Lakossági légszennyeződés-előrejelzés Londonban

forrás Prim Online, 2007. április 29. 18:24
Egy brit környezetvédelmi tanácsadó cég légszennyezés-előrejelző szolgáltatást indított Londonban, mely külön értékeli az egyes városrészek levegőjének tisztaságát. Az AirTEXT információs szolgáltatás szöveges vagy hangüzenetben, illetve e-mailben értesíti a felhasználókat arról, hogy lakóhelyük közelében a légszennyezés várhatóan mikor éri el a csúcsértéket – adta hírül az InfoPark Zrt. innovációs hírlevele (http://www.koine.hu/) a CORDIS News uniós hírforrás nyomán.
Újdonságnak számít, hogy a ma használatos, nagyobb földrajzi egységekre kiterjedő előrejelzési rendszerekkel szemben az AirTEXT az egyes városrészek légszennyeződési szintjét jelzi előre. A prognózisok előállításában mégis jelentős szerepet kapnak a teljes régióra vonatkozó műholdas információk, ugyanis egy adott helyen mérhető szennyezettség csak egy része keletkezik lokálisan. Egy, a CORDIS News által meg nem nevezett kutatás adatai szerint egyes európai nagyvárosokban a levegő szennyezettségének akár a fele is származhat a kontinens egy távolabbi pontjáról. A rendszer a regionális levegőminőség műholdas adatait a helyi közlekedési mintázatokkal és a város körüli mérőállomásokban regisztrált eredményekkel veti össze.

Az AirTEXT üzenetei nem csak a légszennyezettség esedékes lokális szintjéről közölnek adatokat, hanem ismereteket nyújtanak a szennyezettségi mérték várható egészségügyi következményeiről és azok kezelési lehetőségeiről is. A szolgáltatás kísérleti jelleggel 2005 óta működik London Croydon nevű városrészében. Egy közelmúltban készült felmérés szerint a felhasználók 80 százaléka érezte úgy, hogy az előrejelző rendszer segítségükre volt tüneteik enyhítésében és a szennyezettség „csúcsidőszakainak” elkerülésében. Nicky Gavron, London polgármester-helyettese a szolgáltatást bemutató sajtóeseményen rámutatott: a levegő szennyezettsége a városban évente mintegy ezer halálos áldozatot követel, ezért az előrejelző rendszer szó szerint életeket menthet. (A CORDIS News nyomán)

Forrás: Koine – az InfoPark Zrt. innovációs hírlevele

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12