A lengyel kormány nem támogatja a jelenlegi EU szoftverszabadalmi tervezetet

forrás Prim Online, 2004. november 19. 11:20
A lengyel kormány hivatalos weblapján található közlemény szerint Varsó kijelentette, hogy nem támogatja azt az európai direktívatervezetet, mely a szoftver(komponens)ek szabadalmaztathatóságát akarta megvalósítani.
November 17-én jelentette be a lengyel kormányzat, hogy nem támogatja az Európa Tanács által korábban már elfogadott, szoftverszabadalmakra vonatkozó direktívatervezetet (Patentability of Computer-Implemented Inventions). "Mivel jelenlegi állapotában számos tekintetben kétértelmű vagy nem világos a megfogalmazása a tervezetnek, ezért Lengyelország nem támogathatja a 2004. május 18-án az Európa Tanács által elfogadott szöveget" - áll a közleményben.

Lengyelország támogatásának elvesztésével erősen kétségessé vált, hogy a tervezet valaha is törvényerőre emelkedhet. Májusban ugyan még úgy gondolták a lengyelek, hogy tartózkodnak a szavazás során (mivel nem lett volna elegendő szavazatuk ahhoz, hogy akkor befolyásolni tudják az eredményt), s a tavasz végén ennek köszönhetően az a kép alakult ki az országról, hogy csöndben támogatja a tervezetet. Nemrég azonban felülvizsgálták az egyes tagállamok által leadható szavazatok számát, aminek eredményeként Lengyelország már a mérleg nyelve lehetet.

Persze előfordulhat az is, hogy az eddig ellenző vagy éppen tartózkodó országok közül "gondolja meg" magát valamelyik, és a támogató nemzetek oldalára áll - ez esetben ismét fordulat következhet be, s újra a szoftverszabadalmakat támogatók kerülhetnek többségbe. Ez azonban a jelenlegi helyzet szerint nem túlságosan valószínű alternatíva, így már közel biztos, hogy a sokat vitatott törvénytervezet - legalábbis jelenlegi formájában - nem kerül adoptálásra.

Forrás: Netért

Kulcsszavak: szabadalom EU

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták a legérdekesebb tíz magyar innovációt

Látványos gálaműsor keretében díjazták a legérdekesebb magyar innovációkat Budapesten. A rendezvényen a gazdaságpolitika és a tudományos élet szereplői is képviseltették magukat, az esemény egyben jótékonysági est is volt, amelynek bevételeiből a szervezők a törökbálinti Tábitha Gyermekhospice ház munkáját és bővítését támogatják.

2019. január 17. 17:21

Hazánk jövőbeni teljesítményében segíthet a digitalizáció

Az év végi elemzések szerint Magyarország a GDP növekedésben az uniós országok élmezőnyéhez tartozott 2018-ban. A gazdasági bővülésre ható tényezők közül talán kevesebbet foglalkoznak az elemezések a digitális transzformációval. Az e-aláírás és digitalizációs technológiák fejlesztésére szakosodott NETLOCK szerint fontos és meghatározó szerepe lehet mindennek Magyarország jövőbeni teljesítményét tekintve. 

2019. január 17. 12:44

2018 második felében is határozottan nőtt az álláspiac

Nőtt a hirdetők és a jelentkezések száma is az álláspiacon 2018-ban az előző évhez képest. Legjobban a sofőrök és a gépkezelők jártak a munkaerőhiánnyal, de a szak- és fizikai munkások is napról-napra több lehetőség közül választhatnak. A jó munkaerő megszerzéséért folyó küzdelemben egyre több cég teszi nyilvánossá az adott pozícióhoz tartozó fizetést is. Ez mindenképpen megéri, az ilyen hirdetéseket akár 72 százalékkal is többen nyitják meg.

2019. január 17. 11:03

A digitális korban gyakran összeér a munka és a magánélet

A munka-magánélet egyensúlyának megteremtése kiemelt életvezetési feladat és sokaknak, ha csak időszakosan is, de kisebb-nagyobb problémái adódnak belőle. A munkahelyi feladatokat, más nemzetekhez hasonlóan, mi, magyarok is gyakran engedjük túlnyúlni a munkaidőn, melyet csak egyszerűbbé tesz a folyamatos online aktivitás lehetősége – többek között ez derül ki a Samsung Electronics hazai felméréséből*.

2019. január 17. 09:56

Ezek a várható 2019-es marketing trendek

A 2016 év végén alakult, ma több, mint 20 tagot és 15 márkát képviselő, és a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) tagozataként működő Marketing Döntéshozók Klubja ezúttal harmadik alkalommal adja közre, hogy tagjai miben látják az előttünk álló esztendő meghatározó marketing és kommunikációs trendjeit. 

2019. január 17. 08:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Technológiával az örökélet felé

2019. január 14. 10:53

Az LG és a Microsoft közösen forradalmasítja az autóipart

2019. január 12. 10:47

Új technológiák az online játékgépekhez

2018. december 28. 08:02

123 magyarországi ALDI áruháznál állít üzembe elektromosautó-töltőket az E.ON

2018. december 19. 14:13
cloudappsportal.com