Erdélyi e-magyar pontok létrehozásáról írtak alá szerződést Nagyváradon

MTI Sajtóadatbank, 2005. április 4. 09:35
Az év végéig 300 közösségi hozzáférési pontot hoznak létre a magyarok által is lakott határon túli vidékeken az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával - közölte az MTI-vel Kovács Kálmán miniszter.
A magyar informatikai szaktárca vezetője pénteken Nagyváradra látogatott, ahol megbeszélést folytatott Nagy Zsolt román távközlési miniszterrel. A találkozó után szervezett sajtótájékoztatón Kőhalmi Zsolt, a Puskás Tivadar Közalapítvány igazgatója szerződést írt alá a Szülőföldön az információs társadalomba 1 nevű program romániai nyertesének, a Progress Alapítványnak a vezetőivel.

Kovács Kálmán elmondta: most már szinte naponta kapcsolatba lép román kollégájával, ami alapja lehet annak a tervnek, miszerint a térséget Európa regionális tudásközpontjává tegyék. A miniszter emlékeztetett: tavaly Nagyváradon tartottak egy konferenciát, amelyen elhatározták, közös stratégiát dolgoznak ki a közháló-program határon túli kiterjesztésére. Ennek az a célja, hogy az információ ne akadjon el a határon, és a határon túli magyarok is minél szélesebb körben férhessenek hozzá az internethez.

A tervek szerint év végéig 300 közösségi hozzáférési pontot terveznek létrehozni, s ezeket e-magyar pontnak nevezik. Erdélyben a meghirdetett pályázat révén a Progress Alapítvány 89 ilyen pont létesítésére nyert jogot. A pályázat összértéke eléri a 101 millió forintot. Kovács Kálmán hangsúlyozta: a kiírás szerint a pályázati csomagban egyéb kiegészítő elemek is találhatók, ebből a pénzből kell létrehozni egyebek között a Hargita- és Bihar-hálót is, ami lehetőséget teremt, hogy Erdély délkeleti és nyugati része könnyebben csatlakozhasson a világhálóhoz.

Kovács Kálmán szerint az e-magyar pontok létrehozásának az az előnye, hogy a határon túli magyar közösségek is hozzáférhetnek a magyarországi oktatási tananyag, és könyvtári anyag digitalizált változatához. A pályázat részeként a kolozsvári könyvtárban lévő mintegy 25 ezer könyvcímet is feldolgozzák, aminek köszönhetően ez az anyag is részévé válhat a magyarországi digitalizált könyvtárnak.

A szaktárca vezetője emlékeztetett: Magyarország elkötelezett híve Románia mielőbbi EU-csatlakozásának, hiszen az erdélyi magyarság gondjai az európai közösségben oldhatóak meg.

A két miniszter megállapodott, hogy az uniós informatikai szabályozás területén szerzett tapasztalatokat Magyarország megosztja Romániával. Szintén egyezség született egy három nyelvű, önkormányzati és gazdasági híreket tartalmazó román-magyar gyűjtőportál létrehozásáról, és egy közös gazdasági IT üzleti fórum megszervezéséről.


Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Állati Jó Gyermeknappal készül Siófok

Siófokon nemcsak május utolsó vasárnapján, hanem egész hétvégén gyereknap lesz. Idén különleges állatos programokkal várja a kicsiket és a nagyobbakat a város május 25-én és 26-án. Lesz kutyabemutató, agility pálya, állatos játszóház, ismeretterjesztő műsorok és még egzotikus állatokkal is lehet majd találkozni. Emellett az Ezer Lámpás Éjszakája országos programsorozatához is kapcsolódik a város május 26-án.

2019. május 23. 10:49

Betclic – online sportfogadások és szerencsejátékok tárháza

A Betclic online fogadóiroda számos lehetőséget kínál a sportfogadások, szerencsejátékok, póker és kaszinó terén. Az oldalon számos fogadási lehetőség áll a felhasználók rendelkezésére.

2019. május 20. 17:46

Unibet – mobil fogadások a telefonunkon

A sportfogadásainkat szinte bármilyen eszközön intézhetjük online vagy mobilon az Unibet fogadóirodánál, aki mobilos oldallal és az iOS felhasználóknak mobilappal igyekszik még kényelmesebbé tenni a fogadások élményét.

2019. május 14. 16:37

Fesztivállal nyit a siófoki Nagystrand

Új nagyrendezvénnyel gazdagodik 2019-ben a Siófoki programkínálat. Idén először, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Strand Szezonnyitót május 17-19. között, megünnepelve a nyári szezon kezdetét. Az ingyenes rendezvényen fellép Király Viktor és a Magna Cum Laude is.

2019. május 13. 19:10

A kutyáknak is van dackorszakuk

Nem látnak, nem hallanak, nem érzékelnek, kezdetben teljes mértékben anyjukra vannak utalva. Mégis, az első hat hónapban egy szuperintenzív fejlődést élnek meg, elsajátítva a létezéshez szükséges biológiai és szociális tudáskészletet, miközben átesnek még egy – a gyerekekéhez hasonló – dackorszakon is. Tudósok analizálták az első fél év tudásvágyát, amelyet A kiskutyák titkai című dokumentumsorozatban mutatnak be. Íme a Viasat Nature csatorna műsorából néhány érdekesség, amit érdemes tudni a kutyakölykökről!

2019. május 13. 14:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

2019. május 23. 15:50

Magyarország első állandó, élő 5G bázisállomását indította el a Vodafone Zalaegerszegen

2019. május 20. 11:20

A Cellum által fejlesztett Erste MobilePay applikáció NFC funkcióval gazdagodik

2019. május 6. 15:02

Közel 50 millió forint EU-s támogatást kapott a MIDI Mobil ID Innovációs KFT.

2019. április 25. 11:05
online sportfogadás