Erdélyi e-magyar pontok létrehozásáról írtak alá szerződést Nagyváradon

MTI Sajtóadatbank, 2005. április 4. 09:35
Az év végéig 300 közösségi hozzáférési pontot hoznak létre a magyarok által is lakott határon túli vidékeken az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával - közölte az MTI-vel Kovács Kálmán miniszter.
A magyar informatikai szaktárca vezetője pénteken Nagyváradra látogatott, ahol megbeszélést folytatott Nagy Zsolt román távközlési miniszterrel. A találkozó után szervezett sajtótájékoztatón Kőhalmi Zsolt, a Puskás Tivadar Közalapítvány igazgatója szerződést írt alá a Szülőföldön az információs társadalomba 1 nevű program romániai nyertesének, a Progress Alapítványnak a vezetőivel.

Kovács Kálmán elmondta: most már szinte naponta kapcsolatba lép román kollégájával, ami alapja lehet annak a tervnek, miszerint a térséget Európa regionális tudásközpontjává tegyék. A miniszter emlékeztetett: tavaly Nagyváradon tartottak egy konferenciát, amelyen elhatározták, közös stratégiát dolgoznak ki a közháló-program határon túli kiterjesztésére. Ennek az a célja, hogy az információ ne akadjon el a határon, és a határon túli magyarok is minél szélesebb körben férhessenek hozzá az internethez.

A tervek szerint év végéig 300 közösségi hozzáférési pontot terveznek létrehozni, s ezeket e-magyar pontnak nevezik. Erdélyben a meghirdetett pályázat révén a Progress Alapítvány 89 ilyen pont létesítésére nyert jogot. A pályázat összértéke eléri a 101 millió forintot. Kovács Kálmán hangsúlyozta: a kiírás szerint a pályázati csomagban egyéb kiegészítő elemek is találhatók, ebből a pénzből kell létrehozni egyebek között a Hargita- és Bihar-hálót is, ami lehetőséget teremt, hogy Erdély délkeleti és nyugati része könnyebben csatlakozhasson a világhálóhoz.

Kovács Kálmán szerint az e-magyar pontok létrehozásának az az előnye, hogy a határon túli magyar közösségek is hozzáférhetnek a magyarországi oktatási tananyag, és könyvtári anyag digitalizált változatához. A pályázat részeként a kolozsvári könyvtárban lévő mintegy 25 ezer könyvcímet is feldolgozzák, aminek köszönhetően ez az anyag is részévé válhat a magyarországi digitalizált könyvtárnak.

A szaktárca vezetője emlékeztetett: Magyarország elkötelezett híve Románia mielőbbi EU-csatlakozásának, hiszen az erdélyi magyarság gondjai az európai közösségben oldhatóak meg.

A két miniszter megállapodott, hogy az uniós informatikai szabályozás területén szerzett tapasztalatokat Magyarország megosztja Romániával. Szintén egyezség született egy három nyelvű, önkormányzati és gazdasági híreket tartalmazó román-magyar gyűjtőportál létrehozásáról, és egy közös gazdasági IT üzleti fórum megszervezéséről.


Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Panorámakeretek a Balaton körül

A MOL Nagyon Balaton és a Magyar Turisztikai Ügynökség idei közös újítása, hogy a nyár folyamán látványos fotókeret installációk kerültek a Balaton köré, ahol megörökíthetjük a Balatonon töltött legszebb pillanatokat.

2018. augusztus 14. 13:18

Lólépésben mozgó, beszélő sakkrobot

S. Hegyi Béla szobrászművész és az Óbudai Egyetem együttműködéséből született meg az SHB – Kempelen projekt, melynek központi eleme a lólépésben mozgó, Kempelen Farkast ábrázoló, bronz portrészobor. A huszár sakkfigurát imitáló, beszélő installáció programozását az Óbudai Egyetem hallgatói készítették. Az SHB – Kempelen sakkrobot jelenleg a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban tekinthető meg, augusztus 11-től pedig a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében nyíló kiállításon látható.

2018. augusztus 6. 14:55

Balatonról indulnak a világ első Electrojetjei!

Az idei évben, a Balaton mellől indul, kizárólag magyar mérnökök és fejlesztők munkájának köszönhetően, a Narke TheElectrojet sorozatgyártása.

2018. augusztus 2. 18:14

Frida Kahlo élményfestés a Szigeten

Új színt visz az idei Sziget Fesztivál programjába a Magyar Nemzeti Galéria és az Alkotásutca szervezésében zajló Frida Kahlo élményfestés, ahol a jelentkezők profi instruktorok segítségével készíthetik el saját Frida-inspirálta festményeiket.

2018. július 31. 13:59

Szimulátorversenyt rendeztek a megújult Andrássy úti TAG Heuer butik megnyitóján

Szimulátorversenyt rendezett új butikjának felavatása és a Formula 1 Magyar Nagydíj hétvégéjének alkalmából a svájci székhelyű TAG Heuer luxusóramárka. Az Andrássy úton megnyílt üzletben a cég partnerei és VIP vendégei Wéber Gábor televíziós szakkommentátorral, autóversenyzővel mérhették össze tudásukat.

2018. július 31. 08:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2018. második negyedéves eredményei

2018. augusztus 9. 14:43

Területi értékesítési igazgatót igazolt a Kaspersky Lab

2018. július 25. 15:17

Véget ért a teljesen megújult CEBIT 2018

2018. június 25. 10:09

A Media Markt és Lumenet az Év Internetes Kereskedői 2018-ban

2018. június 6. 15:17
cloudappsportal.com