Eladták BTC 65 százalékát

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 23. 09:23
Pénteken eladták a bolgár távközlési vállalat (BTC) 65 százalékát, miután kora délután még újabb halasztást jelentettek. A vevő az amerikai Advent befektetési alap, pontosabban bécsi vállalata, a Viva Ventures Holding GmbH.

A bolgár állam 230 millió euróért értékesítette a BTC részesedést az Adventnek. Az aláírást közel két éve halogatták, jogi és politikai bonyodalmak miatt. A végleges aláírás pénteki kezdeti elhalasztásának az volt az oka, hogy a kormány meg akarta kapni a BTC tavalyi teljes osztalékát, amely 200 millió leva (100 millió euró). A felek között az utolsó pillanatban arról született döntés, hogy az Advent 60 millió eurót átutal az államnak, ami több mint a fele a BTC tavalyi 224 millió leva becsült nettó nyereségének.

Az Advent eredeti ajánlatát 20 millió euróval emelte, és megígérte, hogy 700 millió eurót fektet a vállalkozásba a következő öt évben, ezen kívül 50 millió eurós tőkeemelést hajt végre. Vállalta továbbá, hogy csak 4000 embert bocsát el a 24 800-ból a tervezett 8800 helyett.

Az Adventen kívül egyedül a török Turk Telecom és a Koc Holding konzorciuma pályázott a bolgár távközlési vállalatra, ajánlata 215 millió euró volt.

Bulgáriában az ellenzéki pártok, a szakszervezetek és hivatalos személyek is ellenezték a BTC távközlési vállalat értékesítését, mert elégedetlenek a kialkudott árral. A múlt héten a török kisebbség MRF pártja, amely a kormánykoalícióhoz tartozik, ugyancsak elégedetlenségét fejezte ki az eladás miatt. Elemzők szerint az MRF azt akarta, hogy a török konzorcium vehesse meg a BTC-t.

Kulcsszavak: BTC Advent +fúzió +céginfo

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új szolgáltatást vezetett be a UPC Direct

A UPC Direct új, innovatív TV Everywhere szolgáltatást vezet be, amellyel a tévénézés még könnyebben hozzáférhető lesz és még több élményt kínál. Az új UPC Direct Now alkalmazással rendelkezők bárhol megnézhetik kedvenc műsoraikat. A UPC Direct új szolgáltatása akár 50 csatorna elérését biztosítja a meglévő műholdas termék kiegészítőjeként. Az applikációt a UPC Direct előfizetők díjmentesen tölthetik le. 

2019. november 12. 10:25

A Techradar szakértői díjazták a Huawei P30 Pro-t

A Huawei Technologies Fogyasztói Üzletága két szakmai díjjal gazdagodott az idei TechRadar Mobile Choice Consumer Awards eseményen. A tizenkilencedik alkalommal megrendezett eseményen a P30 Pro elnyerte a Legjobb Kamerás Okostelefon (Best Camera Phone) díját, a P Smart 2019 pedig a Legjobb Értékű Okostelefon (200 font alatt) díját. 

2019. november 12. 08:58

A Zyxel új szolgáltatása növeli a hálózati biztonságot

A tajvani Zyxel bemutatta új, AiShield szolgáltatását, amely jelentősen hozzájárul az otthonok és vállalkozások hálózati biztonságához. A MultyX és Multy Plus eszközök mellé használható intuitív alkalmazás az egyre kifinomultabb zsarolóvírusokkal és a rosszindulatú szoftverekkel veszi fel a harcot.

2019. november 11. 15:57

A Samsung 46 megoldása nyerte el a CES 2020 Innovációs Díját

A Samsung 46 új termékinnovációs megoldását ismerték el a CES 2020 Innovációs Díjával, köztük három termék a Legjobb Innováció díjat nyerte el kategóriájában. A nívós elismerés a legújabb technológiával rendelkező, kiemelkedő formatervezésű és egyedi kialakítású termékeket és szolgáltatásokat tünteti ki. A Galaxy Note10+ 5G okostelefon is a Legjobb Innováció díjat kapta meg.  

2019. november 11. 12:59

Öt kamerával és prémium funkciókkal érkezett meg a Huawei Nova 5T

A szenvedélyes fotósokat és közösségi média használókat, valamint a gamereket célozza a Huawei legújabb okostelefonja, a Nova 5T. A készülék négy hátlapi kamerája támogatja a nagy felbontású-, az ultraszéles látószögű-, a makro- és a mélységi fényképezést is, a 32 MP-es előlapi lencséje pedig éles és részletes szelfik készítését teszi lehetővé. A GPU Turbo 3.0 grafikai feldolgozási technológia teljes kijelzős játékélményt biztosít a felhasználóknak. A Nova 5T november elejétől kapható a szolgáltatóknál és a Huawei magyarországi kiskereskedelmi partnereinél.

2019. november 8. 18:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44
online sportfogadás