Cisco szuperrouter a T-Online-nál

forrás Prim Online, 2006. szeptember 28. 16:56
A T-Online a kelet-közép-európai régióban elsőként alkalmazza a Cisco CRS-1 útválasztóját a Dataplexben. A 640 Gbps összteljesítményű router kiemelkedő adattovábbítási képességet és üzemeltetési biztonságot nyújt a T-Online tartalomszolgáltatásaihoz és a szerverelhelyezési szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfeleknek.
A T-Online 2002-ben hozta létre Adatpark néven internetes szerverközpontját, majd ezt 2006 elején bővítette a Dataplex komplexumban kialakított gépteremmel. Az adatközpontok szolgáltatásait több száz hoszting, több százezer internetező és több millió online tartalom fogyasztó ügyfél veszi igénybe. Az adatközpontok infrastruktúrája a Cisco hálózati eszközeire épül, ezek az eszközök biztosítják a szeptember elején T-Home néven próbaüzemben elindított IP alapú interaktív műsorelosztó szolgáltatás (IPTV) alapját is. A T-Online géptermeinek kimenő adatforgalma meghaladja az 50 terabyte/nap-ot.

“Az Adatpark indulása óta eltelt négy év, ezalatt a szolgáltatási portfóliónk és az internet gerinchálózatok felé kimenő forgalmunk is folyamatosan nőtt” – mondta Tüdős András, a T-Online Magyarország informatikai igazgatója. „A Dataplex tavaly év végi megvásárlását követően a két adatközpont hatékony kihasználása és a megfelelő katasztrófatűrő rendszer kialakítása miatt elengedhetetlenné vált a hálózat áttervezése és továbbfejlesztése a hosszabb távon várható igényekre is felkészülve” – tette hozzá.

A T-Online választása a Cisco CRS-1 nyolc bővítőhellyel rendelkező változatára esett, amelynek teljes kapcsolási kapacitása 640 Gbps. A CRS-1 innovatív rendszer architektúrája, amely a Cisco Silicon Packet Processor-ra, a világ első programozható 40 Gbps-os ASIC áramkörére épül, és a Cisco szolgáltatás-szétválasztó rendszerével olyan adattovábbítási sebességet és üzemeltetési biztonságot nyújt a T-Online Magyarország számára, amely a konszolidált szerverpark üzemeltetése miatt követelmény.

A Cisco CRS-1 eszközben az IOS operációs rendszer új generációja, az IOS XR fut, amely egyedülálló módon elosztott architektúrával rendelkezik, és ezáltal magas rendelkezésre állást, azaz megszakítás nélküli működést biztosít.
A T-Online Magyarországnál alkalmazott eszköz 10Gigabit Ethernet (10GE) portokkal rendelkezik, bővítőhelyenként 4 darab 10GE port teljes sávszélessége kihasználható, míg további 4 port a tartalék kapcsolatokat szolgálja.
Ez a kapacitás lehetővé teszi, hogy a T-Online-nál üzemben lévő szerverek IP forgalmát több helyszín felé is nagy sebességgel, hatékony módon lehessen továbbítani.

A Cisco CRS-1 routerről

A Cisco CRS-1 (Carrier Routing System) nevű terméke a világ legnagyobb kapacitású internetes útválasztójaként 2004-ben került be a Guinness-rekordok könyvébe. Az akár 92 terabites sávszélességet is biztosítani képes CRS-1 útválasztórendszer – amelyet több CRS-1 összekapcsolásával hoznak létre – a megfelelő hálózati és adatátviteli megoldásokkal kiegészítve számtalan lehetőséget tár a felhasználók elé.

Néhány szemléletes példa a szuper-router teljesítményére, azaz mit jelent a 92 terabites sávszélesség?

  • az Egyesült Államok kongresszusi könyvtárának teljes gyűjteménye 4,6 másodperc alatt tölthető le a segítségével.
  • Egyszerre akár egymilliárdan is játszhatják ugyanazt az online játékot.
  • A hálózaton keresztüli on-demnad videolejátszással egyszerre 15 millióan élvezhetik a 6 Mbit/s sebességű, kitűnő minőségű videoprogramokat.
  • Egyszerre megközelítőleg 12 415 felhasználó töltheti le ugyanazt a 4,7GB-os filmet, és ez mindössze 1 másodpercet vesz igénybe.
  • VoIP-rendszereken a Föld teljes lakossága (6,4 milliárd fő) folytathat egyszerre telefonbeszélgetést.
Kulcsszavak: Cisco T-Online

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

5G frekvencia: három jelentkező került az árverési nyilvántartásba

Három jelentkezőt – a Magyar Telekom Nyrt.-t, a Telenor Magyarország Zrt.-t és a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt.-t – vett árverési nyilvántartásba szeptember 13-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az árverési eljárás az ötödik generációs (5G) mobiltechnológia bevezetésének támogatására és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciák értékesítésére indult. Az eljárás a tartalmi vizsgálattal, majd a licitnapokkal folytatódhat, eredmény késő őszre várható.

2019. szeptember 13. 13:01

Az önkormányzatiság egy alkalmazásba költözött

A HelpyNet egy olyan magyar alkalmazás, ami a hazai önkormányzatok igényeire szabva lehetővé teszi a lakosoknak a kényelmesebb ügyintézést, illetve bajba jutásnál a gyors segítségkérést, segítségnyújtást. A rendszer egy mobilapplikáción keresztül összeköti a település lakosait a háttérben működő szervezetekkel (pl. közműszolgáltatók), illetve riasztás vagy bejelentés esetén azonnali segítséget nyújthat 0-24 órában.

 

2019. szeptember 11. 12:47

Jön az iPhone 11 és 11 Pro

Európai idő szerint szeptember 10-én este került megrendezésre az idei legnagyobb Apple rendezvény, ahol a gyártó minden évben bemutatja a legújabb telefonjait, iPhone telefontokjait és itt leplezik le az új okos-eszközöket is, például az Apple watch-ot is, tudtuk meg a Phonebox.hu újságírójától. Ez az őszi bemutató a legfontosabb az Apple-nek és ezen mutatja be a legnagyobb újításait. Nem meglepő, hogy az elmúlt napokban hihetetlen mennyiségű pletyka is szárnyra kelt a még be sem mutatott iPhone 11 telefonokról és legújabb szolgáltatásokról.

2019. szeptember 11. 09:11

Nő a mobilparkolás népszerűsége

Az elmúlt években dinamikusan növekedett a mobilparkolások száma az egész országban a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. weboldalán keresztül elérhető adatok alapján, melyeket a Parkl dolgozott fel. Míg 2014 júliusában kevesebb, mint 40 ezer parkolást bonyolítottak átlagosan naponta mobilról, addig idén júliusban ez a szám már majdnem 100 ezer volt, derül ki statisztikákból. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a csúcsidőszak az ősz, így a következő hónapokban nehezebb parkolási körülmények várhatók. 

2019. szeptember 9. 11:48

A világ első felsőkategóriás 5G chipkészlete

A Huawei Fogyasztói Üzletága a berlini IFA (Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai és Háztartási Gép Vásár) szakkiállításon mutatta be a világ első felsőkategóriás 5G lapkakészletét. A Kirin 990 (5G) minden korábbinál fejlettebb teljesítménnyel, energiahatékonysággal, valamint mesterséges intelligencia megoldásokkal érkezik. Az apró méretű chipkészlet 10,3 milliárd tranzisztorral rendelkezik és az iparágban elsőként egy integrált 5G modemet is tartalmaz.  

2019. szeptember 9. 10:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás