Új szoftvereszköz gazdálkodási módszer a BSA-tól

forrás Prim Online, 2008. november 18. 12:17

A Business Software Alliance (BSA) a szoftvereszköz gazdálkodás (SAM – Software Asset Management) egy új, világszínvonalú módszerét jelentette be. A SAM üzleti gyakorlatnak az a célja, hogy az adott szervezeten belül biztosítsa, hogy minden szoftver nyomon követhető legyen, valamint elősegítse a szoftverek révén elérhető termelékenységnövekedést. Ezzel az új megközelítéssel az informatikai vezetők és szolgáltatók könnyebben kiaknázhatják a szoftvereszköz gazdálkodás által kínált előnyöket.

Az új kezdeményezés, a BSA SAM Advantage (a szoftvereszköz gazdálkodásból származó előnyök) 2009. évi teljes körű bevezetésekor az első és egyetlen globális szoftvereszköz gazdálkodási programot jelenti majd, amely: 
·    A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) által kiadott nemzetközi normákon alapul és a felelős ISO/EIC munkacsoport hivatalos támogatását élvezi; 
·    Forgalmazó-semleges és támogatja a BSA, a biztonságos és legális digitális világ iránt elkötelezett független non-profit szervezet;
·    A világ számos vezető szoftverfejlesztő cége elismeri és támogatja; 
·    Minden szervezet konkrét igényeire és képességeire alakítható; valamint
·    Egységes módon jelenik meg a különböző szakmai partnerek, viszonteladók és szakemberek szolgáltatásaiban. 

Az első programok már az elkövetkező időszakban elkezdődnek, majd ezeket 2009-ben követi a szélesebb körű megvalósítás.

Számos előny
Aki korábban már bevezetett szoftvereszköz gazdálkodási programot, vagy esetleg annak bevezetését mérlegeli, azoknál – három kulcsfontosságú csoport esetében - a BSA SAM Advantage kézzelfogható előnyöket biztosít:
·    A szoftver felhasználók és informatikai vezetők a BSA SAM Advantage programot a nemzetközi gyakorlatoknak való megfelelés, a teljesítmény javítása, a kockázatok csökkentése, a jogi problémák kiküszöbölése vagy költségmegtakarítás céljából, illetve jövőbeni szoftvervásárlások során a tárgyalási pozíció javítására használhatják.
·    Értéknövelt szolgáltatást nyújtó kereskedők, oktatók és szakemberek egy következetes, de egyben rugalmas, a világ vezető szoftvereszköz gazdálkodási szervezetei által támogatott szoftvereszköz gazdálkodási programot ajánlhatnak ügyfeleik számára.
·    A szoftvergyártó cégek számára a szoftvereszköz gazdálkodás azt az előnyt nyújtja, hogy segítségével növelhető az ügyfelek elégedettsége, és csökkenthető az illegális szoftverhasználat – ez a probléma becslések szerint mintegy $48 milliárd USD bevételkiesést jelent éves szinten  az iparág számára  nemzetközi szinten.

Következő lépések
A 2009. év elején a BSA igyekszik biztosítani, hogy a szoftvereszköz gazdálkodási partnerek, beleértve a független viszonteladókat és a SAM alkalmazóit színvonalas képzést kapjanak, valamint elsőrendű erőforrásokhoz jussanak a BSA SAM Advantage módszertan témájában. A BSA addig is a négylépcsős megközelítés hivatalos próbáit végzi. 

A BSA SAM Advantage programról további információért illetve a kezdeti próbákon való részvétel céljából kérjük, látogasson el a www.bsa.org/SAMAdvantage webhelyre. A szoftvereszköz gazdálkodási normák munkacsoport (ISO/IEC JTC1 SC7 WG21) webhelyének a címe a következő: http://www.19770.org/.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Visszatérés az irodába – újabb kihívások a GDPR területén!

Elkezdőik a nyitás a kijárási korlátozásokat követően és ezzel együtt a munkavállalók irodai jelenléte is megnő. – kezdte Sándor Zsolt András a Gill & Murry adatvédelmi szakértője – A legtöbb szervezet valamilyen váltott időszakos irodai jelenlétet vezet be, hogy egyszerre csak a munkavállaló 30%-50%-a tartózkodjon az irodában. Több feladatot is jelent a irodai munkarendbe történő visszatérés. Az időbeosztás nyilvántartása és adminisztrációja, amennyiben eltér a normál ügymenettől érinti a személyes adatkezelést. Felül kell vizsgálni az adatkezelési folyamatot és kapcsolódó tájékoztatást. Amennyiben az adatok nem képzik a bérszámfejtés alapját akkor ezt az adatot csak a szükséges ideig szabad tárolni – jellemzően egy hónapig amíg az adott időszakban ellenőrizhető, hogy ki hány százalékát töltötte home office-ban és hány százalékát az irodában a munkaidejéből.

2020. május 31. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás