Országos lefedettségű szupergyors vezeték nélküli hálózatot terveznek

MTI Sajtóadatbank, 2008. május 8. 09:49

Az úgynevezett WiMax technológia alapján minden korábbinál gyorsabb vezeték nélküli internethálózatot tervez kiépíteni egy új közös vállalkozás az Egyesült Államokban.

A tengerentúli kábelszolgáltató, internetes és számítógépes ipar titánjai 3,2 milliárd dollárt fektetnek a cégbe az országos lefedettségű hálózat megteremtésére. A hírről beszámoló The Wall Street Journal "szokatlan szövetségnek" nevezte a közös vállalatot, amelynek tagja lesz a Sprint Nextel vezeték nélküli szolgáltató, a Clearwire mobiltelefonos cég, továbbá a Comcast, a kábeltévéipar vezető vállalata, a Time Warner médiaóriás, a Google internetes szolgáltató, valamint az Intel, a világ legnagyobb chipgyártója.

A vállalkozást - amelynek létrejötte még néhány szövetségi jóváhagyásra vár - Dan Hesse, a Sprint vezérigazgatója kezdeményezte, aki részben ezzel a húzással igyekszik megmenteni a piacot veszítő cégét az összeomlástól. Elemzők szerint az új vállalat legalább kétéves előnnyel fog hozzá a tervhez, mivel a rivális Verizon és az AT and T csak most kezdik körvonalazni következő generációs vezeték nélküli hálózati elképzeléseiket.

A hang- és adattovábbításra is alkalmas új hálózatot a tervek szerint a Sprint és a Clearwire építi ki. A felhasználók a mai kábeles letöltési sebességet és a mobiltelefonok hordozhatóságát egyszerre élvezhetik majd a WiMax-hálózatban. Míg a hagyományos WiFi kapcsolat maximum 1 megabites, a korszerűbb 3G szélessávú hálózat 1,4 megabites átlagos másodpercenkénti letöltési sebességet biztosít, addig a WiMaxnál 5 megabitet ígérnek. S míg a WiFi antennák hatótávolsága legfeljebb 30-90 méterig terjed, addig a WiMax esetében 6,4-9,6 kilométeres hatókörzet várható. Ideális környezeti viszonyok között a WiMax-kapcsolat csaknem 50 kilométeres körzetben lesz elérhető.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30