A legkockázatosabb weboldalak listája

forrás Prim Online, 2007. március 14. 09:07

A McAfee közzétette a McAfee SiteAdvisor kutatási jelentés eredményeit, amelyben a világháló legkockázatosabb és a legbiztonságosabb weboldalainak globális feltérképezésére tett kísérletet. A McAfee 265 legfelső szintű tartományt – mint például Japán (.jp), Franciaország (.fr) és kereskedelmi (.com) – elemzett és osztályozott kémprogramokra, spamekre, rosszindulatú kódokra és scamekre kiterjedő webbiztonsági tesztjei alapján.

A „Rosszindulatú Web Feltérképezése” című jelentés meglepően nagy eltéréseket mutat ki az egyes tartományok biztonságában. A globális felmérés becslése alapján az internethasználók havi szinten több mint 550 millió alkalommal kapcsolódnak veszélyes weboldalakhoz, továbbá még az olyan viszonylag biztonságos tartományok is, mint Németország (.de), vagy az Egyesült Királyság (.uk) több millió kockázatos kattintásért felelnek.

A www.mcafee.com weboldalról ingyenesen letölthető McAfee SiteAdvisor saját, a látogatott weboldalak több mint 95 százalékát kitevő, több millió weboldalt lefedő vizsgálata alapján a szemléletes vörös, sárga vagy zöld besorolásokat rendeli az egyes oldalakhoz és keresési eredményekhez. A vörös besorolás kockázatos oldalakat jelöl, olyanokat, amelyek a McAfee reklámprogramokra, kémprogramokra, vírusokra, rosszindulatú kódokra, spamekre, mértéktelen felugró ablakokra, illetve az egyéb vörös oldalakkal való szoros kapcsolatra kiterjedő egy vagy több vizsgálatán fennakadtak. A zöld besorolással rendelkező oldalak ezen vizsgálatok mindegyikén átmentek. Sárga besorolást azok az oldalak kapnak, amelyek bár átmentek a McAfee vizsgálatain, de valamilyen egyéb kényelmetlenséget okozhatnak, például rendkívül sok felugró ablakot jelenítenek meg, megnyitásuk a felhasználó jóváhagyásától függ. A vállalatok és felhasználók használhatják a McAfee SiteAdvisort már meglévő McAfee termékeik kiegészítéseképpen, illetve egyéb gyártók által készített biztonsági termékeik feljavítására.

A tanulmány főbb felfedezései a következők:

  • A vörös és sárga oldalak előfordulása jelentős eltérést mutat a legfelső szintű tartományokban, Finnország (.fi) 0,1 százalékos értékétől, egészen a 10,1 százalékig Tokelau (.tk) kis szigetén. Összességében a SiteAdvisor által megvizsgált oldalak 4,1 százaléka kapott vörös vagy sárga besorolást.
  • Bizonyos webes tevékenységek, mint például a regisztrálás egy adott oldalon vagy egy fájl letöltése kifejezetten kockázatosabbak lehetnek bizonyos tartományokban. Például az e-mail cím megadása egy véletlenszerűen kiválasztott .info tartománynál egészen elképesztő, 73,2 százalékos valószínűséggel eredményezi spamek érkezését.
  • A legkockázatosabb országtartományok Románia (.ro, a kockázatos oldalak aránya 5,6 százalék) és Oroszország (.ru, 4,5 százalék). Ezen országtartományok adnak leggyakrabban otthont rosszindulatú kódokat és úgynevezett „drive-by-download-okat” tartalmazó oldalaknak.
  • A legkockázatosabb általános tartomány, az .info, oldalainak 7,5 százaléka esik kockázatos besorolásba. A .com a második legkockázatosabb tartomány, itt az oldalak 5,5 százaléka jelent kockázatot.
  • A legkevesebb kockázatot rejtő öt országtartományból három skandináv országé: Finnország (0,10 százalék), Norvégia (.no, 0,16 százalék) és Svédország (.se, 0,21 százalék). Izland (.is, 0,19 százalék) és Írország (.ie, 0,11 százalék) tartozik még az öt legkevésbé kockázatos országtartomány közé.
  • A .gov az egyetlen olyan rendszeresen vizsgált tartomány, amelynél a SiteAdvisor nem bukkant kockázatos oldalakra. A .gov tartomány kizárólag az Egyesült Államok kormányzati ügynökségei számára elérhető.
  • Bár a .com tartomány csak az ötödik legkockázatosabb tartomány a listán, rendkívüli népszerűsége felnagyítja a keresési és böngészési kockázatra gyakorolt befolyását. A vörös és sárga besorolású oldalakra történő kattintások 86,6 százaléka .com oldalakra irányul.
  • Hollandia (.nl), Németország (.de) és az Egyesült Királyság (.uk) mind viszonylag biztonságos országtartományok, a lista 31., 33. és 51. helyén, ezek mindegyike több mint 2 millió vörös és sárga besorolású oldalra történő kattintásért felel havi szinten. Hasonlóképpen Japán (.jp) is csak a lista 57. helyén szerepel, mégis körülbelül 1,6 millió vörös és sárga besorolású .jp oldalra történik kattintás havonta.


A bizonyos legfelső szintű tartományoknál tapasztalt magasabb kockázati szintért általában az alacsony vagy nem létező tartományregisztrációs költségek és a tartományok minimális felügyelete tehetőek felelőssé. Például annak, hogy sok spammer részesíti előnyben a .biz tartományt, az az oka, hogy a .biz tartományok a szokásos 24 órás várakozási idő nélkül hozzáférhetőek azonnali felhasználásra – ez létfontosságú az antispam-szolgáltatások és a feketelisták kicselezéséhez.

A teljes tanulmány és eredményei, valamint interaktív térkép

Kulcsszavak: McAfee security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lenyűgöző tulajdonságokkal rendelkezik az új AOC monitor

A képernyő-specialista AOC bemutat egy áttörő jelentőségű monitort, melyet a nagyteljesítményű felszerelésekre vágyó, különösen versenyjátékosoknak és e-sportok  rajongóinak szánt. 240 Hz frissítési rátájával és extrém alacsony, 0,5 ms válaszidejével (MPRT) a 27 hüvelykes (68,6 cm) AOC AGON AG273QZ észbontóan gyors. 

2020. február 26. 15:03

A HONOR két új okostelefonja mellett új termékkategóriát is bemutatott

A Honor új termékek és új termékkategóriák bejelentésével tovább erősíti elkötelezettségét egy intelligens eszközökön keresztül összekapcsolt világ megalkotása iránt. A Honor MagicBook széria alatt két ultravékony és könnyű laptopot találunk a hordozhatóság jegyében, a márka emellett bemutatta a Honor Magic Earbuds fülhallgatót is. A novemberben bejelentett MagicWatch 2 okosóra új funkciókkal bővül, és az eszközhöz további óraszíjak is elérhetőek lesznek.

2020. február 25. 19:26

Az áprilisban érkező MatePad Pro ötvözi a kiterjesztett élményt és a nagy teljesítményt

A Huawei Fogyasztói Üzletága bemutatta legújabb generációs tabletjét, a Huawei MatePad Pro-t. Az új, 5G-képes verzióban is kapható csúcskategóriás készülék kiemelkedő képernyő-test arányú kijelzőjével, a vállalat legerősebb, Kirin 990 csúcsprocesszorával – és a tabletek között elsőként – vezeték nélküli töltéssel érkezik a boltok polcaira.  

2020. február 25. 15:04

Megérkezett a Fujitsu két új, nagy teljesítményű munkaállomása

A Fujitsu bemutatta a műszaki és kreatív iparágak nagy teljesítményigényű felhasználóinak követelményeire optimalizált, két új munkaállomását. Az új rendszerek a legmagasabb elvárásoknak is megfelelnek teljesítmény és a tervezés támogatása terén.

2020. február 25. 12:15

Usernet: Újabb internetes átverés szedi áldozatait

Az elmúlt fél évben új internetes átverés szedi áldozatait, amely elsősorban a hazai, elsősorban az online szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokat célozza meg. Az átverést a legtöbb szakember „túlfizetéses” átverésnek nevezi.

2020. február 25. 10:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Nemzeti Közműszolgáltató nevében indult adathalász támadás

2020. február 25. 13:40

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33
online sportfogadás