Digitalizálják az Anna Amalia könyvtárat

Genda Csongor Zoltán, 2005. november 20. 15:52
Miután 2004 szeptemberében kigyulladt a weimari Anna Amalia könyvtár, és több mint 50 000 könyv vált a lángok martalékává, a helyi kulturális örökségért felelős Weimari Klasszika Alapítvány úgy határozott, hogy belekezdenek a megmaradt művek egy részének digitális formába történő átmentésébe.
Először a 15-19. századból ránk maradt térképeket, atlaszokat, valamint a világszerte legnagyobbnak számító Faust-gyűjtemény archiválását tűzték ki célul az alapítvány szakemberei, melyek digitális változatai már 2007-től elérhetőek lesznek a világhálón.

A projekt célja, hogy a bibliotéka legfontosabb történelmi, kulturális kincseit megmentsék az utókor számára, és a felbecsülhetetlen értékű eredeti példányokat még jobban megóvják azáltal, hogy védik azokat az elhasználódástól, és egy a korábbi tűzvészhez hasonló pusztulás ismételt előfurdulása esetén azok el ne vesszenek, hanem megmaradjanak a jövő nemzedékei számára.

A 2004-es évben több mint 50 000, nagyrészt a 17. és 18. századból származó mű semmisült meg teljesen, és hozzávetőlegesen 62 000 kötet szenvedett olyan károsodásokat, amelyek egyharmada a legmodernebb módszerekkel sem restaurálható.
Kulcsszavak: könyv könyvtár

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38