Európai digitális könyvtár

MTI Sajtóadatbank, 2006. március 23. 08:25
Az Európai Digitális Könyvtár létrehozásával 2010-ig hatmillió könyv és különböző dokumentum lesz hozzáférhetővé az interneten. 2008-ban már kétmillió felkerül a világhálóra.
A könyvtár Brüsszel válasza a Google-tervre, amely négy amerikai és angol nagykönyvtár 15 millió könyvét digitalizálja. Attól tartanak ugyanis az Európai Unióban, hogy az európai kulturális identitás sokfélesége kárt szenved az angolszász áradat miatt és így akarja felvenni vele a versenyt - írta az El País című spanyol napilap.

A terv megvalósításához mintegy 200-250 millióra van szükség, amelyet nagy részben a tagállamok finanszíroznak. Az Európai Bizottság a maga részéről lépéseket tesz a szellemi tulajdonról szóló direktíva "rugalmasabbá" tételére és hozzájárul a digitalizációs technikára szakosodott központi hálózatok létrehozásához szükséges pénzalapokhoz.

Az Európai Digitális Könyvtárhoz többnyelvű hozzáférés lesz egy létrehozandó portálon keresztül, amely a már létező Biblioteca Europeára támaszkodik. Lesznek kapcsolódásai az egyes országok archívumaival és múzeumaival is.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27