Otthoni energiafogyasztást nyomon követő alkalmazás a Google-től

Kiss Ádám Zoltán, 2009. február 11. 05:51

A Google egy izgalmas új alkalmazás tesztelését kezdte meg PowerMeter néven. Segítségével követhetjük otthonunk áramfogyasztását, akár háztartási készülékekre lebontva.

A Google egyelőre a vállalat alkalmazottai körében teszteli a cég szerverein keresztül a jövőben mindenki számára ingyenesen elérhető szolgáltatást. A rendszer lényege az egyre terjedő intelligens otthoni mérőszerkezetek adatainak hálózatba kapcsolása, nyomon követése, feldolgozása és elemzése. A világon eddig 40 millió ilyen eszközt adtak el, és néhány éven belül legalább 100 millió beüzemelésére lehet számítani. Barack Obama elnök csak az USA területén belül szeretné elérni a 40 milliós határt.

A begyűjtött adatokat magunk megtekinthetjük és napi, heti, napszaki bontásban elemezhetjük, míg külső felhasználók nem juthatnak személyes fogyasztási adatainkhoz, a Google az összesítéseket ugyan közreadja, de csak nagyobb blokkokban, névtelenül. Az új rendszer elterjedésétől döbbenetesen nagy energia-megtakarítást várhatunk, hiszen gyakorlati értelmet nyer, mit is jelent, ha egy hűtőszekrény nem A, hanem C kategóriás, és akár otthoni tüzek keletkezését is megelőzhetjük a gyanúsan felfutó fogyasztási értékek észlelésekor. A PowerMeter használatával a felhasználók számára érzékelhetővé válik, hogy mennyit fogyaszt számítógépük, vagy hogy csak a  „kikapcsolt” készenléti állapotú eszközeik annyit fogyaszthatnak, mintha egy 60 wattos hagyományos izzót égetnének egésznap, és mindezt azért, hogy a gyártók néhány centet spóroljanak egy olcsóbb áramkörrel, ami többéves szinten tízezres költséget jelenthet nekünk, jórészt tudtunk nélkül.

Az adatok megismeréséből adódó tudatosabb viselkedésből származó megtakarítás hatalmas mértékű lehet, gondoljunk csak arra, hogy az EU 100%-osan takarékos izzókra átállást előíró programja csak az Unióban Románia egyéves áramfogyasztásának megfelelő energiát takarít majd meg. A jelenlegi gazdasági válságban és energiafüggőségben pedig fokozottan érvényes a régi bölcsesség, miszerint az a legolcsóbb energia, amit nem használunk el.

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egymillió oktatási intézmény internethozzáférését térképezték fel az Ericsson segítségével

Egy évvel azután, hogy az Ericsson globális partnerségre lépve támogatni kezdte a Giga Kezdeményezés elnevezésű, az iskolai internetellátottságot feltérképező programot, mérföldkőhöz érkezett a közös munka, hiszen világszerte egymillió iskola internet hozzáférési lehetőségeit sikerült már felmérni.

2021. november 4. 21:25

Évi kétmillió mérés az NMHH független netsebességmérő oldalán

Ha az internetsebességünk rendszeresen elmarad a szolgáltató által garantált értékektől, érdemes a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)  mérőszolgálatához fordulnunk. A Szélessáv.net oldalon elérhető internetsebességmérő most megújult, pontosabban dokumentált mérési jegyzőkönyvvel segíti a fogyasztó védelmét. Az elmúlt évben a külső felhasználók több mint kétmillió mérést végeztek el a független hatósági felületen.

2021. október 21. 15:38

Bemutatja 10 Gbit/s sávszélességű lakossági szolgáltatását a DIGI

A DIGI Magyarországon elsőként indítja el a 10 Gbit/s sávszélességet biztosító szolgáltatását, a jelenlegi piacon legnagyobb sávszélességgel bíró Fiberlink 10G-t. A fejlesztésnek köszönhetően a vállalat az első magyarországi távközlési szolgáltató, amely 10 Gbit/s-ot elérő szolgáltatást biztosít, ezzel a technológiai fejlődés új fejezetét elindítva a piacon.

2021. október 19. 18:42

A 3G küszöbön álló búcsúja során a hírközlési hatóság a fogyasztók védelmére összpontosít

A mobiltelefon-hálózatokban használt 3G-technológia felett eljárt az idő, lassú, drága és nem hatékony – ezt erősítették meg a mobilszolgáltatók és az állami szereplők is a 3G jövőjéről szervezett konferencián csütörtökön. A kivezetés időpontjáról a szolgáltatók döntenek, a hatóság célja a fogyasztók védelme, a tudatos döntésekhez szükséges információ biztosítása – mondta Kollár Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakértője.  

2021. október 1. 18:52

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

A magyar piacon  végzett átfogó kutatás alapján a Vodafone Magyarország új vezetékes szolgáltatásportfólióval várja új és meglévő ügyfeleit. A különböző internetezési és tartalomfogyasztási szokásokhoz igazodva a szolgáltató a megújult portfólió által korszerűbb, átláthatóbb és szélesebb körben képes kiszolgálni az ügyféligényeket. 

2021. szeptember 29. 11:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12