Adatvédelem: Kupleráj a kémfészekben?

MTI Sajtóadatbank, 2007. január 17. 10:33
Adatvédelmi aktivisták digitális detektívmunkával kiderítették, hogy a híres brit belső elhárítás, az MI5 kapkodva, amatőr módon készítette elő e-mailes tájékoztató szolgáltatását és veszélyeztette a hírlevélre feliratkozók személyes adatait.
A SpyBlog nevű internetes naplót vezető adatvédelmi aktivisták szerint az MI5 január 9-én indított új szolgáltatása, amelynek keretében az érdeklődők e-mailben kaphatnak tájékoztatást a terrorfenyegetettség aktuális állásáról, "merő káosz és kupleráj."

A szolgáltatás eleve késéssel indult, majd mikor végre feltették az MI5 honlapjára az adatlapot, amelyet a hírlevélre feliratkozóknak ki kell tölteniük, a SpyBlog aktivistái azonnal munkához láttak, hogy kiderítsék, miként működik a rendszer. Hamar kiderült, hogy az MI5 emberei külső cégeket bíztak meg a szolgáltatás üzemeltetésével. Ennél is riasztóbbnak találták, hogy a hírlevél olyan technológiával működik, amely kikapcsolja a rendszerből a listatagok személyes adatait felismerhetetlenné alakító programot. Az aktivisták végül azon borzadtak el leginkább, hogy a hírlevélforgalom egy amerikai cég közreműködésével, egészen pontosan a What Counts nevű vállalat Seattle-i szerverén keresztül bonyolódik. Mindez a SpyBlog szerint kiszolgáltatottá teszi a felhasználókat, akik személyes adatait semmi sem védi és még az amerikai hatóságok is hozzájuthatnak ezekhez.

"Bírósági idézés nélkül semmiféle adatot nem adunk ki" – reagált a SpyBlogosok felszólamlására David Geller, a What Counts ügyvezető igazgatója a BBC brit közszolgálati műsorszóró társaság honlapján kedden megjelent cikk szerint. Geller elmondta, hogy semmi rendkívüli nincs az esetben, ők is ugyanolyan technológiát alkalmaznak, mint megannyi szervezet, például lapszerkesztőségek, amelyek tájékoztatni szeretnék olvasóikat legújabb előfizetési akcióikról. Geller ugyanakkor hozzátette: "mindig azt tanácsoljuk a megrendelőinknek, hogy saját országuk területén működtessék a szolgáltatást."

A SpyBlog aktivistái ezek után továbbra is erősen figyelték az MI5 honlapját, és január 12-én változásokat észleltek: megszakadt az együttműködés a Seattle-i vállalattal és a személyes adatokat titkosító programmal is felszerelték a rendszert.

A kormány közleményben tudatta: az átalakítás "megkönnyíti, hogy gyorsabban kapják meg a leveleket a lista tagjai, akiknek többsége különben is Nagy-Britanniában él", egy kormányszóvivő pedig az esettel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a "szolgáltatás minden szempontból megfelel az adatvédelmi törvény előírásainak."

Január 15-én megjelent naplóbejegyzésük szerint a SpyBlog-aktivisták a legújabb fejleményeket úgy értékelik, hogy "a kormány kommunikációs trükkökkel próbálja leplezni a hírlevél-botrányt."
Kulcsszavak: security onlineszolg média

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ingyenes fedélzeti wifi a Telekom havidíjas ügyfeleinek

Január 30-tól teszt jelleggel díjmentes hozzáférést biztosít a fedélzeti internetszolgáltatáshoz havidíjas előfizetői számára a Telekom a Lufthansa-csoport meghatározott repülőgépein. 

2020. január 30. 14:53

Johannesnek nincs több kérdése

Az informatikai újságírást a nyolcvanas évek óta folyamatosan művelő kollégánk, Kis János – sokak számára csak Johannes – talán a halálát nem sokkal megelőző stroke és baleset következményeként, december 12-én, 65 éves korában elhunyt.

2019. december 16. 20:42

125 millió 25 televíziónak

Huszonöt televízió kap közel 125 millió forintos támogatást a rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat második fordulóján. E heti ülésén – többek között – erről döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A grémium ezen kívül a Keszthely 93,4 MHz közösségi használatára a Mária Rádió szolgáltatóját hirdette ki a pályázat nyertesének, továbbá nyilvántartásba vette egy szombathelyi és egy szentesi frekvencia pályázati felhívását. A testület elfogadta a négy társszabályozó szakmai szervezet félévi beszámolóit is.

2019. szeptember 18. 19:53

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

Négyéves a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szélessávú szolgáltatásokat összehasonlító portálja, a Szélessáv.net, amely az elmúlt egy évben 211 kihelyezett mérőeszközzel több mint 1,3 millió mérést végzett el. Ezzel kapcsolatban a hatóság egy reprezentatív felméréséből az is kiderült, hogy 2018-ban az internetezők – 58 százaléka – leginkább az otthoni internetes telefonálásra panaszkodott, amit a videotelefonálásra (56%) és az online filmnézésre (52%) vonatkozó elégedetlenség követett.

2019. augusztus 19. 09:35

Gyorsabb lesz a net néhány baranyai iskolában

Közel féltucat baranyai iskolában lesz nagysebességű internetkapcsolat ősztől a Vannet technológiájával. Az állami fejlesztési program célja a digitális tananyagok elterjesztése és az oktatási célú WIFI-hálózatok elérése.

2019. július 15. 10:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20
online sportfogadás