Magyar vélemény szerint az elektronikus kapcsolattartás védelmére kell koncentrálni az EU-ban

MTI Sajtóadatbank, 2006. június 9. 10:03
Magyarország szerint az információgyűjtés, -elemzés és -szabályozás témakörére, az elektronikus kapcsolattartáshoz kapcsolódó biztonsági kérdések rendezésére, továbbá specifikusan a terrorizmus megelőzésére vonatkozó szabályok tekinthetők fő prioritásoknak az Európai Unió azon erőfeszítéseiben, amelyeket a távközlési hálózat- és információbiztonság fokozására tesz - jelentette ki Jambrik Mihály, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) közigazgatási államtitkára a MTI-nek azt követően nyilatkozva, hogy csütörtökön részt vett az EU-tagországok távközlési minisztereinek luxemburgi találkozóján.
Hozzátette, a tagországok között meglehetősen nagy az egyetértés abban, hogy melyek a prioritások e téren. Az ülésen a tagállamok azt is kiemelték, hogy a biztonság erősítése érdekében szükség van a
kormányok, az üzleti élet és a felhasználók együttműködésére. Méltatták egyúttal az Európai Hálózati és Információs Biztonsági Hivatal (ENISA) két éve kezdett tevékenységét.

Áttekintették a miniszterek az úgynevezett elektronikus közigazgatás kiépülésének állását - az EU azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ez váljék lehetővé minden európai lakos számára. Ezzel kapcsolatban üdvözölte a tanács az Európai Bizottság nemrégiben kiadott közleményeit a rendszerek összeegyeztethetőségéről (interoperabilitásról), valamint a következő öt év közös cselekvési tervéről, és felszólította a tagállamokat, hogy azok mentén alakítsák saját ágazati politikájukat. Előbbivel kapcsolatban a brüsszeli testület értésre adta, hogy nemzeti és uniós szinten is akad még teendő.

Az elektronikus kormányzásra vonatkozó cselekvési terv öt témakörben, évekre lebontva tartalmaz mérhető célokat: a társadalmi integráció előmozdításában, az eredményesség növelésének területén, a polgárokat és vállalkozókat segítő nagy hatóerejű alapszolgáltatások ügyében, a legfontosabb összetevők rendszerbe állításának terén (itt például 2009-re áttekintik, mennyire veszik igénybe az elektronikus aláírást a közszolgáltatások), továbbá a demokratikus döntéshozatalban való részvétel terén, ahol egyebek között a jobb parlamenti döntéshozatal előmozdításának érdekében terveznek lépéseket tenni.

Jambrik Mihály emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány májusban fogadott el határozatot a központi elektronikus szolgáltató központ felállításáról.

Irányadó vitát folytattak a miniszterek az elektronikus kommunikációra vonatkozó, 2002-es keretszabályozás felülvizsgálatáról, de e témát nem zárták le, miután az EU egy nyilvános konzultációs folyamat közepén tart. A legtöbb hozzászóló a magyar illetékes megítélése szerint úgy vélte, hogy alapvetően jól működik a négy éve bevezetett keretrendszer, és azon lényegi változásra nincs szükség. Többen úgy látták ugyanakkor, hogy lehetne egyszerűsíteni például azt az egyeztetési mechanizmust, ahogy a nemzeti szabályozó hatóságok bejelentik az EU-nak a tervezett intézkedéseiket. Az EU 18 részpiacot különböztet meg a távközlés területén: ennek köszönhetően jelentős elmozdulás mutatkozik a verseny irányában, de egyes tagországok szerint ezek számának csökkentésével növelni lehetne a szabályozás hatékonyságát.

Jambrik Mihály e témával kapcsolatos felszólalásában egyebek közt azt hangoztatta, hogy míg jelenleg a szolgáltatások liberalizálásának szabályozása általában véve forrong, ezen a területen példaértékű a korábban kialakított szabályozás. A továbblépés szerinte is az egyszerűsítés irányában képzelhető el, például azt érdemes megnézni, hogy az ágazati szabályozásból mely elemek tehetők át, mondjuk, a versenyszabályozásba.

Elmondta azt is: Magyarországon az uniós csatlakozás előtt elfogadott szabályozás miatt nem keletkezett egyedi probléma. Hangoztatta, Magyarország érdekelt olyan közösségi szabályok kidolgozásában, amelyek rugalmasabbá teszik a piacszabályozás és a nemzeti keretek jelenlegi merev viszonyát, azáltal, hogy a több országot átfedő vagy regionális piacok szabályozása is kellő hangsúlyt kap.

Szóba került külföldi mobiltelefon-használatért felszámított pluszilletékek (roaming-díjak) témája is. Több ország támogatásáról biztosította a bizottság e területen kifejtett tevékenységét, amelynek alapvető célja a tarifák csökkentése. Brüsszel még a nyári szünet előtt javaslatot tesz le a témáról. Jambrik Mihály nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a magyar informatikai tárca az e témában folyó nyilvános vitában már - alapvetően támogató - véleményt nyilvánított, ez olvasható a minisztérium honlapján.

A frekvenciagazdálkodással kapcsolatban a miniszterek megállapították, hogy az továbbra is szűkös forrás. Az egyes országok külön döntenek arról, hogyan osztják el a frekvenciákat, és az az egyik fő kérdés, hogy célszerű-e megtartani ezt hatósági döntésként, vagy el lehet vinni jobban piac felé. Több ország azt jelezte, hogy egyelőre szívesebben marad a jelenlegi rendszernél. Magyarország e téren további hatástanulmányokat tart szükségesnek - mondta el Jambrik Mihály.
Kulcsszavak: IHM EU

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még fenntarthatóbbá válnak az emissziómentes járművek

A Continental a járműbeszállító ipar egyik legátfogóbb fenntarthatósági ütemtervét tűzte ki maga elé, amivel egy új globális ipari értékrendszer alapjait fekteti le. Az ütemterv egy része az emissziómentes járművekkel foglalkozik: 2022-től kezdve a Continental az emissziómentes személygépkocsikkal, buszokkal, vonatokkal és egyéb járművekkel kapcsolatos globális tevékenységeit karbonsemlegessé fogja tenni. A program a vállalat gyártási folyamatira, valamint azok további felhasználási szakaszaira, és a használat utáni újrahasznosításra terjed ki. Ezáltal a technológiai vállalat hozzájárul ahhoz, hogy az iparág teljességgel karbonsemlegessé tehesse az emissziómentes mobilitást.

2021. január 22. 11:30

A robotikai automatizálás legújabb trendjei

A robotika alkalmazásának egyre nagyobb térhódítása figyelhető meg különféle iparágakon belül, az olyan hagyományos területektől kezdve, mint amilyen például a gyártóipar, olyan újabb ágazatokig, mint az egészségügy, az FMCG vagy a kozmetikai szektor. A robotika technológiai fejlődése rendkívül gyors ütemben zajlik, amely gyakran a kapcsolódó technológiák (pl.: felhő-alapú számítástechnika, gépi látás) vívmányainak köszönhető, aminek eredménye, hogy újabb és újabb megoldások jöhetnek létre. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mely trendek jelenleg az új robotikai alkalmazások mozgatórugói, valamint mely piacok szolgálhatnak növekedési potenciállal a vállalkozások számára.*

2021. január 22. 10:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás