IBM: új üzleti modell kell a válság sikeres túléléséhez

MTI Sajtóadatbank, 2009. február 9. 08:31

Jóllehet gazdasági válság idején a vállalatok azonnali költségcsökkentésre és túlélésre törekednek, az IBM Magyarország szerint ez nem elég a hosszú távú sikerhez, ahhoz az is kell, hogy egy új működési modell kialakításával megerősödjenek a cégek.

Az új modell kialakítását jól szolgálhatják az olyan informatikai fejlesztések, amelyek az adott vállalat analitikai, adatbányászati, azaz az üzleti intelligencia-képességeit fejlesztik, s javítják versenyképességet.

 Az IBM felmérése szerint egy vezető naponta mintegy két órát tölt adatok keresésével, amelyek fele teljesen használhatatlan számára. Ráadásul a vezetők 42 százaléka a megtalált adatokat nem megfelelően használja fel. Az IBM szerint az informatika gazdasági előnyét jól példázza az amerikai, 12 ezer egészségügyi intézményt magába foglaló, 2 millió pácienst kiszolgáló ActiveCare este, amely a jól kiválasztott üzleti infrastruktúra-megoldás segítségével 90 százalékkal csökkentette a kezelések költségeit, és 60 százalékkal az adminisztrációra fordított időt.

 Az informatikai intelligencia használata, adattárházak és adatelemző módszerek a visszaélések megakadályozásában is nagy segítséget nyújtanak, például olyan esetekben, amelyek során különböző állami szerveknek ugyanaz a személy eltérő adatokat jelent be, vagy rosszhiszeműen változtatja adatait.

 Az üzleti intelligencia szoftverek jól használhatók a rendőrség számára is, hiszen segítségükkel igazoltatásnál kiszűrhetők azok, akiknek valamilyen rejtegetnivalójuk van. Az alkalmazás ugyanis összehasonlítja a különböző rendszerekben fellelhető adatokat, és gyanús összefüggésekre vadászik. Például különböző nevek alatt található azonos telefonszámokat, vagy címeket keres.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Minden második rendelést csomagautomatába kérnek a Vaterafutáron

A magánszemélyek közötti értékesítés hazai szintlépését mutatja, hogy a Vatera saját, a piactéren vásárolt tételek biztonságos és gyors továbbítását biztosító Vaterafutár szolgáltatásán keresztül minden második feladott csomag már valamelyik csomagautomatán keresztül jut el új tulajdonosához. A legtöbben könyvet és ruhát küldenek ezen a módon, de rengeteg zenei CD és DVD-film talál új gazdára automatán keresztül – sokan gyűjtői pénzérmét vagy háborús relikviákat is az átvétel e kényelmes módján veszik át.

2023. október 2. 12:41

Díjmentes roadshow-konferencia az Közép-Dunántúl Régió kkv-döntéshozóinak

A PP Konferenciaközpont a székesfehérvári Pénz, de honnan? roadshow-konferenciáján most is, mint 22 év óta minden évben összegyűjti a hazai kkv-k számára rendelkezésre álló kedvezményes, támogatott pénzforrásokat és a hatékonyságot növelő új módszereket.

2023. október 1. 14:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38