Cisco szuperrouter a T-Online-nál

forrás Prim Online, 2006. szeptember 28. 16:56
A T-Online a kelet-közép-európai régióban elsőként alkalmazza a Cisco CRS-1 útválasztóját a Dataplexben. A 640 Gbps összteljesítményű router kiemelkedő adattovábbítási képességet és üzemeltetési biztonságot nyújt a T-Online tartalomszolgáltatásaihoz és a szerverelhelyezési szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfeleknek.
A T-Online 2002-ben hozta létre Adatpark néven internetes szerverközpontját, majd ezt 2006 elején bővítette a Dataplex komplexumban kialakított gépteremmel. Az adatközpontok szolgáltatásait több száz hoszting, több százezer internetező és több millió online tartalom fogyasztó ügyfél veszi igénybe. Az adatközpontok infrastruktúrája a Cisco hálózati eszközeire épül, ezek az eszközök biztosítják a szeptember elején T-Home néven próbaüzemben elindított IP alapú interaktív műsorelosztó szolgáltatás (IPTV) alapját is. A T-Online géptermeinek kimenő adatforgalma meghaladja az 50 terabyte/nap-ot.

“Az Adatpark indulása óta eltelt négy év, ezalatt a szolgáltatási portfóliónk és az internet gerinchálózatok felé kimenő forgalmunk is folyamatosan nőtt” – mondta Tüdős András, a T-Online Magyarország informatikai igazgatója. „A Dataplex tavaly év végi megvásárlását követően a két adatközpont hatékony kihasználása és a megfelelő katasztrófatűrő rendszer kialakítása miatt elengedhetetlenné vált a hálózat áttervezése és továbbfejlesztése a hosszabb távon várható igényekre is felkészülve” – tette hozzá.

A T-Online választása a Cisco CRS-1 nyolc bővítőhellyel rendelkező változatára esett, amelynek teljes kapcsolási kapacitása 640 Gbps. A CRS-1 innovatív rendszer architektúrája, amely a Cisco Silicon Packet Processor-ra, a világ első programozható 40 Gbps-os ASIC áramkörére épül, és a Cisco szolgáltatás-szétválasztó rendszerével olyan adattovábbítási sebességet és üzemeltetési biztonságot nyújt a T-Online Magyarország számára, amely a konszolidált szerverpark üzemeltetése miatt követelmény.

A Cisco CRS-1 eszközben az IOS operációs rendszer új generációja, az IOS XR fut, amely egyedülálló módon elosztott architektúrával rendelkezik, és ezáltal magas rendelkezésre állást, azaz megszakítás nélküli működést biztosít.
A T-Online Magyarországnál alkalmazott eszköz 10Gigabit Ethernet (10GE) portokkal rendelkezik, bővítőhelyenként 4 darab 10GE port teljes sávszélessége kihasználható, míg további 4 port a tartalék kapcsolatokat szolgálja.
Ez a kapacitás lehetővé teszi, hogy a T-Online-nál üzemben lévő szerverek IP forgalmát több helyszín felé is nagy sebességgel, hatékony módon lehessen továbbítani.

A Cisco CRS-1 routerről

A Cisco CRS-1 (Carrier Routing System) nevű terméke a világ legnagyobb kapacitású internetes útválasztójaként 2004-ben került be a Guinness-rekordok könyvébe. Az akár 92 terabites sávszélességet is biztosítani képes CRS-1 útválasztórendszer – amelyet több CRS-1 összekapcsolásával hoznak létre – a megfelelő hálózati és adatátviteli megoldásokkal kiegészítve számtalan lehetőséget tár a felhasználók elé.

Néhány szemléletes példa a szuper-router teljesítményére, azaz mit jelent a 92 terabites sávszélesség?

  • az Egyesült Államok kongresszusi könyvtárának teljes gyűjteménye 4,6 másodperc alatt tölthető le a segítségével.
  • Egyszerre akár egymilliárdan is játszhatják ugyanazt az online játékot.
  • A hálózaton keresztüli on-demnad videolejátszással egyszerre 15 millióan élvezhetik a 6 Mbit/s sebességű, kitűnő minőségű videoprogramokat.
  • Egyszerre megközelítőleg 12 415 felhasználó töltheti le ugyanazt a 4,7GB-os filmet, és ez mindössze 1 másodpercet vesz igénybe.
  • VoIP-rendszereken a Föld teljes lakossága (6,4 milliárd fő) folytathat egyszerre telefonbeszélgetést.
Kulcsszavak: Cisco T-Online

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

A magyar vásárlók közül választják a legtöbben környezettudatosságból a felújított mobilt

Nagyjából 300 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet a Rejoy és a három további piacon jelen lévő anyacége, a Flip Technologies – ez átszámítva 150 személyautó éves kibocsátásának felel meg. A piactér régiós ügyfélfelmérése szerint arányaiban a magyar vásárlók közül voksolnak a legtöbben a felújított készülékekre környezettudatossági szempontokból – ebben pedig a boomer és millenial korú ügyfelek a legaktívabbak.

2024. április 21. 16:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50