Asustek: egymillió laptop orosz iskolákba

MTI Sajtóadatbank, 2007. október 16. 11:18

A tajvani Asustek cég példátlan szerződés megkötésére készül: öt év alatt egymillió nagyon olcsó laptopot szállít Oroszországba, az orosz iskolák számára, s a vásárló - amint a Kommerszant című lap kiderítette - a dúsgazdag Oleg Gyeripaszka Volnoje Gyelo alapítványa.

Az alapítvány, amely Gyeripaszka cégeinek adományaiból és a milliárdos magánvagyonából táplálkozik - s amelynek nevét úgy is lehet magyarra fordítani: Azt csinálok, amit akarok - évi 200 millió rubelt költ az Oroszország templomai című programra, és számos más jótékony célú projektre, de az ezekre fordított összegeket nem teszi nyilvánossá. Most pedig öt év alatt egymillió darab laptopot vásárol összesen mintegy 200 millió dollárért.

Az EEE RS 700 típusú laptopot az alapítvány darabonként 199 dollárért kapja, nyugaton az ára 260 dollár lesz, amikor majd október végén megjelenik a világpiacon. Az első széria a tervek szerint mindössze tízezer darabból áll majd, s idén az egész EEE RS sorozatból, amelynek a 700-as a legolcsóbb darabja - mintegy 200-300 ezer darabot szándékoznak gyártani

Moszkvai szakemberek úgy nyilatkoztak: nemigen érthető, mennyit kereshet az Asustek a 199 dolláros áron - amelyet csakis a legnagyobb vásárlóknak felkínált árként határozott meg, de a jelek szerint a darabonként csekély jövedelmet a hatalmas darabszám teszi vonzóvá.

Noha a tárgyalásokon részt vettek az orosz kormány és az Intel képviselői is, szakértők szerint ez az első eset, hogy ilyen léptékű oktatási projektet kizárólag magántőkéből finanszíroznak.

Az EEE ES 700 típusú laptopban merevlemez helyett 2 gigabájtos flash-memória van, hét inches képernyője 800x480-as felbontású, operatív memóriája 256 megabájtos, súlya 900 gramm és akkumulátora háromórányi működésre elegendő energiát tárol. (Egyes szakértők bírálták a beszerzést azzal, hogy a nagyon kicsi képernyő rongálja majd a tanulók szemét.)

Oleg Gyeripaszka a Forbes magazin szerint jelenleg a világ 40. leggazdagabb embere, vagyonát 13,5 milliárd dollárra becsülik: legfőbb tevékenységi területe az alumíniumipar, de van többek között repülőgépgyára, az övé az Ingoszsztrah orosz biztosító, és ő vásárolja meg - bár egyelőre nem világos, hogy a Basic Element elnevezésű holdingja számára-e - a Russneft (Russznyeft) kőolajipari konszernt, amelynek elnöke és főrészvényese a rá nehezedő nyomás miatt a nyáron távozott tisztségéből.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új minősítés: szemkímélő kijelző

Komoly elismerésben részesültek az LG OLED paneljei: a kijelzők teljesítették a független minősítési eljárások globális vezető vállalata, a német TÜV Rheinland szigorú feltételeit, így kiérdemelték a szervezet „szemkímélő kijelző” minősítését.

 

2019. szeptember 18. 10:59

Magyar IT-fejlesztéssel elemzik az afrikai és ázsiai gyerekek kézmosási szokásait

A vezető hazai big data cég, a Starschema intelligens adatelemző rendszerét használja a seattle-i székhelyű Splash, amely világszerte közel félmillió, mélyszegénységben élő gyermek számára biztosít tiszta ivóvizet és tisztálkodási lehetőséget. Az amerikai non-profit szervezet a budapesti csapat megoldása révén kap pontos képet arról, hogy tevékenysége milyen hatást gyakorol a gyermekek higiéniai szokásaira, általános egészségi állapotára és az iskolai hiányzásokra.

2019. szeptember 17. 10:12

Okosautós infotainment-rendszert mutatott be az LG

Az LG az idei Frankfurti Autószalonon (IAA) mutatja be a Microsoft hálózatba kapcsolt járműplatformját (Microsoft Connected Vehicle Platform, MCVP) integráló, járművekbe szánt új LG webOS infotainment-rendszert (Auto In-Vehicle Infotainment, IVI). A webOS Auto és az MCVP kombinált erősségeinek kihasználásával az IVI sokféle információt gyűjt és továbbít többek között a vezető állapotáról, az ajtó helyzetéről vagy akár az alkalmazáshasználatról.

2019. szeptember 16. 08:18

5 tipp a digitális útonállók elkerülésére

A legtöbb vállalatnál napjaink slágertémájának számít a digitális átalakulás, mivel a modern megoldások segítségével a szervezetek jobb termékeket és szolgáltatásokat kínálhatnak ügyfeleiknek. Ez azonban biztonsági kockázatokat is felvet, hiszen a digitális térben a támadási felület is nagyobb a kiberbűnözők számára. A Micro Focus szakértői bemutatják azt az öt lépést, amelyek segítségével a szervezetek jelentősen csökkenthetik a digitális átállással járó veszélyek számát.  

2019. szeptember 15. 08:14

A PSD2 feltételeinek is megfelel a Trident HSM védelmi megoldása

Az i4p HSM modulja egyedüli hazai fejlesztésű termékként kínál olyan szintű adatvédelmet, amely megfelel az eIDAS és a hamarosan Magyarországon is alkalmazandó PSD2 feltételeinek.

2019. szeptember 13. 08:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás