Egyre népszerűbb Európában az internetes telefonálás

MTI Sajtóadatbank, 2008. július 4. 18:30

Egyre népszerűbb Európában az internetes telefonálás - derül ki az Eurobarometer friss felméréséből.

Eszerint az otthon internetkapcsolattal rendelkező EU-állampolgárok 22 százaléka használja az internetet telefonálásra is. Ez 5 százalékpontos emelkedés a fél évvel korábbi adathoz képest.
 Az uniós átlagon belül azonban nagy a szóródás: a régi tagállamokban csak 18 százalék él ezzel a telefonálási módszerrel, az újakban 43 százalék. Ez a mutató Litvániában a legmagasabb (61 százalék), és Spanyolországban, valamint Portugáliában a legalacsonyabb (11 százalék). A magyar mutató 34 százalék.

A felmérésből az is kiderül, hogy az európai háztartások 24 százaléka immár kizárólag mobiltelefonnal telefonál. Ez az arány is jóval magasabb az új tagállamokban (39 százalék), mint a régiekben (20 százalék) - eltekintve Finnországtól (61 százalék) és Portugáliától (48 százalék). A rangsort a csehek vezetik (64 százalék), és a svédek, valamint a máltaiak zárják (3 százalék). A magyar mutató 50 százalék. Finnországban, Litvániában és Cipruson gyakorlatilag már nem létezik utcai telefonfülke.

Az európai háztartásoknak majdnem fele (49 százaléka) rendelkezik internet-hozzáféréssel, és az ilyen háztartások növekvő többségében (az összes háztartás 36 százalékában) szélessávú kapcsolat van. Az internet-hozzáféréssel rendelkező háztartások növekvő arányban - 59 százalékban - ADSL-vonalon kapcsolódnak a világhálóhoz. Magyarországon csak 28 százalékos az internet penetráció, és 24 százalékos a szélessáv elterjedtsége. A magyar szélessávú előfizetések valamivel több mint fele nem ADSL-, hanem kábeles internetkapcsolat.

 A kábelkapcsolat a tévé tekintetében is lényegesen nagyobb szerepet játszik Magyarországon (60 százalék), mint európai átlagban (33 százalék).

Kulcsszavak: VoIP iptelefon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39