Nagy-Britanniában bevezetik az érintőkártyás fizetést

Kiss Ádám Zoltán, 2007. május 10. 21:43
A Mastercard és a Visa által finanszírozott rendszerben a kisebb összegű fizetéseknél nem kell kártyalehúzót és pinkódot használni, csupán a megadott felülethez érinteni a kártyát.
Miközben a bankok az ATM-ek számának korlátozásával és a magas készpénzfelvételi díjakkal támogatják a kártyás fizetést, a gyakorlatban sok helyen nehéz megvalósítani. Mindenki számára ismerős lehet a kellemetlen érzés, amikor a hátunk mögött kígyózó sor egy emberként felsóhajt kártyás fizetési szándékunk láttán. A gond leginkább a pinkód megadása, illetve a blokk aláírása, egészen egyszerűen túl lassú a folyamat. A két kártyacég észlelte ezt a hiányosságot, és olyan új rendszert dolgoztak ki, amelynél csak az ellenörző felülthez kell érintenünk kártyánkat. A megoldás kritikusai hitelkártya visszaélésektől tartanak, amit a Visa és a Mastercard is jogos veszélynek talált, így a fizetési korlátot első körben 10 fontban határozták meg, vagyis leginkább ott használhatjuk, ahol eddig nem fizettünk kártyával, apróságok megvételénél. A két kártyakibocsátónak is jó üzlet ez, hiszen Nagy-Britanniában évente több mint 20 milliárd alkalommal fizetnek a kasszáknál 10 font alatti összeget. A bevezetést felügyelő Apacs vállalat szerint ősszel megkezdik a rendszer bevezetését, és már 2008-ra 5 millió érintőkártyás fizetésre is alkalmas Visa és Mastercard kerül az utcákra.
Kulcsszavak: bankkártya MasterCard Visa

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elektronikusan is gyűjthető lenne a kopogtatócédula

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 18. 10:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás