Újabb Kaszparov sakkparti a számítógép ellen

Tóth Kristóf, 2003. november 9. 08:51
A sakkvilágranglistát vezető Gari Kaszparov jövő héten ismét számítógéppel mérkőzik meg. Az újdonság, hogy most 3D szemüvegen keresztül, egy virtuális sakktáblán fogja lejátszani a partit.
A 40 éves sakkvilágbajnok Kaszparov ellenfele az X3D Fritz lesz, a ma talán legjobb sakkprogram, a Fritz és a virtuális valósággal foglalkozó X3D Technologies szoftvercég termékének ötvözete. A négy menetes mérkőzés kedden kezdődik a New York-i Atlétikai Klubban, a további meccsek időpontja pedig november 13, 16 és 18. A partik hossza maximálisan 7 óra lesz, és a nagyobb sakk-honlapokon folyamatosan figyelni lehet majd.

Kaszparov fején 3D szemüveget viselve fog egy a sakktáblát mutató monitor előtt ülni. A szponzorok szerint a szemüveg realisztikusabbá fogja tenni a tábla képét; az Kaszparov előtt fog lebegni, de persze nem érintheti meg, hogy azon mozgassa a figurákat.

"Még nem tudom a koncentrálásomat mennyiben fogja hátráltatni a virtuális környezet." - nyilatkozta az eseményt népszerűsítő pénteki sajtótájékoztatón Kaszparov. Hogy bonyolítsák a dolgokat, a lépések sem a szokott módon fognak történni: Kaszparov hangosan kimondott szavait egy hangfelismerő program fogja azonosítani, melyet azért egy operátor is ellenőrizni fog, mielőtt véglegesítenék a lépést.

Az X3D Fritz másodpercenként 3 millió lépés kiértékelésére képes, és John Fernandez, az X3D Technologies szakértője szerint az emberek 99,9%-át képes legyőzni. Kaszparov legutóbb februárban játszott gép ellen, és akkor a hatmenetes partit döntetlenre hozta ki az izraeli készítésű Deep Juniur ellen.

Szakértők szerint az azerbajdzsáni születésű Kaszparov az ősi játék legjobb játékosa. A nemzetközi sakkszövetség, a FIDE világranglistán az első helyet foglalja el az orosz Vlagyimir Kramnyik előtt.

Drónokat is használ az E.ON a hálózati hibák felderítésére

Az E.ON öt üzemében kezdték meg a dróntechnológia alkalmazását a szakemberek. A dupla kamerával felszerelt ipari drónok emberi szemmel nem érzékelhető eltéréseket is kiszűrnek, így a villamos hálózaton keletkező hibák korai beazonosítására az eddigieknél jelentősen hatékonyabb lehetőséget adnak. 

2018. szeptember 19. 14:49

5 kiberbiztonsági fenyegetés, amire érdemes figyelni

Az Accenture évközi biztonsági jelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy vállalatok és kritikus infrastruktúrák a közeljövőben sokkal több, és komolyabb támadásoknak lesznek kitéve. Ezek közé tartoznak majd a tisztességtelen államok által pénzelt, fizikai károkat is okozó támadások, valamint az üzletmenet megzavarását, a pénzkeresést vagy a kiemelt célpontok elleni kémkedést célzó akciók. 

2018. szeptember 19. 14:39

100 gigabites Ethernettel a nyílt adatközpontokért

 Az új Dell EMC Z sorozatú hálózati switch megduplázott kapacitással ad új lendületet a vállalatok és szolgáltatók IT transzformációs kezdeményezéseinek

2018. szeptember 19. 14:29

A tudatos nethasználat oktatása egy messenger-fejlesztéssel

A tizenévesek készségszinten használják az internetet, ami mindennapi életük része; a biztonságos nethasználat viszont már korántsem ennyire egyértelmű fogalom számukra. A „ChatStory – a te sztorid” chatbot alkalmazással a Telenor a fiatalok számára ismert környezetben – Messengeren – jelentkezik egy tudatos nethasználatra buzdító új fejlesztéssel. 

2018. szeptember 19. 14:04

ChatStory – a te sztorid

A tizenévesek készségszinten használják az internetet, ami mindennapi életük része; a biztonságos nethasználat viszont már korántsem ennyire egyértelmű fogalom számukra. A „ChatStory – a te sztorid” chatbot alkalmazással a Telenor a fiatalok számára ismert környezetben – Messengeren – jelentkezik egy tudatos nethasználatra buzdító új fejlesztéssel. 

2018. szeptember 19. 14:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mely területeken jelenti a fejlődés motorját a nyílt forráskód

2018. szeptember 19. 14:18

A drón vagy a Tesla gyorsul jobban?

2018. szeptember 18. 14:04

Nemzetközi online vásárlási trendek

2018. szeptember 12. 11:54

Hogyan védjük meg céges értékeinket a kiberbűnözőktől?

2018. szeptember 10. 14:57
cloudappsportal.com