Teljes körű kormányzati szolgáltatás a Web 2.0 jegyében

forrás Prim Online, 2007. február 7. 12:09
A Sun Microsystems bejelentette, hogy a norvég kormány üzembe helyezte azt a Sun hardveres és szoftveres technológiákat felvonultató megoldását, amely az „eNorvégia 2009” program országos bevezetésének alapjául szolgál. Ennek lényege, hogy az ország állampolgárainak webes hozzáférést és támogatást biztosítson minden kormányzati szolgáltatáshoz.
A Sun Java Enterprise Systemből, a Sun jogosultságkezelési megoldásaiból, valamint az x64 (64 bites x86) és UltraSPARC T1 processzorokra épülő Sun Fire kiszolgálókból és a rajtuk futó Solaris 10 operációs rendszerből összeállított, megbízható és jól terhelhető rendszerplatformnak köszönhetően a norvég állampolgárok immár egy biztonságos és testre szabható portálfelületen keresztül, nyilvános hozzáféréssel vehetik igénybe a kormányzati szolgáltatásokat.

A teljes egészében Sun megoldásokból felépülő rendszer online alapokra helyezi többek között a szavazást, az adófizetést, a társadalombiztosítási támogatások igénybevételét, a gépjármű-ügyintézést és a köztisztviselőkkel történő kapcsolattartást.

Az Open Source Solaris operációs rendszerrel lehetővé válik a fejlesztői és független szoftverbeszállítók erős bázisának kialakítása, amelyre a program további országos szolgáltatásokkal történő bővítése során a norvég kormányzat támaszkodhat.

A Software Innovation ASA rendszerintegrátor céggel együtt kialakított MiniSide portál hat új szolgáltatást vezet be, amelyek biztonságos, böngésző alapú hozzáférést biztosítanak az egészségügyi, az adó, a gépjármű-nyilvántartási, társadalombiztosítási, a diákkölcsönökkel kapcsolatos és több más kormányzati szolgáltatáshoz.
Ezen felül a Java System Calendar Server naptárfunkciókkal is rendelkezik, amelyek emlékeztethetik az állampolgárokat például az évente esedékes regisztrációkra vagy befizetésekre. A Sun Java System Messaging Server Quick Start Service pedig a szolgáltatás üzemeltetői számára kínál olyan e-mail rendszert, amely lehetővé teszi az állampolgárokkal való kapcsolattartást.

A megoldás részét képező Sunos központi személyazonosság-kezelési rendszer egyetlen keretrendszerben kínál nyílt, szabvány alapú hitelesítést és szabály alapú engedélyezéseket az állampolgárok számára.

Az eNorvégia programról vagy a MiniSide portálról további információ a www.norway.no webcímen olvasható.
Kulcsszavak: Sun web2 e-government

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyarországon is elkezdték blokkolni az AI robotok hozzáférését a weboldalak

Felmérésünk szerint az 1000 legolvasottabb magyar weboldal nagyjából 1%-a blokkolja a mesterséges intelligencia robotok hozzáférését tartalmaikhoz. Világszinten ez az arány már 20% felett jár, de Magyarországon is növekedés várható.

2023. október 12. 16:11

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Félárú utazási kedvezmény a HVG Állásbörzére érkezőknek

A MÁV-Volán-csoport saját standdal és online is várja az érdeklődőket a HVG Állásbörzén, amit 2022. október 5-én és 6-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményre utazóknak a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya-felső és Zugló állomásra. 

2022. október 4. 15:33

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27