Ügyfélkapu: kulcsot mindenkinek!

forrás Prim Online, 2008. február 19. 11:36

Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselője a mai napon a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény módosítását kezdeményezte. A képviselő ezzel az indítvánnyal azt szeretné elérni, hogy minden okmányt készíttető ügyfél ne csak saját kérésre, hanem az okmányirodával való találkozáskor automatikusan kapjon úgynevezett kulcsot az elektronikus ügyfélkapu használatához.

Az elektronikus ügyfélkapu rendszer az elektronikus közigazgatás alappillére, segítségével a felhasználók biztonságosan kapcsolatba léphetnek elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel és januártól új szolgáltatásként automatikusan értesítést kapnak arról, ha lejár valamely okmányuk érvényességi ideje. A rendszer használatához személyes regisztráció szükséges az okmányirodákban. Bár az ügyfélkapu az érdeklődők és a modern technika vívmányaira nyitott ügyfelek körében egyre népszerűbb, sokan még nem ismerik. Pettkó András ezért egy olyan javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé, amely célja, hogy direkt módon is felhívja az ügyfelek figyelmét az elektronikus ügyintézés lehetőségére. A módosítás ugyanis kötelezővé teszi az okmányirodákban ügyet intézők számára ügyfélkapukód átadását.

Továbbra is az ügyfél joga lesz eldönteni, hogy él-e az elektronikus ügyintézés lehetőségével, de ha regisztrálni kíván, akkor azt helyben is megteheti, nem kell újra az okmányirodába fáradnia ezért.

A képviselő azt reméli, hogy a módosítás hozzájárul az elektronikus ügyintézési rendszer minél szélesebb körű megismertetéséhez és elterjedéséhez. A népszerűsége szerinte nem kétséges, hiszen az ügyfelek számára kényelmet, a hivatal számára pedig hatékonyságot és költségkímélést jelent. Ugyanakkor bízik abban, hogy a kormányzat is felkészíti az ügyfélkapu informatikai rendszerét a megnövekedett látogatószám fogadására.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Ericsson megtette az utolsó lépést is a Standalone 5G bevezetése felé

Az Ericsson piacra dobta új szoftverét, mely a 4G hálózatoktól függetlenül képes az 5G NR (New Radio) berendezéseket üzemeltetni, azaz mostantól elindíthatók a közepes- és alacsony frekvenciasávokra csatlakozó ún. standalone 5G hálózatok is. Ez egyben azt is jelenti, hogy az Ericsson által szerelt hálózatokon a távközlési szolgáltatók immár az 5G technológia minden képességét ki tudják használni.  

2020. július 9. 19:11

Új magyar földi kiszolgáló a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

Az Airport Service Budapest Zrt. közelmúltban megkezdett üzletfejlesztése újabb mérföldkőhöz érkezett. A Társaság 2020. június 24-én kézhez kapta a kiterjesztett földi kiszolgálási engedélyét, amely fővállalkozóként is feljogosítja a teljeskörű földi kiszolgálási tevékenységre a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

2020. július 9. 17:32

Egyre többen nem akarnak villanyszámlát fizetni

A fővárosban és vidéken is felfutási szakaszban van a napelemes megoldások használata - árulták el a szakértők. Míg korábban ez az energiatakarékos technológia úri huncutságnak számított, a pályázatoknak hála egyre megfizethetőbb a hétköznapi emberek számára is. Mennyire reális tehát, hogy napelemre váltsunk, és ezzel örökre búcsút mondjunk a villanyszámlának?

2020. július 9. 15:58

A Madách Színház zárt ajtók mellett is közel 6000 nézőt fogadott júniusban

A koronavírus megjelenése a szórakoztatóipart és a színházakat sem kímélte, a kényszerű bezárások miatt alternatív megoldásra volt szükség a közönség kiszolgálása érdekében. A Madách Színház és az IBM együttműködése nyomán a nézők júniusban 11 előadást láthattak élőben, online.

2020. július 9. 14:40

Egyedülálló 8 TB-os SSD-t mutatott be a Samsung

A Samsung bemutatja második generációs QLC flash meghajtóját, a 870 QVO SATA SSD-t, amely új szintre emeli a nagy kapacitású, felhasználói adattárolók teljesítményét. Az iparági szinten is kiemelkedő, akár 8 terabájtos (TB)  SSD-re egyaránt jellemző a szupergyors sebesség, a nagy tárolókapacitás és a megbízhatóság.

2020. július 9. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás