Legálisan lesznek lemezre másolhatók a letöltött DVD filmek

Milkovits Gábor, 2006. augusztus 11. 19:04
A DVD Copy Control Association (DVD CCA), amely a DVD-k másolásvédelmét koordinálja, a filmstúdiók támogatásával lehetővé kívánja tenni az internetről legálisan letöltött filmek DVD lemezre való másolását.
Jelenleg ugyanis a letöltött mozgóképes tartalmak csupán az adott számítógépen tekinthetők meg, ami meglehetősen kényelmetlenné teszi a megoldást. A jövőben a DVD CCA nemcsak a stúdiók és a filmterjesztők számára licencelné CSS másolásvédelmi technológiáját, hanem a gyártók számára is, akik így olyan speciális optikai lemezeket forgalmazhatnának, amelyekre rámásolhatók a letöltött filmek. A készíthető másolatok száma valószínűleg továbbra is korlátozott lesz, ezt azonban az online szolgáltatók fogják majd meghatározni. A lépés ez utóbbiak reményei szerint nagyban hozzájárulhat majd szolgáltatásaik népszerűségének növekedéséhez, eddig ugyanis az olyan legális filmletöltéseket árusító cégek, mint például a Movielink vagy a CinemaNow, nem igazán arattak elsöprő sikert a felhasználók körében. Az eddig érvényben lévő szigorú másolásvédelmi szabályozást a kalózkodás visszaszorítására találták ki, ám visszafelé sült el, hiszen míg a kalózfilmek szabadon átírhatók DVD lemezre, addig ez a legális letöltésekre nem érvényes.

A filmstúdiók szerint az ötlet a felhasználóbarát alkalmazás mellett a kiskereskedők számára is hasznos lehet: lehetségessé válik például egy olyan rendszerű DVD árusítás, amikor nem kell minden egyes kópiát az árusítóhely polcain tartani, hanem többféle helyszínen, például egyszerű kisméretű kioszkokban, helyben a CSS kódokkal ellátott üres lemezekre írhatják a vásárlók által kért filmeket.
Kulcsszavak: szerzői jog jog film

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Miért jobb az Eldorado, mint más piacterek?

A videojáték-piacok azok a helyek, ahol a világ minden tájáról érkező játékosok vásárolhatnak és eladhatnak játékon belüli pénznemeket, tárgyakat és fiókokat. Napjainkban a piacterek a pénzkeresés legjobb módját képviselik, mivel a játékosok értékes játékbeli tárgyaikat eladhatják azoknak a játékosoknak, akiknek szükségük van ezekre, és ebből meg is élhetnek.

2020. szeptember 21. 10:52

Szeptember 4-én érkezik az HBO GO-ra Ridley Scott sci-fi sorozata

Az HBO GO-ra érkező Ridley Scott sci-fi sorozat a nem is olyan távoli jövőben játszódik. Az emberiség kezdi uralma alá hajtani a világegyetemet. A gyarmatosítás korai szakaszában két android történetét követhetjük nyomon, akiknek az a feladata, hogy emberi gyerekeket neveljenek az egyik ismeretlen bolygón. A két androidnak – Apának és Anyának – komoly kihívással kell szembenéznie, amikor a növekvő kolóniát széteséssel fenyegeti egy vallási konfliktus. Az emberek hitének ellenőrzésre nehéz és hálátlan feladat.

2020. augusztus 19. 12:20

STRAND Fesztivál helyett SzabadSTRAND lesz Zamárdiban

Ma már tudjuk, hogy egyetlen zenei fesztivál se valósulhat meg 2020-ban itthon úgy, ahogyan megszoktuk, ahogyan vártuk. Ez alól a MOL Nagyon Balaton keretében tervezett zamárdi STRAND Fesztivál sem kivétel, amely augusztus 18-tól várta volna a közönséget. A szervezők SzabadSTRAND címmel az eredeti helyszínen, augusztus 19-22. között várják programokkal a közönséget. 

2020. augusztus 18. 20:13

Három dokucsatornát nyit meg nyár végén a UPC Direct

A UPC Direct a Viasat World médiavállalat három csatornáját is elérhetővé teszi minden előfizetőjének 2020. augusztus 14. és 31. között, így az adrenalinfüggők a Viasat Explore, a múlt kedvelői a Viasat History, a természetkedvelők pedig a Viasat Nature műsoraival – köztük számos premierrel – búcsúztathatják a nyarat. 

2020. augusztus 15. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás