Adatbányászat - alkalmazói szemmel

Üzleti tudás az adatok mélyén

forrás Prim Online, 2005. február 1. 14:53
Új, közös, hiánypótló kiadványt jelentetett meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az IQSYS Informatikai Rt. A kötet célja, hogy az adatbányászat és az adatminőség kérdéskörét az alkalmazói, befektetői oldal szemszögéből vizsgálja meg.
„Ha egy üzletember manapság gyanakodva vesz kézbe informatikai tárgyú könyveket, joggal teszi. Nagy valószínűséggel két lehetőségre számíthat: vagy egy teljesen technikai beállítottságú írást kap, amiből nagyon keveset fog megérteni és rájön, hogy azt nem neki szánták, vagy egy reklámízű ajánlatot tart a kezében, ami valaminek a megvásárlására, valamilyen rendszer, megoldás, eszköz bevezetésére próbálja rávenni.” – áll Bőgel György egyetemi docens kötethez írott előszavában.

Ehhez képest a Fajszi Bulcsú és Cser László nevével fémjelzett, Üzleti tudás az adatok mélyén című kötet egészen másra vállalkozott. Leendő olvasói számára – melyek közt informatikusok és üzletemberek egyaránt lesznek –, olyan útmutatást igyekszik adni, mely az adatbányászatot kifejezetten üzleti oldalról igyekszik megközelíteni még akkor is, hogyha a kiadvány harmadik harmadában részletesebben kitér a téma informatikai vetületeire is.

Bemutatja, hogyan lehet a minden vállalatnál felhalmozódó adatvagyonnal úgy gazdálkodni, hogy az tőkeként viselkedjen és profitot termeljen tulajdonosai részére. A kötet szerzői bizonyítják és ismertetik: az adatbányászat, ha kifejezetten gazdasági környezetbe helyezik, látványosan nyereséges iránymutatásokat, üzleti megoldásokat produkálhat. Az adatbányászat eredményei révén merőben új, megdöbbentő megközelítések és összefüggések tárhatók fel a vállalat működéséről és lehetőségeiről.

A könyv oldalait olvasva fokozatosan kiderül, az adatbányászat messze nem az a homályos, már-már mágiával rokon alkalmazás, aminek sokan, köztük magas beosztású gazdasági döntéshozók is gondolnák. A téma matematikája kétségtelen előképzettséget igényelne, a könyvben megjelenő logikát, a modellezett folyamatok lényegét bárki megértheti, és a munkája során is segítségül hívhatja.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38