PiCi Kuckó: számítógépes környezet óvodásoknak és kisiskolásoknak

forrás Prim Online, 2003. szeptember 17. 20:01

[smallimage 1 left] A Bluefish Computers Kft. új budapesti, Teréz körúti boltjában mutatta be azt a számítógépes környezetet, amely az óvodások és a kisiskolások, valamint a szülők és a pedagógusok számára nyújt lehetőséget a kisgyermekeknek kifejlesztett terminálok és készségfejlesztő programok kipróbálására.
A PiCi Kuckóra keresztelt helységet azzal a szándékkal hozták létre, hogy mindenki meggyőződhessen a gyermekbarát informatika hatékonyságáról és pozitív hatásáról.

A mostani gyerekek készségszinten ismerik majd azt, amire a mai felnőttek nagy része még idegenkedve tekint. Az is fontos, hogy a felnőttekben meglévő jelenlegi idegenkedés ne akadályozza a gyerekek fejlődését – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Balogh György, a Bluefish Computers Kft. vezetője. A felnövekvő generáció számára biztosítani kell azt, hogy korán megbarátkozzanak egy olyan technológiai rendszerrel – a hardverektől a szoftverek kezeléséig –, amely a korábbi generációknak nehezen ment és nehézkesen megy még ma is. A bemutatóteremben az óvónők és a szülők megbizonyosodhatnak a terminálok műszaki, a készségfejlesztő programok pszichológiai biztonságosságáról – fűzte hozzá a cégvezető.

A sajtóbemutatón jelen lévő óvodáscsoport a szoftverek és az eszközök használatával ismerkedett. Nagyon fontos és hasznos, ha ki lehet egészíteni a hagyományos készségfejlesztő foglalkozásokat az informatikai programokkal, amelyek az óvónőképző főiskolán is szóba kerültek – mondta el Horváth Gabriella óvónő. Az óvodában a számítógépes oktatóprogramok kiválóan alkalmasak a gyermekek figyelmének, koncentrációjának, kitartásának a fejlesztésére. Ez azért fontos, mert az iskolakezdéskor a leggyakoribb probléma a koncentrációképesség hiánya. A programok emellett a memóriát, a logikát, a térlátást is fejlesztik.

Programjaink gerincét olyan feladatsorok alkotják, amelyek tananyagot oktatnak, mint például a környezetvédelmet. A Manó Élővilágban mintegy 230 növény- és állatfajt mutatunk be, szellemes narrátor szöveg kíséretében, állathangokkal és filmbetétekkel színesítve – mutatta be a szoftvereket Borsódi Donát, a Manó-sorozatot fejlesztő Profi-Média Kft. ügyvezető igazgatója. A multimédia segítségével – mely kép+hang+szöveg+animáció együttes alkalmazása – a gyerekek figyelme maximálisan le van kötve. A tananyag feldolgozása játékos formában történik, észre sem veszik, hogy most éppen tanulnak. Olyan élményünk is csak a multimédiás órákról van, hogy a gyerekek újabb és újabb feladatokért könyörögnek.

A számítógép segítségével történő tanulás hatékonyabb bármilyen más módszernél. A számítógépes foglalkozásokon a gyerekek sokkal aktívabbak, a fegyelemmel sincs probléma. A gazdag illusztrációk jobban elősegítik az anyag megértését, mint a tankönyvekben lévő, korlátozott mennyiségű fénykép, illetve rajz.

Az iskolában: tapasztalataink szerint sok pedagógus elzárkózik a számítógépek használatától. Maga a számítógép idegen számukra: meg vannak győződve, hogy azt csak szakemberek tudják kezelni, és fel sem mérik, hogy milyen hatékony oktatási eszközről mondanak le – mutatott rá Borsódi Donát. Különösen jellemző ez az alsó tagozaton tanító pedagógusokra. Sok iskolában a számítógépeket szinte kizárólag a számítástechnika oktatására használják. Hasznos lenne, ha mellette azt is megtanítanák a gyerekeknek, hogyan használhatják a számítógépet a mindennapi életben munkájuk megkönnyítésére. Meg kellene mutatni nekik, hogyan szerezhetnek információt, hogyan könnyíthetik meg a tanulást. Meg kellene velük ismertetni azt a 30-40 magyar nyelvű programot, amelyek segítségével könnyebben és hatékonyabban tanulhatnak.

Egy pécsi általános iskola többéves tapasztalata alapján – összehasonlítva a számítógéppel és gép nélkül tanuló osztályokat –, az órák hatékonysága annyival növekedett a számítógép használatával, mintha heti két óra helyett heti három órában tanulnák a nyelvet.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium óvodák számára kiírt pályázatával szintén gondoskodni kíván arról, hogy a kisgyerekek számítógépekkel is megismerkedhessenek. A szeptember 30-án lejáró pályázatban 300 millió forintos keret áll rendelkezésre.

A sajtótájékoztatón a pszichológusi végzettséggel is rendelkező sportember, Schirilla György is megtekintette a kiállított konfigurációkat és programokat. Elmondása szerint jelenleg ő még nem tudja használni a számítógépeket, eddig megjelent könyveit is egy mechanikus írógépen pötyögte le. Az internetezést és e-mailezést felesége segítségével végzi. Mint mondta, reméli, hogy hamarosan születendő harmadik gyermekük már olyan óvodába fog járni, ahol ilyen eszközökkel is megismerkedhet, és így már egészen fiatalon megszerezheti a harmadik évezred tudását.

  • A Bluefish Computers Kft.-nek ez a harmadik számítástechnikai áruháza Budapesten. A cég üzleti filozófiája, hogy alacsony áraival és nagy raktárkészlettel szolgálja ki a vásárlókat. A vállalat 2001 nyarán alakult, magyar magánszemélyek tulajdonában áll, törzstőkéje jelenleg 20 millió forint, éves árbevétele tavaly elérte az 1 milliárd forintot. Nemrég határozták el, hogy a vállalat országos terjeszkedésbe kezd. Ez a bolt ennek a stratégiának a kezdete. Az első nagyobb fázis, hogy jövő év első negyedévére a nagyobb megyeszékhelyeken, két éven belül pedig az összes nagyvárosban Bluefish boltot nyitnak. Az első fázis körülbelül 300 millió forintba kerül, a teljes bolthálózat kialakításához – Balogh György elképzelése szerint – saját és franchise konstrukciót vegyesen alkalmaznak majd. A cégvezető szerint biztosítani kell a vidékiek számára is azt a számítástechnikai ellátottságot, alacsony árszínvonalat, amelyet a Budapestiek élveznek. A Bluefish tervei szerint jövő év első negyedévére a nagyobb megyeszékhelyeken, egy-két éven belül pedig az összes nagyvárosban lesznek boltjaik. Reményei szerint az országos, egységes bolthálózat kialakítása jelentős lépés lesz az ország informatikai eszközellátottságának a javítása felé.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A VOLTra készül Sopron

A hagyományok szerint július 1-től a VOLT színeibe öltözik Sopron elsőszámú jelképe, a Tűztorony. Ez az a nap ugyanis, amikor az eredeti tervek szerint 28. alkalommal indult volna el a város másik jelképének számító esemény, a Telekom VOLT Fesztivál. Az idei VOLT elmarad ugyan, július 4-re azonban egy nagyszabású filmbemutatóval készülnek a szervezők. A “Lesz VOLT” című alkotást szombat este Sopronban és Budapesten szabadtéren vetítik, vasárnbap pedig országos TV-premierként az M2-Petőfi TV tűzi műsorára.

2020. június 29. 15:50

Kutatás: mire vágynak a magyarok az ágyban

Az, hogy mi számít normálisnak a szexuális fétisek közül vagy hogy mennyi az ideális életkor a szüzesség elvesztésére, a szakembereket és a társadalmat is megosztja. Évről-évre születnek a témával foglalkozó felmérések, tudományos kutatások, leggyakrabban azonban kénytelenek vagyunk beérni nemzetközi adatokkal. Ezúttal azonban a legnagyobb hazai szexpartner kereső weboldal, a Szexrandi.hu készített egy nagy országos felmérést, melyen közel 1400-an vettek részt és amin keresztül beláthatunk most a többiek fejébe: azaz ki, mire izgul, ha szexről van szó. Gondolta volna például, hogy a szexpartnert kereső nők egyharmada biszexuális és a férfiaknál is 10% ez az arány? 

2020. június 9. 23:32

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Home office és a mögötte rejlő nehézségek

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

2020. május 20. 13:52

Állati találkozások

Az emberi kíváncsiság az állatvilágra is kiterjed: igyekszünk minél közelebb férkőzni hozzájuk, hogy mindent megtudjunk róluk, és közben olyan felvételeket is készíthessünk, amelyek több száz like-ot érnek majd a közösségi oldalakon. A Viasat Nature természetcsatorna ezúttal vadállatokról elkapott, hihetetlen egyedi képeket mutat be kedden este 8-tól az Elképesztő állati találkozásokban. Soha nem tapasztalt légyottoknak lehetünk szemtanúi ember és állat, állat és állat között, amelyek hol szívszorító, hol győzedelmes véget érnek. És íme néhány dolog, amit jó tudni, ha valaki vadállatok lesére indulna!

2020. május 19. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás