Nyílt rádiós archívumot üzemeltet az MTA SZTAKI

forrás Prim Online, 2004. február 18. 22:40
Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete (MTA SZTAKI) 2003 októbere óta üzemeltet egy nyílt rádiós archívumot, amely rádióműsorokat, sorozatokat tárol és rendszerez. E műsorokat bárki meg is hallgathatja az interneten keresztül.
A szoftver és a koncepció kidolgozása egy StreamOnTheFly nevű európai projekt keretében történt, melyben az MTA SZTAKI mint kutató-fejlesztő partner vett rész más európai cégekkel társulva. A projekt célja kettős volt: egyrészt a közösségi rádiók közti műsorcsere, együttműködés megkönnyítése, másrészt az internet adta új lehetőségek kihasználása a rádiózás területén.

A radio.sztaki.hu és hasonló archívumok segítségével a szerkesztők könnyebben találhatnak számukra érdekes műsorokat, illetve a rádióműsorok elhangzás után nem vesznek el, újra meghallgathatóvá és újrafelhasználhatóvá válnak (természetesen engedélykérés után). A soknyelvű Európában az is kedvező lehet, hogy egyszerre több ország azonos nyelvű adásainak anyagából is lehet válogatni. A hallgatók kedvenc műsoraikat azok adásidejétől függetlenül, egy internetkapcsolattal rendelkezve bármikor és bárhol meghallgathatják (akár külföldi nyaralás közben is).

A radio.sztaki.hu a StreamOnTheFly európai hálózat tagja, amely önszervező elven épül, és peer-to-peer módon továbbítja adatait a hálózat többi tagja felé. Ily módon az egyedi archívumok egy egységesen megjelenő és kereshető elosztott digitális hangtárba szerveződnek.

Mit nyújthat az archívum a műsorkészítőknek?

Az archívumban szerepelve a rádiónak javulhat az internetes elérhetősége és láthatósága. Nem kell a szakszerű archiválás problémájával vesződni, hiszen ezt a rendszer készen adja. A műsorokhoz nemcsak hanganyag, hanem képek, linkek és tetszőleges más kapcsolódó anyagok is megadhatók. A műsorhoz részletes metaadatok rendelhetők (pl. dátumok, készítők, kivonat stb.), melyek a Dublin Core használatából adódóan nemzetközileg elfogadott szabványos formátumban lesznek hozzáférhetők. A műsorokat az archívum látogatói egyszerűen meghallgathatják az interneten keresztül (streaming). A hálózatban való részvétel nagyobb kitekintést és új kapcsolatokat teremthet európai és hazai rádiókkal.

Mit nyújthat az archívum a rádióhallgatóknak?

A tárolt műsorokat adásidőtől függetlenül bámikor meg lehet hallgatni. A műsorok válogatásához fejlett kereső és böngésző rendszer áll rendelkezésre, és végül a kiválasztott műsorokat tetszés szerinti sorrendben le lehet játszani ("önrádiózás"). Lehetőség van egyes műsorválogatások portálszerű megjelenítésére is, ahol csevegés vagy értékelés útján véleményt lehet cserélni a többi hallgatóval.
Kulcsszavak: MTA SZTAKI rádió

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05