Ötvenezredik...

A Prím Online-on nem múlik az informatikai világ dicsősége

Vértes János Andor, 2005. december 9. 18:06
Ha minden igaz, és nem követtek el hibát a webszerkesztők*, akkor ez a cikk a Prím Online-on a http://hirek.prim.hu/cikk/50000/ URL-címen található meg, és az a kerek szám ott a két perjel között azt jelenti, hogy az infokommunikációs cikkek legnagyobb magyar információbázisában immár 50 ezer cikk van.
Annak idején, amikor 1996-ban még a Monitor című hetilap cikkeinek felpakolásával elindítottuk az online IT hírszolgáltatást, még nem adatbázisban gondolkodtunk, de első content-management rendszerünk elkészültekor, 1998-ban már igen, mégpedig azért, hogy a múlt folyamatosan és automatikusan épülhessen a jelenbe, illetve a jövőbe. Vagyis ez az 50 ezer cikk a Prím Online-on nem azt jelenti, hogy van 20-30 friss hírünk, esetleg 200 hírünk az adott hétről, 49 800 pedig valahol ott bújkál valamilyen archívumban, hanem azt, hogy bármelyik friss hírünkhöz tetszőlegesen régi is bármikor kapcsolódhat, ha a kulcszavak alapján az adatbázis-kezelő teljesen automatikusan ezt hozzákapcsolja az adott cikkhez, hírhez.

Mondok egy példát. Ha holnap Commodore néven újra megjelenne egy számítógép, és erről hírt adna a Prím Online, akkor a kapcsolódó cikkek között az első feltehetően a http://hirek.prim.hu/cikk/43575/ lenne, ami arról szól, hogy tavaly decemberben a Tulip (a márkanév akkori tulajdonosa) eladta a Commodore márkanevet a kaliforniai Yearinimo Media Venturesnek... És még a folytatás se az Amiga vagy a C64 lenne, hanem egy "Sic transit gloria mundi" című írás 2002 tavaszáról, amikor is a CeBIT-en telefonokon, sőt, egy egyszerű áramelosztón pillantottuk meg az egykor szebb napokat megélt márkajelet...

De nem is a Commodore-on van itt a hangsúly, hanem azon, hogy a Prímre felkerült informatikai világ dicsősége nem múlik, itt valóban együtt van a múlt a jelennel, vagyis a hírek kapcsolódásainak láncolatán elindulva keresztül-kasul bejárhatjuk ezt a félszázezres cikkadatbázist. Amikor az online világ magyarországi térhódításának hajnalán emellett a megoldás mellett döntöttünk, akkor igazából át se gondoltuk, hogy ez mennyire hasznos, pusztán valami kárpótlást akartunk adni az online hírolvasóknak, hogy ha már nem hallhatják a papírzizegést, nem érezhetik a nyomdaillatot, nincs módjuk villamoson, útközben vagy esetleg épp a lakás legkisebb helyiségében híreket olvasni, legalább adjunk olyasmit, amit viszont a papírújság nem tud, egyszerűen meg lehessen találni, hogy a témáról mit írtunk tegnap, a múlt héten vagy két éve. Arra sem gondoltunk akkoriban, hogy ennek még nagyobb előnye van abban az esetben, amikor az időlétrán fordítva mozgunk, vagyis amikor az olvasó egy keresőgépről érkezve kiköt valamelyik rég elavult hírünknél, és akkor nem marad tévhitben, a kapcsolódó cikkeken keresztül megtudhatja, hogy foglalkoztunk-e azóta a témával, és ezzel kapcsolatban mi a tegnapi vagy épp mai hír.

A Prím Online tehát nem azért az egyik vezető informatikai hírújság, mert a legrégibb, mert a hírek többségénél a leggyorsabb, és mert ma is a leggazdagabb friss hírekben, hanem azért (is), mert ezzel a félszázezer cikkel egy szinte behozhatatlan tudásbázist kínál. (A behozhatatlanságot persze mindig nagy merészség állítani, de tény, hogy a Prímnek tizenötezer cikkről 50 ezerre jutnia épp öt évbe tellett, és mivel ma is a Prím Online publikálja mindennap a legtöbb ITC hírt, és mert a vetélytársak nagy része ma sem adatbázisba gyűjti a cikkeket, a különbség egyelőre nem csökken, hanem nő...)

Hogy mindez miért jó az olvasónak? Ha valaki kutakodni akar, hogy mik a PC-k fejlődésének mérföldkövei, milyen ítéletek és lobbizások zajlottak az úgynevezett Microsoft per(ek)ben, hogy miként változott a nagy infokommunikációs kiállítások (CeBIT, Comdex, Systems, Ifabo, Compfair) kínálata, vagy akár miképp alkonyult be ezen kiállítások némelyikének, akkor az mind megtehető a Prím Online cikkeit böngészve, a kulcsszavas adatbázis lehetőségeit kihasználva.

Ezt jelenti az olvasónak az ötvenezres cikkindex. Nekünk meg egy percnyi megállást, hogy azután máris következzen a http://hirek.prim.hu/cikk/50001/...

*(nem követtek el - a webszerk.:-)
Kulcsszavak: Adverticum Prím Online

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Sminkelés állatkísérletektől mentes készítményekkel

A The Body Shop egyértelműen elkötelezett az igazán fontos dolgok mellett. Ennek megfelelően az általuk forgalmazott valamennyi smink készítmény teljes egészében mentes az állatkísérletektől.

2019. október 16. 13:12

Brit Care kutyaeledel

A rohanó világ és a modernizáció nemcsak minket, embereket érint olykor negatívan, hanem házi kedvenceinket is. Korunk népbetegségei – a keringési- és szívpanaszok, a daganatos megbetegedések vagy a cukorbetegség – visszavezethetők a stresszes életmódra. Gyógyításuk pedig sajnálatos módon sok esetben nem lehetséges, vagy nagy költségekkel jár.

2019. október 15. 18:17

Lepd meg kedvesed egy egyedi ajándékkal az évfordulótokon!

Itt van lassan a megismerkedésetek évfordulója? Egy alkalom, ami más, mint a többi, és nem akarsz csak egy virággal vagy bonbonnal odaállítani? Ez egy nagyon dicséretes dolog, mivel a kapcsolatotok különleges, így egyedi és személyre szóló ajándékkal érdemes még emlékezetesebbé tenned! Mi megmutatjuk, hogy mit és honnan adhatsz az ilyen alkalmakra.

2019. október 15. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás