Nem a felhasználókon múlik az adatalapú mobiltelefonos szolgáltatások lassú terjedése

Milkovits Gábor, 2007. június 3. 18:15

Az Analysys piackutató világszerte felmérést készített és tízes listán rangsorolta a legéletképesebb beszélgetésen túlmutató mobiltelefonos szolgáltatásokat.

A három szempont a szolgáltatásban rejlő piaci lehetőségek, a megvalósítás minősége, valamint az egyszerű utánozhatóság voltak. A lista első helyezettje a Vodafone olaszországi FastWeb DSL internetes konstrukciója lett, de emellett számos eltérő profilú adat-alapú megoldás szerepel rajta, a mobiltévétől az e-mail-en át a zeneletöltő és banki szolgáltatásokig. Dr Alastair Brydon, a riport társszerzője a sajtónak elmondta, hogy a tíz példa mindegyike széles körben utánozható lenne, így a mobilszolgáltatóknak nem nagyon lehet mentségük arra, ha mégsem sikerül növelniük az adatkommunikációból származó bevételeiket.

A mobilszolgáltatók főleg Európában hatalmas összegeket fizettek a harmadik generációs koncessziókért, mindeddig azonban nem sikerült elég széles körben és megfelelő mértékben elterjeszteniük az ezzel lehetővé vált szélessávú, adatalapú szolgáltatások használatát. A mobilcégek többnyire a felhasználók földhözragadtságát vagy lustaságát, míg független szakemberek a szolgáltatások magas árát és a tarifák áttekinthetetlenségét látják a folyamat hátterében. A mostani felmérés szerint ugyanakkor vannak pozitív példák, érdemes őket utánozni. Íme a lista:

  1. Vodafone Casa Fastweb DSL (Olaszország)
  2. O2 sms (Nagy-Britannia)
  3. 3 3G mobil TV & videó stream (Nagy-Britannia)
  4. T-Mobile BlackBerry e-mail & azonnali üzenetküldő szolgáltatás (USA)
  5. Sprint Nextel CDMA 2000 EV-DO Rev A mobil szélesáv (USA)
  6. 3 DVB-H mobile TV broadcasting service (Olaszország)
  7. KDDI EZ Chaku-uta zeneletöltő szolgáltatás (Japán)
  8. SK Telecom Cyworld Mobile közösségi portál (Dél-Korea)
  9. NTT DoCoMo DCMX mobil hitelfolyósító szolgáltatás (Japán)
  10. Vodafone MiniCall ‘hangos sms’ szolgáltatás (Egyiptom)
Kulcsszavak: mobilszolg

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Figyelemre méltó újítások a Huawei térképes szolgáltatásában

Több izgalmas újítással jelentkezett a Huawei saját térkép- és navigációs szolgáltatása, a Petal Térkép. Az alkalmazás teljes képernyős, sáv pontosságú navigációval, valós idejű forgalomfigyeléssel, változatos térképrétegekkel és okosórára szinkronizált navigációval teszi könnyebbé a tájékozódást. Emellett a vállalat bemutatta 3D-s térképmegoldásait, valamint nyílt, fejlesztői eszközkészleteket nyújtó platformját is.

2023. március 19. 12:05

A HONOR Magic5 széria az alvás világnapja alkalmából tündököl

Szombaton, március 18-án van az alvás világnapja, az alkalom pedig kiváló arra, hogy végiggondoljuk: mennyire elengedhetetlen hatása van a technológiának a hétköznapokra és az alvásunkra. Az okostelefonok megkerülhetetlen részei a kommunikációnak és a szórakozásnak, „minden-az-egyben” megoldást kínálva minden digitális szükségletünkre. A HONOR Magic5 Lite-ot és a HONOR Magic5 Pro-t magába foglaló HONOR Magic5 széria pedig kiemelkedik kitűnő kijelzőtechnológiáival és azok előnyeivel, mint például a TÜV Rheinland alacsony kékfénykibocsátási minősítéssel járó jobb alvásminőség.

2023. március 17. 15:42

Tovább bővül a mobiljáték-piac

A mobiljátékok piaca már most nagyobb, mint a konzol- és számítógépes játékoké együttvéve: 2022-ben a mobiljátékok 50 százalékkal járultak hozzá a globális videojáték-bevételekhez*. A mindig kéznél lévő okostelefonok nemcsak a mobiljátékok dominanciáját hozták el, hanem a gamerek szokásainak változását is. A felhasználók 80 százaléka más tevékenységeket is végez játék közben, és egyre népszerűbbek az úgynevezett alkalmi játékok. A világ harmadik legnagyobb alkalmazásáruháza, a Huawei AppGallery adatai szerint az egyszerűbb szabályokkal és rövidebb játékidővel rendelkező alkalmi játéktípusok már az összes játékletöltés 36 százalékát teszik ki.

2023. március 16. 21:11

Kiterjesztett valóság alapú keresővel és virtuális lencsével újít a Huawei

Új szoftveres megoldásokkal bővült a Huawei intelligens keresője, a Petal Search: már elérhető a kiterjesztett valóságot használó AR kereső, valamint a virtuális lencse („On-screen Lens”) funkció is. A kereső a készülékek kamerái segítségével pillanatok alatt felismeri a környezetben található tárgyakat, élőlényeket, épületeket, és különböző információkat jelenít meg azokról. Az új funkciók kipróbálhatók a gyártó legújabb okostelefonján, a már Magyarországon is kapható HUAWEI nova 10 SE-n.

2023. március 15. 11:43

A HONOR Magic5 Lite felhasználók ingyenes HONOR Témákat kapnak

A HONOR újabb meglepetéssel készül a HONOR Magic5 Lite felhasználók számára, akik exkluzív, ingyenes témákkal és a kijelzőn mindig látható Always-On Display funkciókkal szabhatják igazán személyre okostelefonjaikat.

2023. március 9. 16:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48