Adatvédelem: Kupleráj a kémfészekben?

MTI Sajtóadatbank, 2007. január 17. 10:33
Adatvédelmi aktivisták digitális detektívmunkával kiderítették, hogy a híres brit belső elhárítás, az MI5 kapkodva, amatőr módon készítette elő e-mailes tájékoztató szolgáltatását és veszélyeztette a hírlevélre feliratkozók személyes adatait.
A SpyBlog nevű internetes naplót vezető adatvédelmi aktivisták szerint az MI5 január 9-én indított új szolgáltatása, amelynek keretében az érdeklődők e-mailben kaphatnak tájékoztatást a terrorfenyegetettség aktuális állásáról, "merő káosz és kupleráj."

A szolgáltatás eleve késéssel indult, majd mikor végre feltették az MI5 honlapjára az adatlapot, amelyet a hírlevélre feliratkozóknak ki kell tölteniük, a SpyBlog aktivistái azonnal munkához láttak, hogy kiderítsék, miként működik a rendszer. Hamar kiderült, hogy az MI5 emberei külső cégeket bíztak meg a szolgáltatás üzemeltetésével. Ennél is riasztóbbnak találták, hogy a hírlevél olyan technológiával működik, amely kikapcsolja a rendszerből a listatagok személyes adatait felismerhetetlenné alakító programot. Az aktivisták végül azon borzadtak el leginkább, hogy a hírlevélforgalom egy amerikai cég közreműködésével, egészen pontosan a What Counts nevű vállalat Seattle-i szerverén keresztül bonyolódik. Mindez a SpyBlog szerint kiszolgáltatottá teszi a felhasználókat, akik személyes adatait semmi sem védi és még az amerikai hatóságok is hozzájuthatnak ezekhez.

"Bírósági idézés nélkül semmiféle adatot nem adunk ki" – reagált a SpyBlogosok felszólamlására David Geller, a What Counts ügyvezető igazgatója a BBC brit közszolgálati műsorszóró társaság honlapján kedden megjelent cikk szerint. Geller elmondta, hogy semmi rendkívüli nincs az esetben, ők is ugyanolyan technológiát alkalmaznak, mint megannyi szervezet, például lapszerkesztőségek, amelyek tájékoztatni szeretnék olvasóikat legújabb előfizetési akcióikról. Geller ugyanakkor hozzátette: "mindig azt tanácsoljuk a megrendelőinknek, hogy saját országuk területén működtessék a szolgáltatást."

A SpyBlog aktivistái ezek után továbbra is erősen figyelték az MI5 honlapját, és január 12-én változásokat észleltek: megszakadt az együttműködés a Seattle-i vállalattal és a személyes adatokat titkosító programmal is felszerelték a rendszert.

A kormány közleményben tudatta: az átalakítás "megkönnyíti, hogy gyorsabban kapják meg a leveleket a lista tagjai, akiknek többsége különben is Nagy-Britanniában él", egy kormányszóvivő pedig az esettel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a "szolgáltatás minden szempontból megfelel az adatvédelmi törvény előírásainak."

Január 15-én megjelent naplóbejegyzésük szerint a SpyBlog-aktivisták a legújabb fejleményeket úgy értékelik, hogy "a kormány kommunikációs trükkökkel próbálja leplezni a hírlevél-botrányt."
Kulcsszavak: security onlineszolg média

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új korszak jön az 5.5G, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú megoldások integrálásával

A küszöbön álló 5.5G-korszak jegyében mutatta be legújabb innovációit és megoldásait a Huawei Technologies az idei Mobil Világkongresszuson. A vállalat várakozásai szerint az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már idén elkezdődik, amely lehetővé teszi új alkalmazási területek kiaknázását. A közelgő új, 10 Gigabites mobilszélessáv korszakában a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre kell törekedniük, hogy ki tudják használni az 5.5G technológia nyújtotta új lehetőségeket. A Huawei partnereivel együtt világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok kereskedelmi telepítésében és tesztelésében.

2024. február 28. 20:26

Gigabit sebességű internetet ad a Vodafone a kisebb díjcsomag áráért

Nagyobb sebességű internetet ad a Vodafone Magyarország a kisebb díjcsomag árért minden új, legalább 1 éves határozott idejű vezetékes internet és TV előfizetésre kötött szerződés esetén 2024. február 15. és április 15. között. Az ajánlat keretében így most TV előfizetéssel együttesen vásárolt Net M csomag áráért Net L csomagot, a Net L csomag áráért pedig Gigabit Net* csomagot ad a szolgáltató. A kedvezmény mindaddig érvényes, amíg az előfizető csomagot nem vált, vagy le nem mondja a szerződését.

2024. február 19. 11:29

Yettel: 89%-kal nőtt az adatforgalom az előző évi ünnepekhez képest

A korlátlan adatcsomagok és az otthoni internetmegoldások térnyerése is hozzájárul, hogy előző évhez képest idén jelentősen, 89%-kal nőtt a mobilinternet-forgalom a Yettel hálózatán a december 24. és január 1. közötti ünnepi időszakot vizsgálva. A szolgáltató ügyfelei szilveszterkor 8%-kal több SMS-t küldtek, mint tavaly ugyanekkor.

2024. január 3. 11:50

Újabb településeken válik elérhetővé a Vodafone gigabites internete

A közelmúltban 8 vármegye 71 településén végzett hálózatfejlesztési munkálatokat a Vodafone Magyarország, melynek köszönhetően november végétől újabb közel 180 ezer háztartásban lesz elérhető a szolgáltató 1 gigabit* sebességű vezetékes internetszolgáltatása. A fejlesztéssel a szolgáltató üzemeltetésében lévő vezetékes hálózatának 81%-án tapasztalhatják meg a Vodafone-ügyfelek az otthoni szórakozás élményét a nagykapacitású, szupergyors internettel és TV élménnyel.

2023. december 1. 09:57

Sikeresen zárult Magyarország szélessávú fejlesztési projektje

Sikeresen zárult Magyarország szélessávú fejlesztési projektje, a fejlesztés eredményeként az ország csaknem teljes területén megvalósult a szupergyors internet kiépítése, így ma már a háztartások közel 97 százaléka hozzáférhet a legmodernebb hálózati kapcsolathoz. A projekt a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szakmai irányításával több mint 3 milliárd forint vissza nem térítendő uniós forrásból valósult meg – közölte a KIFÜ az MTI-vel csütörtökön.

2023. november 24. 17:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30