Színérzékelési fogyatékosságot szimuláló EIZO monitorok

forrás Prim Online, 2007. április 1. 09:03
Az Avnet Technology Solutions Kft. Magyarországon is forgalmazza az EIZO Nanao Technologies két FlexScan típusjelű LCD monitorát, amelyek a világ első színérzékelési fogyatékosságot szimuláló megjelenítői. A fejlesztés lehetővé teszi a dizájnerek számára, hogy valós időben ellenőrizzék, miként látják a színérzékelési fogyatékossággal élők a kreatív tervekben megjelenő színeket.
Noha a színeket mindig is használták információ közvetítésére, az ilyen célú alkalmazásuk főként az utóbbi időben – az elérhető árú színes nyomtatás és a színes képernyős elektronikus készülékek széles körű terjedésével – válik mind általánosabbá. A világon azonban mintegy kétszázmillióra tehető a színérzékelési fogyatékkal élők száma, akiknek ez nem csak egyszerű kényelmetlenséget jelentő gond, hanem sokszor komoly veszélyforrás is, amikor a közlekedési lámpák, térképek, útjelzések, elektronikus készülékek jelzőlámpái vagy a weboldalak színjelzési között kell eligazodniuk. Egy friss uniós felmérés szerint például a világ vezető weboldalainak 78 százalékán egymástól alig elütő színeket alkalmaznak a tervezők.

E gondok megoldására dolgozták ki az úgynevezett CUD (Color Universal Design) felhasználóorientált tervezési rendszert, amelyben a színmintákat nem esztétikai szempontok alapján, hanem a mindenki számára könnyű felismerhetőség jegyében alakítják ki. A fogyatékkal élők, köztük a színérzékelési gondokkal küzdők érdekeinek figyelembevételére szólít fel egyébként mind az USA-ban 1998-ban törvénybe iktatott „rehabilitációs törvény” 508-as cikkelye, mind az Egyesült Királyságban 2004-ben hatályba lépett „Fogyatékkal élők hátrányos megkülönböztetése elleni törvény” (Disability Discrimination Act) III. fázisa is.

Az EIZO jelent meg elsőként a piacon színérzékelési fogyatékosságok szimulációjára alkalmas monitorral, s a FlexScan L797-U típus volt az első, amely megkapta a Tokióban székelő nonprofit Color Universal Design Organization (CUDO) alkalmassági bizonyítványát.

A FlexScan L797-U, illetve az S2411W a vörös-zöld színtévesztés két fajtájának – a protanopiának és a deuteranopiának – a szimulációjára alkalmas. A monitorokat felszerelték egy EIZO fejlesztésű képfeldolgozó integrált áramkörrel, ami lehetővé teszi a valós idejű színkonverziót – mozgó képek esetén is. A monitorokhoz adott UniColor Pro szoftver szintén az EIZO gyártmánya. Segítségével a dizájnerek egyszerűen kapcsolhatnak át normál módból a Protanopia vagy a Deuteranopia megjelenítési módba.

Valamennyi korábbi, színtévesztést szimuláló megoldás szoftveralapokon működött, ezért a színkonverzió a képek méretétől és számától függően tetemes időt vett igénybe. Mindez erősen korlátozta ezeknek az eszközöknek a gyakorlati alkalmazhatóságát.

A EIZO a két termékre – az irodai és grafikus monitorainál szokásos módon – ötéves garanciát ad.
Kulcsszavak: Eizo monitor egészségügy

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

IoT megoldásokkal készül a Telekom Csoport az 5G ipari alkalmazására

Önvezető járművet is alkalmazó automatizált anyagmozgatás bevezetésével megkezdte a tervezett pilot programok helyszíni tesztjét a Magyar Telekom által kiépített helyi mobilhálózaton (campus hálózaton) a BorgWarner Kft. és a T-Systems Magyarország. Az önvezető targonca mellett az oroszlányi gyárban két további IoT megoldást (vonalkód-olvasás és PLC vezetéknélküli adatkapcsolat) tesztelnek a magas rendelkezésre állást és az alacsony késleltetést biztosító, 5G-re továbbfejleszthető dedikált mobil hálózaton.

2020. október 29. 12:07

Egyszerű, bárhonnan létrehozható elektronikus aláírás bárkinek

A távoli minősített elektronikus aláírási szolgáltatásnak köszönhetően az ügyfelek gyakorlatilag bármikor, bárhonnan, bármilyen eszközről kezdeményezhetnek elektronikus aláírást, minden eddiginél egyszerűbb és kényelmesebb módon. Ahhoz azonban, hogy egy bizalmi szolgáltató ilyen szolgáltatást kínálhasson, rendkívül komoly technikai háttérre van szükség. 

2020. október 29. 09:39

Adatrendszerezés mesterséges intelligenciával

Az információ hatalom, ami minden vállalatnál rendelkezésre áll. De csak az jut versenyelőnyhöz, aki megfelelően tudja értelmezni és hasznosítani az információhalmazt, és ki tudja nyerni belőle a lényeget. A szervezeteknél összegyűlő adatmennyiség viszont olyan óriási, hogy esélytelen emberi munkával nekilátni a feladatnak. A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia ezzel szemben képes szövegek, hangok, képek vagy arcok felismerésére és elemzésére, így akár rejtett összefüggésekre is rá tud világítani. Ezért használja a Micro Focus is egyre több megoldásában ezeket a technológiákat.

2020. október 28. 17:48

Az ÖN cége „Biztonságos GDPR alvállalkozó”?

Európában a nemzeti adatvédelmi hatóságok folyamatosan közlik a kisebb nagyobb adatvédelmi bírságaikat. Az alábbi néhány példában is látszik, hogy egy-egy bírság magyar szemmel igen jelentős méretű.

2020. október 28. 16:13

Az Atlassian ledobta a cloud-bombát

A nagyvállalatok IT fejlesztéseihez leggyakrabban használt szoftver gyártója elbúcsúzik az “on-premise” termékektől és a jövőben kizárólag a felhőben futó szoftvereit kínálja ügyfeleinek. 

2020. október 26. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás