Németországba került Európa legerősebb szuperszámítógépe

Genda Csongor Zoltán, 2006. március 6. 18:54
A mai napon ünnepélyes ceremónia közepette, számos magasrangú politikus jelentétében üzembe helyezték a JUBL (Jülicher Blue Gene L) nevet viselő szuperkomputert a németországi Jülichben, melynek teljesítménye 45,8 TFLOPS.
Ez azt jelenti, hogy az IBM házából származó masina másodpercenként 45,8 billió számítási művelet elvégzésére képes, és ezen teljesítményével a JUBL letaszította trónjáról az Európában leggyorsabbnak számító spanyolországi Mare Nostrumot (27,9 TFLOPS), amely novemberben a TOP500-Organisation által nyilvánosságra hozott ötszázas lista nyolcadik helyét tudhatta magáénak. Jelen adatok szerint a jülichi kutatóközpontban beüzemelt gép világviszonylatban a hatodik legerősebb szuperszámítógépnek számít a maga 16.384 processzorával. A tervek szerint a JUBL-t fizikai, biológiai, kémiai illetve nanotechnológiai kísérleteknél fogják majd alkalmazni, és különböző környezetvédelmi projektekben is bevetik majd, amelyek célja a szennyező anyagok a talajban illetve az atmoszférában való terjedésének a szimulálása.

A németországi városnak azonban nem ez az egyetlen nagyteljesítményű masinája, ugyanis két évvel ezelőtt kezdte meg működését ugyanezen kutatóközpontban a JUMP nevet viselő 9 TFLOPS-os szuperkomputer, melyet a jövőben már csak a kisebb feladatok elvégzésére fognak használni, és a JUBL-ra bízzák majd az összetettebb, nagy kapacítást igénylő számítási műveleteket.
Kulcsszavak: IBM szuperszámítógép

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08