Mp3 Surround Sound streaming

Milkovits Gábor, 2007. január 20. 09:38
A berlini Fraunhofer Intézet mp3 Surround Sound stream WinAmp modult, illetve egy hasonló alapú, kísérleti flash internetes rádióadást mutatott be a cannes-i Midem konferencián.
Az mp3-at kifejlesztő Fraunhofer mintegy két évvel ezelőtt mutatta be 5.1 csatornás, surround hangzású mp3 digitális hangfájlok létrehozását és lejátszását lehetővé tevő szoftverét. A mostani beépülő modul (plug-in) tulajdonképpen erre épül, azonban mégis valódi áttörést jelent, hiszen nemcsak a fájlok letöltését és lejátszását, hanem például 5.1-es online rádióadások vagy egyéb streamek üzemeltetését is támogatja. A Surround mp3 fájlok alig nagyobb méretűek a megszokott sztereó változatoknál, ráadásul ugyanúgy (sztereóban) megszólalnak az 5.1-et nem támogató eszközökön is.

A még 2004 végén kiadott mp3 Surround szoftver 2-es verziója változatlanul letölthető a http://www.iis.fraunhofer.de/fhg/iis/EN/bf/amm/mp3sur/tou.jsp címről. A program egy 5.1-es kódoló és dekódoló elemet, a sztereó fejhallgatóban Surround hangzást imitáló Ensonido alkalmazást, valamint a sztereó hangfájlokból mp3 Surround fájlokat gyártó mp3 SX megoldást tartalmazza. A szintén nyílt forráskódú plug-in jövendő sorsáról egyelőre nem közöltek konkrét információt.
Kulcsszavak: mp3 zene rádió

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

LEO-műholdak: zsákutca vagy forradalom a szélessávú internetben?

A LEO-műholdak a világ minden szegletébe elhozhatják a nagy sebességű internetet – ha nem állnak egymás útjába. A Deloitte TMT Predictions 2020-as jelentése így fogalmazott: az alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő műholdak konstellációi vagy forradalmat hoznak el a szélessávú szolgáltatásokban, vagy egy nagy rakás űrszemét keletkezik. Három évvel később még mindig nem teljesen egyértelmű, melyik szcenárió jön be, sok vállalat azonban továbbra is az előbbire szavaz.

2023. március 24. 09:56

Egyre többen ismerik fel Elon Musk “Starlink” technológiájának előnyeit

A gyenge internetkapcsolat miatti kellemetlenségeket senkinek nem kell bemutatni, és bár az informatika az elmúlt 5 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, az említett probléma rengeteg embernek okoz bosszúságot napjainkban is, legyen szó akár magáncélú, akár üzleti felhasználóról. Ennek hamarosan vége lehet: 2023-ban már Magyarországon is elérhető és megfizethető megoldás a Starlink szatellit alapú internet-szolgáltatás, ami hamarosan nagy hatással lehet az egész hazai távközlési piacra.

2023. február 17. 15:27

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

A Széchenyi István Egyetem hallgatói ismerkedhettek meg elsőként Elon Musk műholdas rendszerével

Az Elon Musk nevéhez kötődő amerikai SpaceX űrkutatási vállalat több ezer alacsony pályás műhold segítségével létrehozott globális internetszolgáltatása a Starlink, amelynek terminálját és annak tesztelését – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) való együttműködés keretében – a hazai felsőoktatásban elsőként a győri Széchenyi István Egyetemen mutatták be. Ez a program is bizonyította, hogy az intézmény hallgatói a legmodernebb technológiák segítségével naprakész tudást szerezhetnek akár az űrtávközlés területén is.

2023. február 13. 09:58

Internetszolgáltatás: már nem a sebesség, a minőség számít

Új fejlődési szakaszba lépett az internet-hozzáférési szolgáltatások piaca: már nem a sebesség a meghatározó tényező egy ajánlatnál, hanem a megbízhatóság. A Deloitte 2022-es szélessávú internethasználat fogyasztói felmérése arra kereste a választ, hogy mi alapján döntenek a fogyasztók.

2022. december 15. 17:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08