Döntött a kormány az információs társadalom stratégiáról

MTI Sajtóadatbank, 2003. november 20. 07:52
A kormány elfogadta a magyar információs társadalom stratégiáját, amely 19 kiemelt programra, illetve négy területre koncentrálva segíti elő e téren is Magyarország európai uniós felzárkózását - közölte Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a kabinet szerdai ülését követő szóvivői tájékoztatón, Budapesten.


A stratégia megvalósításának költségeire még nincsenek becslések, viszont a kormány döntése értelmében minden év május végéig - elsőként jövőre - összesítik, hogy az egyes tárcák mennyit fordítottak ezekre a célokra, mit sikerült elérniük, s hol szükséges nagyobb támogatás - mondta a miniszter.

A program része, hogy 2006 végéig az európai uniós elvárásoknak megfelelően Magyarországon is biztosítani kell az állampolgároknak, a vállalkozásoknak a különféle elektronikus szolgáltatásokat. Így például a személyi jövedelemadó-bevallás, az útlevél, a jogosítvány, az építési engedély intézését, a lakcím-változás bejelentését, a társasági adó és áfa-bevallás teljesítését és új társaság bejegyzését - fejtette ki Kovács Kálmán.

Az elfogadott stratégia rendszerbe foglalja, koordinálja a feladatokat. A stratégia négy megvalósítási területe közül az egyik, hogy az igazgatás központi és helyi szerveit elektronikusan is elérhessék az állampolgárok, vállalkozások.

A másik területként az infrastrukturális fejlesztéseket említette a miniszter: a hálózatfejlesztést, a harmadik generációs mobilhálózat kialakítását, a gazdaság szereplőinek felzárkózását az információs társadalom céljaihoz.

A harmadik terület a tartalomszolgáltatás, a nemzeti kulturális adatok, tananyagok digitalizálása.

A negyedik terület az állampolgárok digitális műveltségének javítása a felnőttek, az idősek körében is.

A stratégia célja ezen túl elősegíteni a kutatást-fejlesztést, illetve javítani az esélyegyenlőséget.

A miniszter becslése szerint 2006-ig európai uniós forrásokból támogatva 54 milliárd forint segítheti az információs társadalom eszközeivel a vállalkozások versenyképességének javítását. Ebbe beletartozik a szélessávú hálózatok bővítése, a kis- és közepes vállalkozások belső információs rendszereinek fejlesztése és az internetre kerülésük segítése.

Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára az elektronikus kormányzati központ terveiről szólva elmondta: a jövő évi európai uniós csatlakozás miatt kiemelt feladat, hogy Magyarország kapcsolódhasson a közösség infrastrukturális hálózatához, rendszereihez.

Elő kell segíteni az együttműködést az Európai Unió intézményeivel, és ebben a kormányzati informatikának, az elektronikus kormányzatnak alapvető szerepe van - hangsúlyozta.

Jövő év végéig valamennyi tagállamban biztosítani kell az alapvető közszolgáltatások on-line elérhetőségét, lehetővé tenni a kétoldalú információáramlást.

Ezt követően 2005-ben valamennyi tagállamnak szélessávú hozzáférést kell biztosítania a közhivatalok számára. Ugyancsak 2005-ben a közbeszerzések jelentős részét is elektronikus útra kell terelni, illetve a kulturális és turisztikai információk rendszerének kialakítása is erre az évre szóló feladat.

Nyilvános internet-hozzáférési pontokat kell létrehozni közösségi és helyhatósági szinteken. Ennek alapján az állampolgárok rákapcsolódhatnak majd a rendszerekre, s igénybe vehetik a különböző szolgáltatásokat - mondta Baja Ferenc.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Júliusban indítja pályakezdő programját a Lufthansa Systems Hungária

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó szereplőjének pályakezdő programjába jelentkezhetnek június 1-ig az általános szoftverfejlesztői tudással és magabiztos angol nyelvismerettel rendelkező fiatalok. 

2018. április 27. 15:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás