Mától szállítják az XO laptopokat a jótékonykodó amerikaiaknak

Milkovits Gábor, 2007. december 10. 22:05

Az OLPC Alapítvány mától szállítja az XO laptopokat azoknak az amerikai vásárlóknak, akik az "Adj Egyet és Kapj Egyet" program keretében 399 dollárért egy gépet megtarthatnak, egyet pedig automatikusan egy harmadik világbeli gyermeknek juttatnak el.

Az akcióra eredetileg november 12. és 26. között lehetett jelentkezni, később azonban az igényekre való tekintettel december 31-ig meghosszabbították az előjegyzési határidőt. A szállításra az ígért menetrend szerint december 14-24. között került volna sor, a korábbi kezdéssel azonban jó esély van arra, hogy minden vevő még karácsony előtt hozzájuthasson áhított készülékéhez. A zöld-fehér XO masinákat kifejezetten az elmaradottabb országok mostoha körülményeire tervezték, így például kurblizással vagy napenergiával is feltölthetők. A tervezéskor figyelembe vették, hogy olyan helyre kerülnek, ahol a gyerekek gyakran a szabad ég alatt tanulnak, ezért strapabírók, vízállók és a képernyőjük napfényben is olvasható.

Az XO néven a fejlődő világ gyermekeinek szánt gépek koncepciója öt évvel ezelőtt született meg, és a vontatott fejlesztések és az eleinte lassú megrendelési kedv sokakat szkepticizmusra késztetett velük kapcsolatban. Idén október végén viszont első hivatalos megrendelőként Uruguay százezer XO-t kért, a napokban pedig Peru kormánya adott le 260 ezer XO-ra szóló rendelést. Ha a kereslet és a gyártás eléri a tervezett milliós példányszámot, a laptop ára a mostani 188 dollárról valóban akár 100 dollárra is csökkenhet. A kis gép létrehozásának egyik érdekes mellékhatása, hogy a folyamatosan csökkenő árakkal számoló noteszgép-piacon megjelenésével új kategóriát teremtett és egyre több cég gondolkodik egy eddig elképzelhetetlenül olcsó, a nyugati világnak is szánt modellben, mint például az Asus Eee.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új vígjáték sorozat indul az HBO GO-n

A Danny McBride, John Goodman, Edi Patterson és Adam Devine főszereplésével készült Az erényes Gemston-ék című sorozat kilencrészes évadja augusztus 19-én indul az HBO GO-n és az HBO-n egy egyórás epizóddal, melyet aztán hetente újabb félórás epizód követ.

2019. augusztus 18. 12:23

Átlagosan háromezerért taxiznak a budapestiek

Ugyan még mindig inkább telefonon rendelnek taxit a fővárosiak, de egyre többen használnak valamilyen taxirendelő mobilalkalmazást is - derül ki a Főtaxi megbízásából készített kutatásból. Az elvárásoknak megfelelően új, hasznos funkciókkal bővült a taxitársaság applikációja, így akár már közvetlenül is felhívhatjuk a sofőrt az alkalmazáson keresztül, ha nem találjuk az autót.

2019. augusztus 18. 12:11

Pályázati felhívás kisiskolásoknak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), az MKB Bank Nyrt. (MKB), a Waberer's International Nyrt. és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat országos ösztöndíjpályázatot hirdet a 2019/2020-as tanévre az általános iskola 2-3. osztályos tanulói részére.

2019. augusztus 18. 10:14

A nők sokkal kritikusabbak a másik kinézetét illetően

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

2019. augusztus 18. 10:01

Emberi Jogi díjra jelölték a magyar HBO új dokumentumfilmjét

A 25. Szarajevói Filmfesztiválon debütál Bársony Katalin dokumentumfilmje, az HBO gyártásában készült Csillagfény távolság, amely versenybe száll a Szarajevó Szíve díjért (Heart of Sarajevo).

2019. augusztus 17. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás