Otthoni energiafogyasztást nyomon követő alkalmazás a Google-től

Kiss Ádám Zoltán, 2009. február 11. 05:51

A Google egy izgalmas új alkalmazás tesztelését kezdte meg PowerMeter néven. Segítségével követhetjük otthonunk áramfogyasztását, akár háztartási készülékekre lebontva.

A Google egyelőre a vállalat alkalmazottai körében teszteli a cég szerverein keresztül a jövőben mindenki számára ingyenesen elérhető szolgáltatást. A rendszer lényege az egyre terjedő intelligens otthoni mérőszerkezetek adatainak hálózatba kapcsolása, nyomon követése, feldolgozása és elemzése. A világon eddig 40 millió ilyen eszközt adtak el, és néhány éven belül legalább 100 millió beüzemelésére lehet számítani. Barack Obama elnök csak az USA területén belül szeretné elérni a 40 milliós határt.

A begyűjtött adatokat magunk megtekinthetjük és napi, heti, napszaki bontásban elemezhetjük, míg külső felhasználók nem juthatnak személyes fogyasztási adatainkhoz, a Google az összesítéseket ugyan közreadja, de csak nagyobb blokkokban, névtelenül. Az új rendszer elterjedésétől döbbenetesen nagy energia-megtakarítást várhatunk, hiszen gyakorlati értelmet nyer, mit is jelent, ha egy hűtőszekrény nem A, hanem C kategóriás, és akár otthoni tüzek keletkezését is megelőzhetjük a gyanúsan felfutó fogyasztási értékek észlelésekor. A PowerMeter használatával a felhasználók számára érzékelhetővé válik, hogy mennyit fogyaszt számítógépük, vagy hogy csak a  „kikapcsolt” készenléti állapotú eszközeik annyit fogyaszthatnak, mintha egy 60 wattos hagyományos izzót égetnének egésznap, és mindezt azért, hogy a gyártók néhány centet spóroljanak egy olcsóbb áramkörrel, ami többéves szinten tízezres költséget jelenthet nekünk, jórészt tudtunk nélkül.

Az adatok megismeréséből adódó tudatosabb viselkedésből származó megtakarítás hatalmas mértékű lehet, gondoljunk csak arra, hogy az EU 100%-osan takarékos izzókra átállást előíró programja csak az Unióban Románia egyéves áramfogyasztásának megfelelő energiát takarít majd meg. A jelenlegi gazdasági válságban és energiafüggőségben pedig fokozottan érvényes a régi bölcsesség, miszerint az a legolcsóbb energia, amit nem használunk el.

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stabilabb és gyorsabb lesz a vezeték nélküli internet a vasúti kocsikban

Folyamatos az eddiginél egyszerűbben használható, és lényegesen gyorsabb internetet biztosító új eszközök üzembe állítása a vonatokon. Várhatóan a jövő év elejétől sokkal könnyebben lesz elérhető a világháló a vasúti járatokon.

2020. szeptember 13. 14:27

Egy évig havidíjmentes szolgáltatásokkal támogatja a Telekom a nonprofit szervezeteket

A Magyar Telekom megújította és ismét elérhetővé tette a nonprofit szervezetek számára kínált ajánlatát, mellyel a nonprofit szektor digitalizációját kívánja támogatni. A Magenta1 Business/Nonprofit ajánlatra pályázni szükséges, melyre a szervezetek 2020. szeptember 25-ig küldhetik el jelentkezéseiket.

2020. szeptember 9. 15:02

Az UNICEF és az Ericsson közösen méri fel az iskolák internet-hozzáférését világszerte

Az Ericsson és az UNICEF egy globális partnerségi program keretében 2023-ig 35 országban méri fel az iskolai internet-hozzáférés helyzetét. Az iskolák és a környező közösségek internet-ellátottságának feltérképezése az első és egyik legfontosabb lépés afelé, hogy minden gyermek számára biztosítható legyen a digitális tanulás lehetősége.

2020. augusztus 31. 17:27

Korlátlan mobilnettel kezdhetik az új tanévet a Telekom Magenta1 ügyfelei

Indul az oktatás, a Magyar Telekom pedig ismét minden eshetőségre segít felkészülni a családoknak: Magenta1 előfizetőknek egy hétig korlátlan mobilnettel segít beindítani a tanévet.

2020. augusztus 31. 10:53

Induljon korlátlanul a tanév!

Korlátok nélkül kezdődhet az iskola a Telekommal. A szupergyors nettől a kedvezményes készülék-ajánlatokon át a tanszerekig vagy a könyvekig a Telekomnak mindenki számára van ajánlata: a családoknak, a kisdiákoknak és az egyetemistáknak is. A következő hetekben különféle igényekre reagáló ajánlatokkal jelentkezik a vállalat, hogy valóban korlátlanul induljon a tanév! 

2020. augusztus 13. 19:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás