Internethajó: több a felhasználó, de a szakma mégsem boldog

MTI Sajtóadatbank, 2008. május 26. 09:05

A javuló tendenciák ellenére a magyar kormányzat nem használja ki az informatikában rejlő gazdasági lehetőségeket, ez pedig Magyarország lemaradását eredményezi - erről is szó volt csütörtökön az Internethajó egyik szakmai ülésén.

Az Internethajó éves helyzetjelentésének taglalása során élénk vita alakult ki az államigazgatás informatikában betöltött szerepéről.

Eszes Gábor, a gazdasági tárca volt főtanácsadója kijelentette: becsapja magát a kormányzat, ha azt gondolja, hogy ő teremtette meg a szélessávú internet-hozzáférés nagyfokú elterjedését Magyarországon. Az emberek voltak azok, akik előmozdították ezt a folyamatot, nem az államigazgatás, ami semmit sem tett ezért - tette hozzá.

Ezt Márton Györgynek, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivőjének szavaira reagálva mondta, aki szerint az internetszolgáltatók tekintetében a hatóság megteremtette annak lehetőségét, hogy a monopolszolgáltatók versenyhelyzetbe kerüljenek, más gazdasági szereplők belépése által.

A rendezvényen a szakemberek kiemelték annak jelentőségét, hogy a szélessávú elérés szinte kizárólagossá vált az országban, az előfizetői árak drasztikusan csökkentek, ezzel együtt növekszik a felhasználók száma és aktivitása.

Többen kifogásolták ugyanakkor, hogy az informatika gazdasági vetülete nem kap elég súlyt a politikában. Kis Gergely, a magyarországi internethelyzetről szóló könyv, a Kék Notesz egyik szerzője kiemelte: minden, informatikára fordított forint növeli Magyarország gazdasági teljesítményét, versenyképességét, de hiányoznak azok a kormányzati döntések, amelyek megteremthetik ennek a lehetőségét.

Z. Karvalics László, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője szerint 2008-ban nem volna szabad felvetődnie annak, hogy a minisztereknek magyarázniuk kell az informatika fontosságát.

A szakemberek szerint hibás a jelenlegi decentralizált szabályozás, szükségesnek tartják az egységes, professzionális irányítás kialakítását. Azt is fontosnak nevezték, hogy az informatikai szempontok minden kormányzati projektben érvényesüljenek.

Kis Gergely ugyanakkor hozzátette: az informatika nem cél, hanem eszköz a társadalom kezében a közösségi és egyéni boldoguláshoz.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A POCO piacra dobja vadonatúj készülékét, a POCO M3-at

Méltán híres okostelefon-kínálatára építve, a POCO Global bejelentette a márka függetlenedését és bemutatta vadonatúj, belépő szintű okostelefonját, a POCO M3-at. A 48MP-es, háromtagú kamerával felszerelt, 6000 mAh kapacitású akkumulátorral, gyönyörű FHD + kijelzővel és Qualcomm Snapdragon 662 chipsettel érkező POCO M3 tökéletes eszköz lesz azok számára, akik út közben is a szórakoztató tartalmakat nézik a telefonjukon.

2020. november 26. 14:56

A Fujitsu új platformmal ösztönzi a partneri együttműködést

A Fujitsu bemutatta SELECT Partner Programja fejlődésének következő lépését: az Ecosystem Platformot. A partnerek adatvezérelt korszakban való boldogulását segítő platform olyan dinamikus teret bocsát rendelkezésre, ahol az ügyfelek meglévő és új partnerekkel együttműködve innovációkat hozhatnak létre és új üzleti értéket teremthetnek. A platform funkcióival a partnerek többféle szinten léphetnek interakcióba: népszerűsíthetik saját értéknövelt megoldásaikat és innovációikat vagy „kihívásokat” hirdethetnek meg a partneri együttműködésben lebonyolítandó, új ügyfélprojektekhez.

2020. november 26. 13:34

Home office kérdés: lapostévé vagy projektor?

A háztartások egyre jobban felfedezik, a vállalkozások viszont kevéssé élvezik a projektorok nyújtotta vizuális élményeket. Ennek megfelelően a home office terjedése felemásan hatott a gyártók bevételeire. Pedig a projektor egy bizonyos képméret felett üzleti felhasználás esetében is ár-érték arányt nézve egyértelműen olcsóbb megoldás a modern televízió készülékeknél.

2020. november 26. 12:21

Hasít a technológiai szektor, gondban a telekommunikációs és a médiaipar

A telekommunikációs, média- és technológiai cégek (TMT) november elején vizsgált pénzügyi eredményei, illetve tőzsdei értékelései vegyes képet mutatnak, de néhány trend kiolvasható belőlük. A technológiai cégek értéke folyamatosan nő, miközben a telekommunikációs és médiaipari szektorban még mindig nem látszik a fény az alagút végén. A kilátásokat nagyban befolyásolják a COVID-19 elleni hatásos oltóanyagokról szóló hírek.

2020. november 26. 10:59

Piacképes online tanfolyamok 2020-ban

A koronavírus miatt jelentősen megnőtt a kereslet az online tanfolyamokra, és a felnőttképzők is gyorsan reagáltak a megnövekedett igényekre.

2020. november 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52

EasyBID – a hirdetési bevételek növelése automatikusan

2020. november 2. 10:45
online sportfogadás