Az Nvidia szuperszámítógépet aktivál a PC-ben

Széll Zoltán, 2007. február 19. 16:07
Mit szólnának a felhasználók, ha PC-jüket teraflops teljesítményű szuperszámítógéppé alakíthatnák? Ez az átalakítás ma már két grafikus kártyával és programozással megoldható. Ezekkel az eszközökkel a PC olyan teljesítményre lesz képes, mint 10 000 processzorral 10 évvel ezelőtt.
Az Nvidia kibocsátotta a ’CUDA’ szoftverfejlesztő készlet első nyilvános változatát, amely jelenleg sajnos csak korlátozott számban kapható és csak fejlesztők vásárolhatják. A vállalat képviselője a szoftver kibocsátása alkalmából elmondta, hogy a szoftver lehetővé teszi a hozzáférést a GeForce grafikus kártya 128/96 magjának lebegőpontos képességéhez, nemcsak a grafikushoz. Ezzel a sok lebegőpontos számítást igénylő alkalmazások futtathatók lesznek az új Nvidia grafikus kártyákat tartalmazó PC-ken.

A technológia kompatíbilis a 8800 sorozatú grafikus kártyákkal, amelyek becsült lebegőpontos csúcsteljesítménye 520GFLOPS. Ez a teljesítmény az Nvidia SLI híd használatával lehetővé teszi a TFLOPS asztali rendszerek építését.

Andy Keane, a NVIDIA professzionális termékek vezérigazgatója elmondta, hogy az érdeklődők a CUDA készletet és ezzel együtt a kártya programozásához szükséges ismereteket is megkaphatják. A technológia a C-nyelven alapul és az első C kompájler (fordító) a GPU-hoz.

A CUDA megengedi a hagyományos GPU adatfolyam számítás korlátjainak feloldását a GPU funkcióinak kiterjesztésével a címzéshez, ami lehetővé teszi a matematika intenzív problémák széles tartományának megoldását. A hagyományos alkalmazásoknak nincs szükségük arra, hogy a GPU további hatalmas teljesítményéhez hozzáférjenek. Ezzel szemben a CUDA segíti a szeizmikus modell alkalmazások gyorsítását, a pénzügyi modellek feldolgozását, valamint a folyadékok dinamikájának gyorsabb vizsgálatát.

A grafikus kártyák képesek szimulálni a neuron cellákat, a mobiltelefon hullámok viselkedésmódját, és áttörést hozhatnak a gyógyászatban is. Például a technológia utat tör a valós idejű röntgenképek felé, amelyek segítik az orvosokat a pontosabb diagnózisban, és hamarosan megjelenhetnek a 3D képek is.

Mégis mielőtt a CUDA és a GPU belép a szuperszámítógépek területére, a vállalatnak több akadályt kell leküzdeni. Összehasonlításképpen: a hagyományos lebegőpontos gyorsítók, mint például a Clearspeed CSX600 lebegőpontos gyorsítót tartalmazó grafikus kártyák csak a 32 bites egyszeres pontossággal képesek az adatokat feldolgozni az igényelt 64 bites kétszeres helyett. Ez a korlát az Intel most bemutatott 80 magos ’TFLOPS’ lapkáján is megtalálható. Az év második felében bevezetésre kerülő Nvidia grafikus kártyák 64 bites eredményeket produkálnak.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagy teljesítményű memória munkaállomásokhoz és felső kategóriás asztali számítógépekhez

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. nagy teljesítményű memóriatermékeket gyártó részlege, a Kingston FURY a Kingston FURY Renegade Pro DDR5 RDIMM memóriával bővítette DDR5 memóriacsaládját. Az új, túlhúzható szerverosztályú memóriamodult a következő generációs munkaállomások és felső kategóriás asztali gépek számítástechnikai igényeinek kielégítésére tervezték.

2023. március 20. 21:23

Már a hazai gamerek is lecsaphatnak az LG 240 Hz-es képfrissítésre képes OLED monitorjaira

Már Magyarországon is elérhetőek az LG legújabb top kategóriás gaming OLED monitorjai. A 45 colos képátlójú 45GR95QE-B és a 27 colos 27GR95QE-B UltraGear OLED kijelzők az élénk színek és a mélyfekete árnyalatok megjelenítése mellett maximálisan gördülékeny játékmenetet garantálnak: másodpercenként akár 240 képkocka megjelenítésére képesek, mindezt ultraalacsony válaszidő mellett. A 45 colos modell hajlított képernyője extra nagy görbületű, így a teljes képernyőfelületen tisztán, torzulás nélkül láthatóvá válik minden részlet, ezzel kielégítve a haladó és profi játékosok minden igényét.

2023. március 20. 17:10

Bemutatkozott a Microsoft 365 Copilot

A Microsoft a mesterséges intelligencia felhasználását új szintre emelte azzal, hogy március 16-án bejelentette a Microsoft 365 Copilotot, ami az Office-alkalmazásokba építve töredékére csökkenti le a napi, klasszikus értelemben vett irodai munkát. 

2023. március 19. 13:54

Ki nyeri meg a Google és Microsoft párviadalát?

Az elmúlt hónapokban a világ két legnagyobb technológiai vállalata közötti kiélezett versenytől hangos a világsajtó. A legtöbb elemzés arról számol be, hogy a Microsoft a ChatGPT (OpenAI) fejlesztésével és piaci bevezetésével jelentősen elhúzhat a Google előtt, eldöntve ezzel a már több évtizede tartó „állóháborút”. 

2023. március 17. 12:43

Így teheti hatékonyabbá a mobilkommunikáció és az 5G az energiaszolgáltatókat és a közműveket

Az energiaszektor digitalizációja – különösen napjainkban – egyre sürgetőbbé váló folyamat, hiszen a digitális innovációk segítségével jelentősen hatékonyabbá válhatna a közműhálózatok működése. Az 5G technológiában élen járó Ericsson Connected Energy Utilities című jelentése számos példával illusztrálja, milyen kiemelt szerepet tölthet be a szektorban a mobilkommunikáció a teljes értékláncon keresztül.

2023. március 16. 19:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48