A lengyel kormány nem támogatja a jelenlegi EU szoftverszabadalmi tervezetet

forrás Prim Online, 2004. november 19. 11:20
A lengyel kormány hivatalos weblapján található közlemény szerint Varsó kijelentette, hogy nem támogatja azt az európai direktívatervezetet, mely a szoftver(komponens)ek szabadalmaztathatóságát akarta megvalósítani.
November 17-én jelentette be a lengyel kormányzat, hogy nem támogatja az Európa Tanács által korábban már elfogadott, szoftverszabadalmakra vonatkozó direktívatervezetet (Patentability of Computer-Implemented Inventions). "Mivel jelenlegi állapotában számos tekintetben kétértelmű vagy nem világos a megfogalmazása a tervezetnek, ezért Lengyelország nem támogathatja a 2004. május 18-án az Európa Tanács által elfogadott szöveget" - áll a közleményben.

Lengyelország támogatásának elvesztésével erősen kétségessé vált, hogy a tervezet valaha is törvényerőre emelkedhet. Májusban ugyan még úgy gondolták a lengyelek, hogy tartózkodnak a szavazás során (mivel nem lett volna elegendő szavazatuk ahhoz, hogy akkor befolyásolni tudják az eredményt), s a tavasz végén ennek köszönhetően az a kép alakult ki az országról, hogy csöndben támogatja a tervezetet. Nemrég azonban felülvizsgálták az egyes tagállamok által leadható szavazatok számát, aminek eredményeként Lengyelország már a mérleg nyelve lehetet.

Persze előfordulhat az is, hogy az eddig ellenző vagy éppen tartózkodó országok közül "gondolja meg" magát valamelyik, és a támogató nemzetek oldalára áll - ez esetben ismét fordulat következhet be, s újra a szoftverszabadalmakat támogatók kerülhetnek többségbe. Ez azonban a jelenlegi helyzet szerint nem túlságosan valószínű alternatíva, így már közel biztos, hogy a sokat vitatott törvénytervezet - legalábbis jelenlegi formájában - nem kerül adoptálásra.

Forrás: Netért

Kulcsszavak: szabadalom EU

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kevesen tudnak az adatból értéket kovácsolni

Az európai, közép-keleti és afrikai (EMEA) vállalatok átlagosan kevesebb mint 40 százaléka állítja magabiztosan, hogy jól bánik az adataival – ideértve azok kezelését, biztonságos tárolását, valamint az adatokból való információk kinyerését és felelős használatát. 

2019. június 19. 14:42

A Vodafone Csoport a Libra Association alapító tagjai között

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója bejelentette a Facebook kriptovalutáját, a Libra-t, amelynek célja, hogy könnyen elérhető pénzügyi szolgáltatásokhoz juttassa azt a több mint egymilliárd embert, akik nem férnek hozzá a hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz. A Libra-t a Libra Association elnevezésű nonprofit szervezet fogja kezelni, amely összesen 27 tagot számlál, köztük a Vodafone Csoportot. A Libra-hoz való csatlakozás összhangban van a Vodafone céljával, melynek lényege, hogy a jövő digitális társadalmában mindenki részesüljön annak előnyeiből. 

2019. június 19. 08:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26

GKI e-TOPLISTA: Magyarország legnagyobb forgalmú webáruházai

2019. május 28. 12:05

A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

2019. május 23. 15:50

Magyarország első állandó, élő 5G bázisállomását indította el a Vodafone Zalaegerszegen

2019. május 20. 11:20
online sportfogadás