Újabb Kaszparov sakkparti a számítógép ellen

Tóth Kristóf, 2003. november 9. 08:51
A sakkvilágranglistát vezető Gari Kaszparov jövő héten ismét számítógéppel mérkőzik meg. Az újdonság, hogy most 3D szemüvegen keresztül, egy virtuális sakktáblán fogja lejátszani a partit.
A 40 éves sakkvilágbajnok Kaszparov ellenfele az X3D Fritz lesz, a ma talán legjobb sakkprogram, a Fritz és a virtuális valósággal foglalkozó X3D Technologies szoftvercég termékének ötvözete. A négy menetes mérkőzés kedden kezdődik a New York-i Atlétikai Klubban, a további meccsek időpontja pedig november 13, 16 és 18. A partik hossza maximálisan 7 óra lesz, és a nagyobb sakk-honlapokon folyamatosan figyelni lehet majd.

Kaszparov fején 3D szemüveget viselve fog egy a sakktáblát mutató monitor előtt ülni. A szponzorok szerint a szemüveg realisztikusabbá fogja tenni a tábla képét; az Kaszparov előtt fog lebegni, de persze nem érintheti meg, hogy azon mozgassa a figurákat.

"Még nem tudom a koncentrálásomat mennyiben fogja hátráltatni a virtuális környezet." - nyilatkozta az eseményt népszerűsítő pénteki sajtótájékoztatón Kaszparov. Hogy bonyolítsák a dolgokat, a lépések sem a szokott módon fognak történni: Kaszparov hangosan kimondott szavait egy hangfelismerő program fogja azonosítani, melyet azért egy operátor is ellenőrizni fog, mielőtt véglegesítenék a lépést.

Az X3D Fritz másodpercenként 3 millió lépés kiértékelésére képes, és John Fernandez, az X3D Technologies szakértője szerint az emberek 99,9%-át képes legyőzni. Kaszparov legutóbb februárban játszott gép ellen, és akkor a hatmenetes partit döntetlenre hozta ki az izraeli készítésű Deep Juniur ellen.

Szakértők szerint az azerbajdzsáni születésű Kaszparov az ősi játék legjobb játékosa. A nemzetközi sakkszövetség, a FIDE világranglistán az első helyet foglalja el az orosz Vlagyimir Kramnyik előtt.

26 év alattiaknak ad kedvezményt a Telenor

A Telenor a fiataloknak szóló YES! ajánlatával fél áron, mindössze 2500 forintért teszi elérhetővé a Telenor Blue+ havidíjas tarifákhoz megvásárolható 100 gigabájtos havi adatcsomagját a 26 év alatti ügyfelek számára.

2019. április 26. 10:05

Növekedés jellemezte a Huawei első negyedévét

A Huawei Technologies közzétette idei első negyedéves, nem auditált üzleti eredményeit. A cég árbevétele 2019 első három hónapjában elérte a 179,7 milliárd jüant, amely 39 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A vállalat nettó profitrátája nyolc százalék volt, ami enyhe növekedést jelent 2018 első negyedévéhez viszonyítva.

2019. április 26. 10:01

Bet365: online sportfogadás kényelmesen

A Bet365 online sportfogadó oldalon számos élő fogadást tehetünk, mindehhez pedig még a szobából sem kell kimozdulnunk.

2019. április 26. 09:11

Kiosztották a Vodafone Digitális Díjakat

Megvannak a 15 millió forint összdíjazású Vodafone Digitális Díj nyertesei. A 6 tagú zsűri 144 pályamű közül 8 nyertest hirdetett. Három kategóriában díjazták a legjobb pályaműveket: Digitális Gyerekek, Digitális Családok, Digitális Nonprofit szervezetek.

2019. április 26. 09:05

Magyar innováció az okos otthonok piacán

A magyar tulajdonú OOT Technologies Kft. által fejlesztett és piacra dobott okos otthon központ praktikus megoldást nyújt: lehetővé teszi, hogy falban futó vezetékek és dúlás nélkül bárki biztonságosabbá, kényelmesebbé, és takarékosabbá tehesse otthonát, mindezt úgy, hogy nem kell kicserélnie régebben beszerelt eszközeit. Az OOTT Hub fejlesztésében, gyártásában, tervezésében és formatervezésében is hazai szakemberek, a finanszírozásban a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő, az MFB Csoport tagja vett részt.

2019. április 26. 08:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közel 50 millió forint EU-s támogatást kapott a MIDI Mobil ID Innovációs KFT.

2019. április 25. 11:05

2040-re már több elektromos autót helyeznek forgalomba, mint hagyományos járművet!

2019. április 17. 11:04

Van kedvenc webáruházad?

2019. április 9. 12:46

Elindult a jelentkezés a Nagy Digitális Kalandra

2019. április 2. 08:54
cloudappsportal.com