A lengyel kormány nem támogatja a jelenlegi EU szoftverszabadalmi tervezetet

forrás Prim Online, 2004. november 19. 11:20
A lengyel kormány hivatalos weblapján található közlemény szerint Varsó kijelentette, hogy nem támogatja azt az európai direktívatervezetet, mely a szoftver(komponens)ek szabadalmaztathatóságát akarta megvalósítani.
November 17-én jelentette be a lengyel kormányzat, hogy nem támogatja az Európa Tanács által korábban már elfogadott, szoftverszabadalmakra vonatkozó direktívatervezetet (Patentability of Computer-Implemented Inventions). "Mivel jelenlegi állapotában számos tekintetben kétértelmű vagy nem világos a megfogalmazása a tervezetnek, ezért Lengyelország nem támogathatja a 2004. május 18-án az Európa Tanács által elfogadott szöveget" - áll a közleményben.

Lengyelország támogatásának elvesztésével erősen kétségessé vált, hogy a tervezet valaha is törvényerőre emelkedhet. Májusban ugyan még úgy gondolták a lengyelek, hogy tartózkodnak a szavazás során (mivel nem lett volna elegendő szavazatuk ahhoz, hogy akkor befolyásolni tudják az eredményt), s a tavasz végén ennek köszönhetően az a kép alakult ki az országról, hogy csöndben támogatja a tervezetet. Nemrég azonban felülvizsgálták az egyes tagállamok által leadható szavazatok számát, aminek eredményeként Lengyelország már a mérleg nyelve lehetet.

Persze előfordulhat az is, hogy az eddig ellenző vagy éppen tartózkodó országok közül "gondolja meg" magát valamelyik, és a támogató nemzetek oldalára áll - ez esetben ismét fordulat következhet be, s újra a szoftverszabadalmakat támogatók kerülhetnek többségbe. Ez azonban a jelenlegi helyzet szerint nem túlságosan valószínű alternatíva, így már közel biztos, hogy a sokat vitatott törvénytervezet - legalábbis jelenlegi formájában - nem kerül adoptálásra.

Forrás: Netért

Kulcsszavak: szabadalom EU

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Huawei-é a második legtöbb szabadalom Európában

Európában a Huawei Technologies nyújtotta be a második legtöbb új szabadalmat tavaly. A vállalat mintegy 2500 szabadalmi bejelentésével az egyetlen kínai cég lett, amely idén a lista dobogósai között végzett. Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) múlt héten közzétett éves jelentése szerint Európában 2018-ban minden eddiginél több, összesen közel 174 ezer szabadalmi bejelentést tettek, ami közel öt százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

2019. március 18. 19:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan netezzünk biztonságosan?!

2019. március 7. 12:31

Perre megy a Huawei

2019. március 7. 11:06

A Cellum biztonságos wallet platformja támogatja az új indonéz e-money rendszer, a LinkAja kialakítását

2019. március 1. 10:54

Indul az Év Internetes Kereskedője díj 2019

2019. február 21. 10:45
cloudappsportal.com