280,5 millió eurós bírságot szabott ki az EB a Microsoftra

Milkovits Gábor, 2006. július 12. 18:21
Amint azt egy ideje már sejteni lehetett, az Európai Bizottság újabb, ezúttal 280,5 millió euró pénzbüntetéssel sújtotta a Microsoftot, amiért a szoftverkonszern az EB álláspontja szerint nem tett maradéktalanul eleget az uniós szerv 2004. márciusi monopóliumellenes határozatának.
A bírság a 2005. december 16. és 2006. június 20. közötti időszakra vonatkozik, és napi 1,5 millió eurónak felel meg, azaz valamivel kevesebb, mint az első körben lehetséges maximális 2 millió. Abban az esetben viszont, ha a Microsoft továbbra sem felel meg az előírt rendelkezésnek, úgy az összeg megduplázódhat, vagyis napi 3 millió euróra emelkedhet. A 2004. márciusi pénzbüntetés összege 497 millió euró volt. Nelie Kroes, az EB Versenyügyi Biztosa meglehetősen élesen fogalmazott a döntés indoklásakor, amikor kifejtette, hogy a Microsoft eddig még a legcsekélyebb mennyiségű használható információval sem szolgált a Windows szerver kezelőrendszerre vonatkozóan. Márpedig a Media Player szoftver nélküli Windows forgalmazása mellett az volt a 2004-es EB határozat másik sarokköve, hogy a Microsoft osszon meg alapvető műszaki információkat versenytársaival a Windows szerverplatform kezelőrendszeréről, annak érdekében, hogy a konkurens cégek is a rendszerrel maradéktalanul együttműködő alkalmazásokat fejleszthessenek.

A Microsoft részéről megalapozatlannak minősítettek az EB döntését és a pénzbüntetést, egyúttal pedig kihangsúlyozták, hogy a cég óriási erőfeszítéseket tett már annak érdekében, hogy megfeleljen a bizottság 2004-es határozatának. Ezt alátámasztandó kiemelték, hogy jelen pillanatban is mintegy háromszázan dolgoznak azon, hogy a július 18-ai határidőre kidolgozzák a megkövetelt alkalmazáscsomagot. Brad Smith, a Microsoft vezető ügyvédje kiemelte, hogy semmilyen pénzbírságot nem tartanak indokoltnak, elsősorban az EB eredeti döntésének homályossága miatt. Hozzátette, hogy az eddigiekhez hasonlóan ez ellen a döntés ellen is fellebbezni fognak az illetékes bíróságon. Eddig még egy ilyen kereset ügyében sem született határozat, habár áprilisban már volt egy meghallgatás.

Neelie Kroes a Microsoft álláspontjával ellentétben teljesen világosnak és egyértelműnek minősítette az EB 2004-es döntését, amely interoperabilitást lehetővé tevő információkat kér számon, józan és diszkriminációmentes feltételek mellett. A Microsoft az eltelt több mint két esztendő során többször is halasztást kért, miközben kitartóan hangsúlyozta elkötelezettségét a határozat feltételeinek teljesítésére, mostanra azonban úgy látszik, elfogyott az Európai Bizottság türelme.
Kulcsszavak: jog EU Microsoft

Így hat a hazai webáruházakra a háború és az infláció

A webáruházak közel fele számolt be forgalomcsökkenésről az idén jelentősen megugró infláció és az orosz-ukrán háború következményeképp. A szereplők már a kereslet visszaesését is érzékelik. A legtöbben a szállítási nehézségeket és az inflációt jelölték meg az idei év legnagyobb problémájának – derül ki a Shoprenter Kft. 15. Nagy Webáruház Felméréséből, amelyben 725 hazai webáruház tulajdonos vett részt.

2022. december 7. 12:41

A Palletways négy éve indította el magyarországi hálózatát

A Palletways Group négy évvel ezelőtt a biatorbágyi központtal működő magyar hálózat elindításával bővítette európai jelenlétét és erősítette tovább az exportlehetőségeket Magyarországra és Magyarországról.

2022. december 7. 11:26

Az érzékenyítés magasiskolája: Üzleti Etikai Díjjal jutalmazták az Eatont

Rangos szakmai elismerést kapott az Eaton! Az intelligens energiagazdálkodásra specializálódott cég a Multinacionális vállalat kategóriában, közel 70 kandidáló közül érdemelte ki az Üzleti Etikai Díjat. Az Eaton – ahogy méltatásában a zsűri fogalmazott – kiemelt, szívet melengető vállalásain és eseményein keresztül mutatja be, hogyan válhat az etikus magatartás és a sokszínűség a mindennapok természetes részévé.

2022. december 7. 09:58

Összefogtak a félvezetőgyártásban érdekelt cégek a bolygónk védelmében

A Schneider Electric alapítótagja és vezetői szintű támogatója a SEMI által létrehozott új szervezetnek, a klímavédelem érdekében fellépő „Semiconductor Climate Consortium”-nak. A többek között az Intelt, a Samsungot és a TSMC-t is tagjai között tudó szervezet célja, hogy a félvezetőgyártás teljes értékláncában csökkentsék az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását. 

2022. december 6. 22:19

Egy klubban az Intel, a Samsung és a Schneider Electric

A Schneider Electric alapítótagja és vezetői szintű támogatója a SEMI által létrehozott új szervezetnek, a klímavédelem érdekében fellépő „Semiconductor Climate Consortium”-nak. A többek között az Intelt, a Samsungot és a TSMC-t is tagjai között tudó szervezet célja, hogy a félvezetőgyártás teljes értékláncában csökkentsék az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását. 

2022. december 6. 20:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55