Erdélyi e-magyar pontok létrehozásáról írtak alá szerződést Nagyváradon

MTI Sajtóadatbank, 2005. április 4. 09:35
Az év végéig 300 közösségi hozzáférési pontot hoznak létre a magyarok által is lakott határon túli vidékeken az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával - közölte az MTI-vel Kovács Kálmán miniszter.
A magyar informatikai szaktárca vezetője pénteken Nagyváradra látogatott, ahol megbeszélést folytatott Nagy Zsolt román távközlési miniszterrel. A találkozó után szervezett sajtótájékoztatón Kőhalmi Zsolt, a Puskás Tivadar Közalapítvány igazgatója szerződést írt alá a Szülőföldön az információs társadalomba 1 nevű program romániai nyertesének, a Progress Alapítványnak a vezetőivel.

Kovács Kálmán elmondta: most már szinte naponta kapcsolatba lép román kollégájával, ami alapja lehet annak a tervnek, miszerint a térséget Európa regionális tudásközpontjává tegyék. A miniszter emlékeztetett: tavaly Nagyváradon tartottak egy konferenciát, amelyen elhatározták, közös stratégiát dolgoznak ki a közháló-program határon túli kiterjesztésére. Ennek az a célja, hogy az információ ne akadjon el a határon, és a határon túli magyarok is minél szélesebb körben férhessenek hozzá az internethez.

A tervek szerint év végéig 300 közösségi hozzáférési pontot terveznek létrehozni, s ezeket e-magyar pontnak nevezik. Erdélyben a meghirdetett pályázat révén a Progress Alapítvány 89 ilyen pont létesítésére nyert jogot. A pályázat összértéke eléri a 101 millió forintot. Kovács Kálmán hangsúlyozta: a kiírás szerint a pályázati csomagban egyéb kiegészítő elemek is találhatók, ebből a pénzből kell létrehozni egyebek között a Hargita- és Bihar-hálót is, ami lehetőséget teremt, hogy Erdély délkeleti és nyugati része könnyebben csatlakozhasson a világhálóhoz.

Kovács Kálmán szerint az e-magyar pontok létrehozásának az az előnye, hogy a határon túli magyar közösségek is hozzáférhetnek a magyarországi oktatási tananyag, és könyvtári anyag digitalizált változatához. A pályázat részeként a kolozsvári könyvtárban lévő mintegy 25 ezer könyvcímet is feldolgozzák, aminek köszönhetően ez az anyag is részévé válhat a magyarországi digitalizált könyvtárnak.

A szaktárca vezetője emlékeztetett: Magyarország elkötelezett híve Románia mielőbbi EU-csatlakozásának, hiszen az erdélyi magyarság gondjai az európai közösségben oldhatóak meg.

A két miniszter megállapodott, hogy az uniós informatikai szabályozás területén szerzett tapasztalatokat Magyarország megosztja Romániával. Szintén egyezség született egy három nyelvű, önkormányzati és gazdasági híreket tartalmazó román-magyar gyűjtőportál létrehozásáról, és egy közös gazdasági IT üzleti fórum megszervezéséről.


Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bátor Táboros gyerekekért eveztek a Morgan Stanley kalózai

A június minden évben az önkéntes munkáról szól a Morgan Stanley-nél, a karitatív programok látványos nyitó eseménye pedig hagyományosan a vállalat dolgozóinak sárkányhajó versenye. 

2018. június 4. 08:23

Honor és FISE extrém sport kihívás indul “A bátraknak”

A Honor, a trendszetter, fiatal okostelefon e-brand szponzorálja a FISE World Series (Festival International des Sports Extrêmes), a világ legnagyobb extrémsport fesztiváljának jelenleg Montpelierben tartott francia szakaszát, amely 2018 május 9-én indult. 

2018. május 22. 14:55

Így telnek a sikeres emberek éjszakái

Pacsirták kontra éjjeli baglyok, néhány óra után kipihenten ébredők kontra tíz órákat alvók. Ahány ház, annyi (alvási) szokás. Bár a Nemzetközi Alvás Szövetség tájékoztatása szerint a 18-64 év közötti felnőtt lakosság ajánlott alvásideje 7-9 óra*, a hétköznapokban ritkán érjük el az optimális időtartamot: a magyarok például átlagosan 7 óra 2 percet töltenek szunyókálással**. Inkább éjszaka élsz, vagy akkor vagy a leghatékonyabb, ha korán fekszel és még a nap előtt kelsz? És hogy csinálják ezt a hírességek? Lessünk be a hálószobájukba és nézzük meg, hogy telik egy éjszakájuk!

2018. május 22. 10:10

Netes zaklatás elleni programot indít az UNICEF Magyarország

Az UNICEF Magyarország elindítja #nemvagyegyedül kampányát, amelynek fő célja, hogy a netes bántalmazás fiatal áldozatai felismerjék: van kihez fordulniuk a bajban. Másodsorban pedig szól az általában szintén fiatal elkövetőkhöz is, hogy nézzenek szembe sokszor meggondolatlan tetteik következményeivel.

2018. május 1. 09:56

A Safer Internet Program pályázati felhívása

A Safer Internet Program (SIP) magyarországi konzorciuma a 2018-as Városligeti Gyermeknap alkalmából rajzpályázatot hirdet hazai általános és középiskolások számára.

2018. április 25. 13:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Media Markt és Lumenet az Év Internetes Kereskedői 2018-ban

2018. június 6. 15:17

Forbes: 1,1 milliárd dollárral nőtt a Huawei márkaértéke egy év alatt

2018. május 29. 09:52

100 millió dolláros tőkeinjekciót kapott a HMD Global

2018. május 22. 15:16

A Magyar Telekom 2018. első negyedéves eredményei

2018. május 9. 17:23
cloudappsportal.com