Internethajó: több a felhasználó, de a szakma mégsem boldog

MTI Sajtóadatbank, 2008. május 26. 09:05

A javuló tendenciák ellenére a magyar kormányzat nem használja ki az informatikában rejlő gazdasági lehetőségeket, ez pedig Magyarország lemaradását eredményezi - erről is szó volt csütörtökön az Internethajó egyik szakmai ülésén.

Az Internethajó éves helyzetjelentésének taglalása során élénk vita alakult ki az államigazgatás informatikában betöltött szerepéről.

Eszes Gábor, a gazdasági tárca volt főtanácsadója kijelentette: becsapja magát a kormányzat, ha azt gondolja, hogy ő teremtette meg a szélessávú internet-hozzáférés nagyfokú elterjedését Magyarországon. Az emberek voltak azok, akik előmozdították ezt a folyamatot, nem az államigazgatás, ami semmit sem tett ezért - tette hozzá.

Ezt Márton Györgynek, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivőjének szavaira reagálva mondta, aki szerint az internetszolgáltatók tekintetében a hatóság megteremtette annak lehetőségét, hogy a monopolszolgáltatók versenyhelyzetbe kerüljenek, más gazdasági szereplők belépése által.

A rendezvényen a szakemberek kiemelték annak jelentőségét, hogy a szélessávú elérés szinte kizárólagossá vált az országban, az előfizetői árak drasztikusan csökkentek, ezzel együtt növekszik a felhasználók száma és aktivitása.

Többen kifogásolták ugyanakkor, hogy az informatika gazdasági vetülete nem kap elég súlyt a politikában. Kis Gergely, a magyarországi internethelyzetről szóló könyv, a Kék Notesz egyik szerzője kiemelte: minden, informatikára fordított forint növeli Magyarország gazdasági teljesítményét, versenyképességét, de hiányoznak azok a kormányzati döntések, amelyek megteremthetik ennek a lehetőségét.

Z. Karvalics László, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője szerint 2008-ban nem volna szabad felvetődnie annak, hogy a minisztereknek magyarázniuk kell az informatika fontosságát.

A szakemberek szerint hibás a jelenlegi decentralizált szabályozás, szükségesnek tartják az egységes, professzionális irányítás kialakítását. Azt is fontosnak nevezték, hogy az informatikai szempontok minden kormányzati projektben érvényesüljenek.

Kis Gergely ugyanakkor hozzátette: az informatika nem cél, hanem eszköz a társadalom kezében a közösségi és egyéni boldoguláshoz.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mindössze 6 grammos a Huawei legújabb okoskarkötője

A Huawei bemutatta legújabb fitnesz kiegészítőjét, a Band 4e Active okoskarkötőt. A pehelykönnyű, csupán 17 grammos – szíj nélkül mindössze 6 grammos – okoseszköz hattengelyes mozgásérzékelőt, valamint OLED érintőkijelzőt kapott, és akár 14 napig is bírja egyetlen töltéssel átlagos használat mellett. Beépített csatjának köszönhetően egy mozdulattal kivehető a szíjból és a cipőre erősíthető, hogy még pontosabban mérje a futást vagy a biciklizést.  Emellett teljes értékű okoseszközként kapcsolódik a telefonunkhoz – Android és IOS rendszerekhez egyaránt – és megjeleníti a legfontosabb értesítéseket.

2021. január 19. 19:23

A Fujitsu szerint jönnek a dezinformációs támadások

A Fujitsu felhívja a figyelmet a társadalomban jelen lévő pánikot és félelmet kihasználni – vagy azt gerjeszteni – igyekvő dezinformációs kampányok megnövekedett kockázatára. Az internetes bűnözők már eddig is aktívan foglalkoztak a koronavírus-járvány miatt a személyi szabadság terén jelentkező vitás kérdésekkel, például a maszkviselés kötelezővé tételével és a szabad mozgás korlátozásával.

2021. január 19. 17:42

Gépgyártás: A fényes jövő - a jövő szabványos gépelemei

Mindig nehéz a gépeket jövőbemutató teljesítményre tervezni, mert sokféle tényezőt kell figyelembe venni, mint például a kialakulóban lévő technológiákat, a gyártási és összeszerelési folyamatokat. A bizonytalanság csökkentése érdekében mindig tanácsos szabványos gépelemeket használni - mondta Martin Ahner, termékoktató és a norelem ACADEMY vezetője.

2021. január 19. 15:57

Intelligens navigáció és vezeték nélküli töltés mini-holdrobotok számára

A robotoknak energiára van szükségük, még a Holdon is. Az elektromos áramot általában fedélzeti napelemekből nyerik, ám a kisebb méretű robotoknak kiegészítő áramforrásra is szükségük van. Ehhez két új technológiát – a vezeték nélküli töltést és az intelligens önálló navigációt – kombinálják a kutatók. A kisméretű robotokat úgy szerelik fel és tanítják be, hogy kiszámíthatatlan körülmények között is eljussanak a vezeték nélküli dokkolóállomásukhoz. Mindezt olyan környezetben, ahol a GPS technológia nem alkalmazható.

2021. január 19. 14:11

Új európai online piactér indult

A koronavírus-járvány rengeteg vállalatnak felnyitotta a szemét azzal kapcsolatban, hogy érdemes visszatérni s közelebbi, hazai vagy kontinensen belüli terméket vásárolni. Az európai piacon hatalmas még a fejlődési potenciál, ugyanis a kis- és középvállalkozások számtalanszor botlanak nyelvi nehézségekbe, ami gátat is vethet az együttműködéseknek. Ennek a problémának a megoldására is lehetőséget fog adni egy közelmúltban indult európai online piactér, ahol minden korábbinál egyszerűbben egymásra találhatnak a vállalatok. Az egyelőre lengyel-magyar-angol viszonylatban elérhető fejlesztést hamarosan kilenc országra terjesztik ki.

2021. január 19. 12:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás