Az EU felfüggesztette Microsoftot elmarasztaló határozatának végrehajtását

Milkovits Gábor, 2004. június 28. 17:15
Az Európai Bizottság (EB) illetékesei egy nappal hatályba lépése előtt ideiglenesen felfüggesztették a Microsoftot nagy összegű pénzbüntetéssel sújtó, továbbá operációs rendszerüknek a Media Player nélküli forgalmazását elrendelő, trösztellenes határozatukat, állítja bennfentes forrásokra hivatkozva a Reuters.
A döntés gondolkodási időt adhat az ügyben eljáró uniós bíróságnak ahhoz, hogy eldöntse, helyt ad-e a szoftveróriás hosszabb távú halasztási kérelmének. A Microsoft ugyanis június 7-én egy százoldalas beadványban azzal folyamodott az EU luxemburgi elsőfokú bíróságához, hogy töröljék el március 24-én hozott döntésüket, ám határozat ez ügyben, különféle források szerint, csak 3-5 év múlva várható. Ezért pénteken újabb kérést intéztek az EU illetékes fórumához, amelyben a trösztellenes szankciók vasárnapi hatályba lépésének elhalasztását kérték addig, amíg beadványuk a bíróságon elbírálásra nem kerül. A Reuters szerint az EB a hétvégén úgy döntött, hogy ideiglenesen felfüggeszti a Microsoftot 497 millió eurós pénzbüntetés megfizetésére, Windows operációs rendszerüknek a Media Player program nélküli forgalmazására, továbbá bizonyos szoftverkódjaik nyilvánossá tételére kötelező, trösztellenes határozatát. Az ideiglenes halasztás addig lesz érvényben, amíg a bíróság megvizsgálja, hogy a szankciók alkalmazása valóban visszafordíthatatlan károkat okozna-e a cégnek, akkor is, ha később esetleg egy a Microsoft számára kedvező bírósági döntés nyomán visszavonnák azokat. Az ügy elbírálása Amelia Torres, EU szóvivő szerint várhatóan körülbelül két hónapot vesz majd igénybe.

A Microsoft többek között azzal érvel a hosszú távú halasztás mellett, hogy az olyan intézkedések, mint például a Windows könnyebb kezelését lehetővé tevő szerverszoftver kódrészleteinek szintén elrendelt elérhetővé tétele a versenytársak számára, utólag nem tehetők meg nem történtté. Emellett azt is hangsúlyozzák, hogy a büntető intézkedések nemcsak őket, hanem a Windows platformhoz kapcsolódó termékeket gyártó szoftverfejlesztő, és weboldalkészítő cégeket is sújtanák. A Számítógépes és Kommunikációs Iparági Szövetség (CCIA) vezetőjének, Ed Black-nek a véleménye szerint ugyanakkor a hosszabb távú halasztás a versenytársak és a fogyasztók érdekeit veszélyeztetné.
Kulcsszavak: Microsoft +céginfo jog EU

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így hat a hazai webáruházakra a háború és az infláció

A webáruházak közel fele számolt be forgalomcsökkenésről az idén jelentősen megugró infláció és az orosz-ukrán háború következményeképp. A szereplők már a kereslet visszaesését is érzékelik. A legtöbben a szállítási nehézségeket és az inflációt jelölték meg az idei év legnagyobb problémájának – derül ki a Shoprenter Kft. 15. Nagy Webáruház Felméréséből, amelyben 725 hazai webáruház tulajdonos vett részt.

2022. december 7. 12:41

Az érzékenyítés magasiskolája: Üzleti Etikai Díjjal jutalmazták az Eatont

Rangos szakmai elismerést kapott az Eaton! Az intelligens energiagazdálkodásra specializálódott cég a Multinacionális vállalat kategóriában, közel 70 kandidáló közül érdemelte ki az Üzleti Etikai Díjat. Az Eaton – ahogy méltatásában a zsűri fogalmazott – kiemelt, szívet melengető vállalásain és eseményein keresztül mutatja be, hogyan válhat az etikus magatartás és a sokszínűség a mindennapok természetes részévé.

2022. december 7. 09:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55