Nem gyárt több Itanium szervert a Dell

Milkovits Gábor, 2005. szeptember 18. 19:04
A Dell, a világ vezető számítógépgyártója bejelentette, hogy abbahagyja az Intel Itanium processzorain alapuló szerverszámítógépek fejlesztését és gyártását.
Az Intel ezzel gyakorlatilag már a második Itanium partnert veszítette el, mivel az IBM legújabb nagyteljesítményű lapkakészlete szintén nem támogatja a processzort. A legnagyobb lapkagyártó részéről ugyanakkor úgy nyilatkoztak, hogy a Dell döntése nincsen különösebb hatással piaci stratégiájukra. A Hewlett-Packard még mindig viszonylag nagy mennyiségben alkalmazza az Itanium-ot, és a Fujitsu, az NEC, a Hitachi, az Unisys és az SGI szintén ezzel a lapkával szereli fel nagyteljesítményű szervereit.

Az Intel nyilvánvalóan nem ért el akkora sikert az Itanium-mal, mint azt eredetileg tervezte. A gyártó kezdetben legalább annyira domináns terméknek szánta a szerverlapkát, mint amilyen helyzetet a Pentium vívott ki az asztali számítógépeknél. 2004-ben szerették volna megduplázni az eladásokat, ezt a célt azonban nem sikerült elérni. A Microsoft tavaly ráadásul leállította az Itanium munkaállomásokhoz tervezett Windows fejlesztését, miután a HP lemondott magáról a termékről, nemrégiben pedig bejelentették, hogy az R2 kódnevű következő generációs Windows Server 2003 rendszer nem fogja támogatni a processzort. Az Itanium lapkákkal együttműködő Longhorn szerverszoftver ugyanakkor kimondottan a nagyteljesítményű feladatokra lesz specializálva. Az Intel mindezek ellenére továbbfejleszti a processzorcsaládot: a jóval nagyobb teljesítményű, kétmagos Montecino még az idén, a Montvale és a négymagos Tukwila és Poulson pedig ezt követően lát majd napvilágot.
Kulcsszavak: Dell szerver

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vékonykliens munkaállomásokkal támogatja a Delta Technologies a debreceni szakemberképzést

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Delta Technologies Nyrt. kiemelt figyelmet fordít az oktatási intézmények digitális felzárkóztatására. Ezen törekvés mentén a társaság leányvállalata, a Delta Systems Kft. a Delta Informatika Zrt-vel közösen összesen 1 000 darab vékonykliens munkaállomással járult hozzá a Debreceni Szakképzési Centrum eszközparkjának fejlesztéséhez.

2021. november 29. 12:20

Bemutatjuk az új XPS asztali számítógépet

A Dell Technologies bemutatta legújabb XPS asztali számítógépét, amely számos új teljesítménynövelő technológiát és erősebb hűtési megoldást tartalmaz, illetve elődjénél csaknem 42 százalékkal nagyobb. Az eddigi legerősebb XPS asztali modellt visszafogott, minimalista váz jellemzi, miközben kiemelkedő teljesítményt nyújt a kreatív szakembereknek és a játékosoknak.

2021. november 28. 14:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12