volt elmenteni, illetve terjeszteni. Az internetes filmszolgáltatások ezen válfaja azonban komoly hátrányokat rejtett, illetve rejt magában, ugyanis mivel az internetkapcsolatok sávszélessége általában jelentősen be van határolva, a streaming videomegoldások kép-, illetve hangminősége sok kívánnivalót hagy maga után. Ugyancsak a hátrányok közé sorolható, hogy a felhasználóknak folyamatosan az interneten kell lenniük a filmek megtekintése közben.

Természetesen létezik más megoldás is, például, hogy a szolgáltatók a teljes mozifilmfájlokat elérhetővé teszik az interneten, majd egy hosszabb-rövidebb letöltési procedúrát követően a felhasználók sokkal kényelmesebben, és nem utolsósorban sokkal jobb minőségben nézhetik meg azokat. Ebben az esetben viszont fennáll a veszélye annak, hogy a letöltött videoanyagokat a felhasználók illegális módon másolni és terjeszteni kezdik.

A Sony fejlesztői megoldást találtak a problémára, még pedig oly módon, hogy különleges DRM (Digital Rights Management) technológiákat rejtenek a letölthető mozifilmekbe. A Sony által használt trükkök egyike, hogy a letölthető filmek a felhasználók merevlemezén nem egy nagy fájlban, hanem könyvtárakba szétszórva, sok kisebb fájlban tárolódnak, és csak egy speciális szoftver segítségével játszhatók le. A Sony ezenkívül egy olyan védelmi rendszert is bevet, mely egy előre meghatározott időt követően lényegében megsemmisíti az internetről letöltött mozifilmeket.
Kulcsszavak: Sony mozi film

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39